Raskas kausi KHL-Jokereissa vaihtui Ilvekseen – ”Nautin lätkästä ensi kertaa vuoteen”

LIIGA / Haastattelu
Antti Tyrväinen pääsee nauttimaan jääkiekosta Ilveksessä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Kahden AHL:ssä vietetyn vuoden jälkeen Antti Tyrväinen palasi Suomeen. Oklahoma City Barons ja Calder Cupin konferenssifinaalit vaihtuivat pääkaupungin valoihin Helsingissä.

- Kuulin pudotuspelien aikaan, että Suomesta on tullut kyselyitä. Tunsin, että Jokerit oli sellainen joukkue, joka halusi mut oikeesti. Ja broidi oli siellä, se edesauttoi valintaa, Tyrväinen avaa.

Sekä Tyrväisen että Jokerien kaudesta muodostui täysi pannukakku. Jokerit herätti jo kesällä suuren kohun, kun seura tiedotti siirtyvänsä venäläiseen KHL:n kaudesta 2014-15 alkaen.

Salamyhkäinen siirtyminen itään kismitti muita seuroja ja Jokereista tuli hetkessä kahta vihatumpi seura maakunnissa. Nimekäs joukkue floppasi pelillisesti pahoin isojen paineiden alla.

Joukkueen päävalmentaja Tomi Lämsä vaihtui Tomek Valtoseen kesken kauden, mutta mikään ei auttanut. Kevään sensaatiojoukkue HPK pudotti Jokerit jo legendaarisella Lomarengas-kierroksella.

- Vaikuttihan se KHL jotenkin. En silti halua alkaa perkaamaan sen enempää jälkikäteen. Se oli todella raskas ja hirveä kausi. Haluan unohtaa sen.

- Isoja persoonia seurassa ja joukkueessa. Ei lähtenyt homma natsaamaan, Tyrväinen pudistaa päätään.

Ruutu-Tyrväinen-Ben-Amor

Tyrväisen Jokerit-kausi tuotti 41 peliin 14 tehopistettä, 142 jäähyminuuttia ja plusmiinuslukeman +10. Pieni peliaika rokotti tehoja Pelicans-kausista, jolloin parhaimmillaan oli syntynyt 14 maalia yhdessä kaudessa.

Rymistelevä laituri pääsi kuitenkin osaksi yhtä sarjan mehukkaimmista jarruvitjoista, kun Tyrväinen istutettiin sentteriksi Jarkko Ruudun ja Semir Ben-Amorin kenttään. Laidat paukkuivat, vastustajat vihasivat ja suut kävivät, mutta kenttä ilmensi omalla tyylillään Liigan jarrukenttien eliittiä.

- Tykkäsin ihan hemmetisti. Minut laitettiin siinä sitten sentteriksi. Siinä tapahtui. Hauskaa kiekkoa.

- Homma oli silloin sellaista, että olemme fyysisiä. Jos vastustajalla oli joku huippukenttä, halusimme saada sen sekaisin. Kun tuollaisen kentän pistää kasaan, mitä voi odottaa? Tyrväinen nauraa.

Palo jääkiekkoon palaa Ilveksessä

Tyrväinen oli jälleen kesällä uuden ajan edessä. Jokerit matkasi KHL:n ja Tyrväinen halusi jättää koko seuran taakseen mahdollisimman kevyesti.

Uudeksi seuraksi valikoitui viime kaudella 59 ottelua pudotuspelipaikassa roikkunut Ilves.

- Sanoin agentille kauden jälkeen, että haluan sellaisen seuran, jossa löydän jälleen palon jääkiekkoon. Sen olen täällä löytänyt. Nautin jälleen lätkästä ensi kertaa vuoteen, Tyrväinen huokaisee.

Ilveksen kausi on ollut viime vuoden tapaan monisäikeinen. Tappioputkia on seurannut voittoputki ja toisinpäin.

Tupsukorvien miehistö vaikuttaa kuitenkin huomattavasti vahvemmalta kuin viime kaudella. Joukkueessa on laatua ja laajuutta riittävästi, kun viime keväänä pari isoa loukkaantumista vei pohjan Ilveksen peliltä.

- Hieman vuoristoratamaista on ollut. Alkukauteen tuli tappioita, sitten pelasimme pirun hyvin ja nyt on taas sakannut. Mutta se on tällaista nuoren joukkueen kanssa.

- Turha tällaista on mitään alkaa stressailemaan, että mitä jos sitä ja tätä tapahtuu. Tauko tulee hyvään paikkaan. Uskotaan vaan omaan juttuun ja mennään eteenpäin.

Tyrväinen on päässyt sinuiksi Ilveksen pitkien perinteiden kanssa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Tuomas Tuokkolan ilkeä puoli

Tyrväisen oma kausi on tuottanut 27 peliin tehot 4+4= 8. 25-vuotias hyökkääjä on toiminut Ilveksen henkisenä johtajana ja suojellut joka ilta omiaan esimerkillisesti.

- Alkukausi lähti tosi hyvin. Sen jälkeen on vähän taantunut. Vaikka välillä ei tule tulosta, kunhan annat kaikkesi, näytät asenteesi ja teet kaiken tolle jengille, se riittää täällä.

Päävalmentaja Tuomas Tuokkolalla on suuri rooli kiitellyn ilmapiirin rakentamisessa. Millainen valmentaja Tuokkola oikein on?

- Todella pelaajalähtöinen. Koettaa ajaa asioita meidän näkökulmasta. Mutta on siinä ilkeäkin puoli. Olen kyllä kovasti tykännyt, Tyrväinen kehuu.

HAASTATTELUSARJAN OSA I: LAPSUUS JA LAHTI

HAASTATTELUSARJAN OSA II: AHL JA EDMONTON OILERS

HAASTATTELUSARJAN OSA IV: FYYSINEN PELI

» Lähetä palautetta toimitukselle