"Raumanmeren rannikkotykki" luottavaisena pudotuspeleihin

LIIGA / Haastattelu
Janne Niskala on vastustajalle alituinen uhka ylivoimalla.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Zug, Karlstad, Milwaukee, Tampa Bay, Göteborg, Magnitogorsk, Mytishtshi, Minsk ja uudelleen Mytishtshi. Tämän reitin Janne Niskala kävi läpi yhdeksässä vuodessa, jonka päätteeksi palasi kotiin. Nyt hän pääsee tavoittelemaan, kuten yhdeksän vuotta sitten, mestaruutta kasvattajaseuransa paidassa.

Täksi kaudeksi kotiin palanneen Janne Niskalan kausi oli juuri sitä, mitä Lukko odotti. 30 pistettä riitti puolustajien pistepörssissä kuudenteen ja maalipörssissä toiseen sijaan. Hän oli se ratkaisija ja viivapelote, miksi häntä kaavailtiin.

Silti runkosarja ei mennyt aivan niin hyvin, kuin olisi voinut mennä. Ainakin jos häneltä itseltään kysytään.

− Alku oli tahmea. Olin ollut pitkän aikaa pois ja odotukset oli kovat vaikka tiesi, ettei homma lähde kuin nappia painamalla käyntiin, ruoskii Niskala itseään.

− Paljon tehtiin hommia ja on hyvä runkosarja takana.

Joukkueelle hän on suopeampi. Vaikka sijoitus- ja pistetavoite näytti jo karkaavan ulottumattomiin, Lukko sai pakettinsa kasaan ratkaisevalla hetkellä päästen tavoitteeseensa.

− Antaisin kiitettävän arvosanan. Saavutimme asetetun pistetavoitteen ja sijoitus oli kolmas. Hyvä suoritus ehdottomasti.

Lukko rikkoi ennätyksiä kauden aikana, mutta ei välttämättä kovin kehuttavassa mielessä. Lukko pelasi eniten tasapelejä yhden kauden aikana Liiga-historiassa. Näistä harmittavan paljon kuitenkin päättyi tappion ja siten lisäpiste valui vastustajalle.

 Pelattiin paljon tasaisia pelejä ja ehkä pieni miinus siitä, että hävittiin jatkoaikoja ja rankkarikisoja turhan paljon. Kokonaisuutena kuitenkin hyvä suoritus.

− Ylitöitä on tullut vähän tehtyä, mutta näin se joskus menee. Minun mielestä se kertoo enemmän siitä, että ollaan pystytty tosi monessa pelissä taistelemaan loppuun asti voitosta, eikä ole tullut hirveästi selviä pelejä.

Energiaa täydestä mökistä

KalPa oli Lukolle hankala vastustaja runkosarjassa, vaikka voitot menivätkin tasan. Savolaisten kaatamiseen 33-vuotias puolustaja löytää niksit.

− Kyllä se on ihan kokonaisvaltainen pelaaminen ja erikoistilanteet näyttelee tietysti isoa osaa. Ja pelin on oltava tasakentällisin kunnossa. Me lähdetään puolustuksen kautta.

− Me ollaan pelattu KalPaa vastaan tasaisia pelejä ja tasainen sarja varmasti tulossa. He pelaavat vauhdikasta peliä sekä ovat taitava ja hyvä joukkue. Hyvin saamme pelata, jos mielimme tästä sarjasta jatkoon.

KalPan päävalmentaja Pekka Virta oli vauhdissa jo runkosarjan päätöspelin jälkeen ja naljaili Lukon matkustamistottumuksista. Niskala ei kuitenkaan lähde leikkiin mukaan vaan keskityy olennaiseen.

− Pelit ratkaistaan jäällä ja meidän tehtävä on huolehtia siitä, että mitä jäällä tapahtuu. Seurat tekee mitä tekee.

Lukko matkustaa ainakin ensimmäiseen kahteen vieraspeliin lenteän, mutta sarjasta tullee pidempi. Bussilla matkustamista ei ole laskettu pois, joten tässä vaihtoehdossa palautuminen korostuu.

− Se on todella tärkeää. Varsinkin, että jokainen löytää itse sen mitä on tottunut tekemään. Mitään muutoksia ei kannata eikä ole järkevää tehdä.

Lukon intohimoiset kannattajat odottavat 52 vuotista kirousta päättyneeksi ja tekevät omalta osaltaan parhaansa tukeakseen joukkuettaan. Niskala penääkin halliin ihmisiä ja meteliä alusta asti. Joukkue tarvitsee tukea fyysisesti rankan pudotuspelitahdin aikana, kun pelejä pelataan joka toinen päivä.

− Se olisi todella hienoa, jos olisi mökki täynnä ja muutenkin paljon energiaa. Olen itse nähnyt sen tunnelman parhaimmillaan ja täältä on silloin vaikea viedä voittoja. 

− Meillä on hyvät fanit ja en näe siinä mitään epäilystä, etteikö näin tapahtuisi jo perjantaista alkaen, uskoo Niskala.

» Lähetä palautetta toimitukselle