Rajahuhdalle uran kolmannet olympialaiset: "Tuntuu erityisen upealta pukea leijonapaita päälle"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Annina Rajahuhta on Etelä-Koreassa kolmansissa olympialaisissaan.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Naisleijonat on majaillut olympiakylässä nyt viikon verran. Kolmansien olympiakisojen konkari Annina Rajahuhta kertoo joukkueen odottavan avausottelua jo kärsimättömänä. Valmistautuminen on sujunut hienosti, eikä puitteissakaan ole valittamista.

Naisleijonien hyökkääjä Annina Rajahuhta on Pyeongchangissa uransa kolmansissa olympialaisissa. Kokeneelle pelaajalle kaikki asiat eivät tule enää uutena, joten valmistautuminen on sujunut rutiinilla.

− Totta kai kaikki kisapaikat ovat erilaisia, mutta kaksien olympialaisten jälkeen tietää jo valmiiksi mihin suunnilleen on menossa ja miten asiat kisakylässä toimivat turvatarkastusten, ruokailun ja liikkumisen suhteen, Rajahuhta sanoo.

Ylpeys olympialaisissa edustamisesta säilyy vahvana, olivat kyseessä sitten ensimmäiset tai kolmannet kisat.

− On mahtavaa päästä kokemaan kolmannet olympialaiset. Olin pois maajoukkueesta jonkin aikaa sairastumisen takia ja viimeiset arvokisat, jotka ennen tätä pelasin, olivat Sotšin olympialaiset. Siitä johtuen tuntuu erityisen upealta pukea leijonapaita päälle ja edustaa Suomea.

Myrskyn jälkeen perillä kohteessa

Naisleijonat saapui olympiakylään viime viikon perjantaina, joten kisamaisemissa on nyt vierähtänyt aikaa jo viikon verran. Lähtöpäivä oli kaikkea muuta kuin täydellinen, kun Suomessa riehunut lumimyrsky viivästytti lentoja pahemman kerran.

− Lumisateen aiheuttaman viivästyksen lisäksi konettamme kiitoradalle kuljettanut traktori vaurioitti koneen nokkatelinettä, joten jouduimme odottamaan koneessa monta tuntia ennen lähtöä.

Hyvä tunnelma säilyi, vaikka odottelua tuli reippaanlaisesti.

− Lähinnä vitsailimme asiasta. Soulista matkasimme vielä nelisen tuntia bussilla kisakylään. Täytyy kyllä todeta, että perille päästyämme silmäluomet olivat melkoisen painavat ja uni maistui, Rajahuhta toteaa.

"Yhteisessä olohuoneessa on hauska viettää aikaa, juoda juhlamokkaa tai vaikka pelata pöytälätkää"

Joukkueen suurin osa ajasta kuluu kisakylässä ja jäähallilla. Moni pelaajista otti osaa myös perjantaina järjestettyihin kisojen avajaisiin, mutta osa tyytyi katselemaan seremoniat majoitustilojen tv:stä käsin.

Rajahuhta kertoo kisakylän olevan pienempi kuin Vancouverissa tai Sotšissa ja kaikkialle pääsee hyvin kävellen. Olympialaiset ovat naiskiekkoilijoille kovin erilainen kokemus lajin MM-kisoihin verrattuna, sillä alueella näkee runsaasti myös muiden lajien edustajia.

Paljon puhetta herättäneet majoitustilat saavat häneltä puhtaat paperit. Suomalaisten käyttöön on varattu oma kerrostalo, jossa kaikki suomalaisurheilijat asuvat.

− Talon alakerrassa meillä on yhteinen "olohuone", jossa on hauska viettää aikaa, seurata muita lajeja telkkarin välityksellä, juoda juhlamokkaa tai vaikka pelata pöytälätkää. Yhdessä huoneistossa asuu aina viisi naisleijonaa. Tilaa riittää, ja ne ovat siistit. Lämmityskin on nyt pelannut moitteettomasti, eikä kenenkään ole tarvinnut nukkua toppatakki päällä ensimmäisen yön jälkeen.

Ennakkotiedot paikallisista olosuhteista ja ihmisistä ovat myös toistaiseksi osuneet kohdilleen.

− Olin kuullut, että Etelä-Koreassa on todella siistiä ja ihmiset ovat ystävällisiä. Paljon muuta en matkaan lähtiessä tiennyt. Nämä asiat ovat ainakin pitäneet paikkansa, sillä missään ei näy roskia ja ihmiset ovat todella avuliaita.

"Samaa lätkäähän täällä pelataan kuin missä tahansa muuallakin"

Suomi kohtaa olympiakisojen avausottelussaan hallitsevan maailmanmestarin Yhdysvallat. Ottelu on kovin mahdollinen testi, mutta joukkueesta huokuu Rajahuhdan mukaan hyvä fiilis ja oikeanlainen keskittyminen ennen avauskoitosta.

− Kun pelaajavalinnat oli vihdoin tehty ja kilpailu viimeisistä kisapaikoista oli ratkennut, niin koin tunnelman joukkueen sisällä rentoutuneen entisestään. Toki jännitystäkin on varmasti ilmassa avausottelussa, mutta kaikilla ensikertalaisillakin on kuitenkin hyvä määrä maaotteluita alla, ja sitä kautta varmuutta pelaamisessa.

− Samaa lätkäähän täällä pelataan kuin missä tahansa muuallakin, Rajahuhta heittää.

28-vuotias Rajahuhta edusti Suomea myös Sotšin olympialaisissa.
Kuva © Getty Images

Suomi pelasi aiemmin viikolla yhden harjoitusottelun, jossa Sveitsi kaatui lukemin 4−1. Ottelu toimi hyvänä mahdollisuutena hioa viimeisiä palasia kohdilleen.

− Sveitsi-peli oli meiltä hyvä kenraali ennen kisapelien alkua. Ennen ottelua kävimme läpi, että puolustuspelaamiseen pitää saada tarkkuutta ja tavoitteena oli pitää Sveitsi pois maalipaikoilta. Siinä onnistuimme mielestäni hyvin. Ottelusta jäi hyvä fiilis ja nyt odotan innolla sitä, kun kiekko tippuu sunnuntaina jäähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle