Rautiolan torjunnat nostamassa Peliitat suosta

MESTIS / Haastattelu
Antti Rautiola on ollut joulukuun peleissä huippuiskussa.
Kuva © Kiia Aha
Heinolan Peliittojen tappiosuman kääntyminen voittokierteeseen ei ole pelkästään yhden miehen ansiota, mutta voidaan sanoa, että ilman huippuvireensä löytänyttä maalivahti Antti Rautiolaa Heinolassa mietittäisiin jo kauden päättävää saunailtaa ja selattaisiin kesälomaesitteitä.

Peliittojen syyskauden viimeinen peli pelattiin Turussa viime keskiviikkona 17.12.2014. Siipirikkoisena ja selvästi altavastaajana otteluun lähtenyt Peliitat piinasi pitkään selvää ennakkosuosikki TUTOa mutta TUTOn loppuminuuttien rynnistys ja tehokkaampi viimeistely rankkareissa oli Peliitoille lopulta liikaa. Turkulaiset voittavat 2-1, mutta heinolalaiset onnistuivat riistämään arvokkaan ja tuikitärkeän vieraspisteen.

Jälleen kerran merkittävin pisteryöstön mahdollistanut pelaaja löytyí heinolalaisten veräjän suulta. Haastatteluun tuoreeltaan ottelun jälkeen tavoitettu Antti Rautiola torjui ottelussa huikeat 54 kertaa ja palkittiin syystäkin ottelun parhaana pelaajana.

− Ai niinkö paljon niitä laukauksia oli? Kysyy Rautiola toimittajalta vilpittömän hämmästyneenä kuullessaan torjuntalukemansa.

Marraskuussa Peliitat sukelsi syvällä. Joukkue keräsi marraskuun peleistä vaivaiset neljä pistettä ja sijoitus valahti sarjan jumbopaikalle. Joulukuun alussa tapahtui kuitenkin viimein käänne parempaan. Ennen Turun visiittiä Peliitat oli voittanut kolme ottelua putkeen.

Rautiola on pystynyt parantamaan peliään hyvästä erinomaiseen ja tekemään nyt ottelusta toiseen ns. gamesavereita, joiden ansiosta Peliitat on pystynyt selviytymään tukalistakin tilanteista. Jo ennen voittoputkea Rautiola oli liekeissä, mutta osin huonon onnenkaan myötä voittoputki ei auennut aiemmin.

Käynnistymisvaikeuksia

Rautiola pistää syyskauden kompuroinnit pitkälti joukkueen kokemattomuuden piikkiin.

− Alkukausi oli joukkueelta hakemista. Nuori porukka kasassa ja nuorella ryhmällä vaikeuksia rytmiin pääsyn kanssa. Ei monellakaan ollut ennen syksyä juuri Mestis-pelejä alla.

Rautiola myöntää myös itse kärsineensä samanmoisista käynnistymisvaikeuksista.

− Alku oli vähän hakemista, niin kuin koko joukkueella. Pikkuhiljaa palaset alkoivat loksahdella paikoilleen keskittymällä oikeisiin asioihin.

− Tämä maalivahdin homma on vähän sellaista, että kun koppi alkaa tarttua, niin silloin se tarttuu.

Ja koppi on toden totta alkanut tarttua, sillä Rautiolan torjuntaprosentti joulukuun viidessä pelissä oli 93.46%.

26-vuotiaalle Oulun Kärppien kasvatille kausi Heinolassa on jo kolmas ja toinen perättäinen. Ensimmäisen kautensa Peliitoissa Rautiola pelasi kaudella 2011-2012. Samalla kaudella kutsu kävi neljäksi otteluksi Liigaan Pelicansin veräjän suulle.

Heinola ja seuran toimintakulttuuri ovat ehtineet käymään vuosien saatossa tutuksi. Majaansa räpyläkäsi pitää Lahdessa kihlattunsa luona, josta mies kulkee päivittäin Heinolaan muiden Lahdessa majaansa pitävien Peliitat-pelaajien tapaan harjoitusten ja pelien perässä.

− Asun Lahdessa ja hyvin toimii logistiikka. Lahdessa voi asua ja Heinolassa pelata. Asiat on hoidettu Heinolassa hyvin. Arvokasta oppia olen Heinolassa saanut ja jääaikaa saa niin paljon kuin haluaa.

Joukkuehengen lujuus yllätti Rautiolan

Ennen kolmen ottelun voittoputkea ja neljän ottelun pisteputkea Peliittojen tilanne vaikutti synkältä. Henki nuoressa joukkueessa on kuitenkin pysynyt vaikeinakin aikoina erittäin hyvänä, mikä hämmästyttää Rautiolaa.

− On yllätys itsellenikin millainen joukkuehenki meillä on. Olen jo jonkin verran pelannut ja urallani nähnyt paljon pahempaa, vaikka ei lähellekään niin huonosti ole pelit menneet. Täällä on paras joukkuehenki, mitä olen kokenut.

Rautiolan mieli ei jatkuvista tappioista huolimatta missään vaiheessa järkkynyt, vaan maalivahti pystyi käsittelemään vaikean tilanteen ammattimaisesti ja jopa ammentamaan synkkyydestä voimavaroja.

