Rantanen näkee yhtäläisyyksiä Leijonien ja Avalanchen ykkösnyrkeissä − teema näkyy, ylivoimakin loksahtaa vielä

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Rantanen odottaa ketjultaan paljon.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Suomen NHL-kauden kovimpiin tykkeihin kuulunut Mikko Rantanen saapui auttamaan Leijonia MM-kullan tavoittelussa. Turkulaisen mukaan turnauksen ottelut kovenevat peli peliltä, ja onnistumisia edesauttaa seurajoukkuetasolta tutunoloinen ketjudynamiikka.

Suomi murjoi lauantaina Etelä-Korean jäänrakoon, ja kohtaa jo seuraavan päivän kamppailussa Latvian. Leijonien ykköskentässä viilettänyt Mikko Rantanen pelasi tykkikauden NHL:ssä ja saapui auttamaan maajoukkuetta Tanskaan. Yhteistyö Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa sujui turkulaisen mukaan siksi, että kolmikon pelityylit ovat erilaisia.

− MacKinnonilla on hänen nopeutensa, ja Landeskog on hyvä molempiin suuntiin. Itse yritän tasapainottaa kentän pelaamista, ja tehdä paikoista maalit sekä jakaa kiekkoa ketjukavereille.

Rantanen ei saanut Mikael Granlundin ja Kasperi Kapasen kanssa vielä tehoruiskua kunnolla toimintaan, mutta huoleen ei nuorukaisen mukaan ole syytä. Hän näki myös että Avalanche-vitjassa sekä tässä Leijonat-nyrkissä on paljon samanlaisuuksia.

− 8−1-voittoon voi olla tyytyväinen. Oman ketjun peliin voisi saada lisää tehokkuutta, mutta se oli tietysti ensimmäinen peli meiltä yhdessä. Minulla on siinä niin hyviä pelaajia ympärillä, että emmeköhän me saa homman toimimaan.

Peli kovenee päivä päivältä

Latvia on huomattavasti eilistä vastustajaa rutinoituneempi kiekkomaa, ja pelin asetelma tulee muuttumaan merkittävästi. Rantanen huomautti myös MM-otteluohjelman yksityiskohdista.

− Se on selvä homma, että tesimme pystyvämme Etelä-Koreaa vastaan pelaamaan paljon hyökkäysalueella. Nyt tulee kovempi vastus, ja muutenkin meidän ohjelmamme tuntuu olevan sellainen, että pelit kovenevat koko ajan.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki on teroittanut turnauksen alussa erityisesti puolustuksen roolia viisikkopelissä.

− Leijonissa on joka vuosi hyviä jätkiä, niin kuin tänäkin vuonna. Olemme yhtenäinen ja nuori joukkue. Mukana on paljon hyviä, tuttuja jätkiä. Erityisesti hyvin liikkuvia puolustajia on teemamme mukaisesti paljon. Pääsemme paineen alta jalalla pois − se näytti hyvältä, Rantanen iloitsi.

Marjamäki itse luonnehti Rantasta hyvällä tavalla unikeoksi, joka tulee usein viimeisenä jäälle, mutta on aina hyvällä tuulella. Rantanen on myös pääluotsin mielestä monipuolistunut hyökkäyspään jyrästä kokonaisvaltaiseksi kiekkoilijaksi.

Kyllä se ylivoimakin sieltä aukeaa

Joukkueen ykkösylivoima pursuaa NHL:n supertähtiluokkaan tyrkyllä olevia suomalaisässiä. Vielä Etelä-Korea-pelissä ei nähty valtaisaa ilotulitusta sillä saralla, mutta Rantanen oli silti luottavainen erikoistilannepelaamisen suhteen.

− Onhan siinä kovia äijiä. Nyt täytyy saada homma toimimaan. Eilen saimme kolmella ylivoimalla yhden maalin, ja se oli ihan hyvä alku. Erikoistilanteet nousevat isoon rooliin tällaisissa turnauksissa, joten niiden ympärille on sovittava juttuja. Uskon, että saamme ne toimiman.

Yksi tärkeä osanen on nimenomaan roolitus ja se, että jokainen pelaaja on perillä siitä, mitä milloinkin tulee tehdä, ja mihin pyrkiä.

− Jokainen tietää oman roolinsa, vaikka meillä on siinä monta äijää, jotka ovat pelanneet ylivoima monessa roolissa. Alivoimallakin on jätkillä tiedossa, että kuka tekee mitäkin, ja missä.

Muokattu 6.5.2018 kello 14.02: Marjamäen luonnehdinta Rantasesta lisätty

» Lähetä palautetta toimitukselle