− Sain käännettyä vaikean aseman voitoksi. Tämä maalivahdin homma on yksilöurheilua. Haastoin itseni pyrkimällä vain tekemään kaiken entistä paremmin.

Rautiola viihtyy hyvin selkeän ykkösmaalivahdin asemassaan. Äänekoskelais-syntyinen ja Oulussa nuoruutensa viettänyt maalivahti on ehtinyt sopeutumaan päijäthämäläiseen hitauteen ja syttynyt parhaimpaansa vasta useamman pelatun pelin jälkeen.

− Viihdyn hyvin asemassani, niin kuin tietysti jokainen, joka saa paljon maalilla pelata. Mitä enemmän saan pelata niin sitä paremmin menee. Onnistumiset ruokkivat eteenpäin.

Tämän on huomannut moni muukin Heinolassa kiekkoa vähänkään seuraava. Rautiolan dieselkoneiden lämmittäminen näyttää ottavan oman aikansa. Torjuntavastuun jakaminen kassariparin kanssa ei välttämättä olisi optimaalinen tilanne Rautiolalle.

Syyskauden yksittäisestä kohokohdasta kysyttäessä Rautiola haluaa nostaa esille 3-2-kotivoittoon päättyneen KooKoo-pelin.

− Kyllä kauden kohokohta ja mieleenpainuvin peli oli, kun lähdettiin selkeänä altavastaajana KooKoota vastaan ja voitettiin. Vaikka sen jälkeen alkoikin sitten alamäki, Rautiola naurahtaa.

Antti Rautiolan torjunnat antavat joukkueelle mahdollisuuden taistella voitosta lähes joka ilta.
Antti Rautiolan torjunnat antavat joukkueelle mahdollisuuden taistella voitosta lähes joka ilta.
Kuva © Kiia Aha

KeuPa-peikko ei jäänyt kummittelemaan

Joukkueen osalta varmastikin syksyn synkin hetki sattui tärkeän KeuPa-ottelun kolmannessa erässä. Maagista ottelua pelanneelle Rautiolalle sattui kolmannessa erässä karmea lapsus, kun helppo maalin yli leijaileva lerppukiekko putosi räpylästä omaan maaliin kuin Jarmo Myllyksellä 1995-vuoden MM-finaalissa.

Seuraavassa takaiskussa kaukalon laita teki temput purkukiekkoa pysäyttämään lähteneelle maalivahdille pompauttamalla kiekon tyhjän maalin eteen ja suoraan vastustajan lapaan. KeuPa otti lopulta arvokkaat kolme pistettä Heinolasta 2-4-tuloksella.

Maalivahdin pääkoppaa tilanteen luulisi rassaavan, mutta Rautiola pystyi osoittamaan kovaa henkistä kanttiaan nollaamalla tilanteen, eikä peli ole jäänyt sen kummemmin mielessä kummittelemaan.

− Ei ollut kovin haastavaa keräillä itseään, kun tietää itse, että näitä yksittäisiä mokia käy. Tiedostin kuitenkin, että olin torjunut ottelussa siihen mennessä hyvin. En jäänyt sitä sen enempää miettimään. Enemmän harmittaa jokin kokonaisuudessaan huonosti mennyt peli.

Tälle kaudelle voimaan tulleet uudet siniviiva- ja pitkä kiekko -sääntömuutokset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet maalivahtipeliin. Rautiola löytää kuitenkin joitain asioita, joihin kiinnittää enemmän huomiota.

− Alivoimilla on nyt viivakuteihin enemmän aikaa reagoida. Liikuttava on hieman enemmän ja pitkissä kiekoissa katsottava, missä menee lähin oma mies ja vastustajan kärkikarvaaja, että tietää meneekö sohimaan väliin, mutta eipä niillä sääntömuutoksilla ole juurikaan vaikutusta maalivahtipeliin.

Peliittojen kravattiosasto vahvistui joulukuun alussa ex-maalivahtilegenda Pasi Nurmisella hänen liityttyä seuran hallitukseen. Jään päällä Nurmista ei ole vielä nähty, mutta viestiä on joukkueen suuntaan lähetetty.

− Pientä viestiä on tullut Nupelta joukkueelle. Ei ole miestä jääharjoituksissa nähty, mutta on kyllä tsempannut meitä.

Liiga kiinnostaa

Rautiola viihtyy hyvin nykyisellä Mestis-pestillään, mutta ei poissulje mahdollisuutta palata vielä jonain päivänä takaisin Liiga-jäille pidemmäksikin aikaa.

− Totta kai sitä on kiinnostunut Liiga-mahdollisuudesta. Lätkää on kiva pelata, mutta tavoitteet pitää olla korkealla. Tuntuu, että en ole vielä antanut kaikkea tälle lajille.

Mestis on vetäytynyt joulutauolle. Joukkueelle on myönnetty ruhtinaallisen tuntuinen seitsemän päivän huili. Lepotauko pitää kuitenkin sisällään omatoimista harjoittelua. Lepo tulee kovassa tulituksessa koko syksyn olleelle maalivahdille oikein hyvin. Jouluksi Rautiola vetäytyy kotikonnuilleen Ouluun.

− Saa tauon aikana hyvin päätä pois lätkätouhuista. Jouluksi mennään kihlatun kanssa Ouluun ja vietetään joulua perheen parissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle