RoKi on vetänyt Rovaniemen jäähalliin toiseksi eniten katsojia Mestis-kaudella 2017-2018.

Johanna Lahdenperä

"Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli" - Kankaanranta RoKin yleisömäärän kasvusta

Niin Liigan kuin Mestiksen keskimääräiset yleisömäärät ovat olleet laskussa, mutta Rovaniemellä jääkiekko on kiinnostanut entistä enemmän. Lapissa yleisö ei juokse menestyksen perässä, vaan kasvu on harkitun työn tulosta.

Napapiirillä yleisö on löytänyt tiensä jäähallille ja RoKin otteluihin paremmin tällä kaudella kuin edellisellä. Pelillisestä menestyksestä ei yleisömäärän kasvussa Rovaniemellä ole kyse, koska joukkue on pelannut lähes yhtälaisella tasolla kuin kaudella 2016-2017. Molemmat kaudet päättyivät runkosarjan sijalle kymmenen.

Tällä kaudella RoKin kotiotteluissa kävi yhteensä 31 595 katsojaa. Yleisökeskiarvo per ottelu oli 1 264, joka oli vain 5 katsojaa vähemmän kuin yleisötilaston ykkösellä TUTOlla Turussa. Kasvua viime kauteen oli keskimäärin 245 (+24%) katsojaa ottelua kohden.  RoKi Hockey Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kankaanrannan mukaan selityksiä kasvulle on monia.

− Yksi tekijä on, että tällä kaudella ollaan oltu paremmin esillä. Me otettiin pelipäiväkyltit käyttöön eli tienvarsille laitettiin pelipäivän aamuna kyltit. Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli. 

Myös turismin kasvu Rovaniemen alueella näkyy jääkiekko-otteluiden yleisössä. RoKilla on yhteistyösopimuksia muutamien matkanjärjestäjien kanssa ja turistiryhmiä onkin näkynyt entistä enemmän katsomossa. Kankaanrannan mukaan RoKi kiinnostaa yleisestikin enemmän rovaniemeläisiä vuoden takaiseen verraten.

Harkittuja teemaotteluita ja olutta kansalle

Merkittävänä tekijänä on ollut myös otteluiden teemoittaminen, johon panostettiin enemmän kuin edellisellä kaudella. Teemoitustyö aloitettiin heti Mestiksen otteluohjelman julkistuksen jälkeen, joten ottelutapahtumien suunnittelu käynnistyi hyvissä ajoin. 

− Tehtiin tietyille kohderyhmille niin sanottuja täsmäiskuja, joilla pyrittiin tuomaan otteluun tietty joukko ihmisiä. Esimerkiksi alakoululaisille, opiskelijoille, urheiluseurojen jäsenille ja naisille on ollut omat teemaottelut etuineen.

− Haasteena näissä on ollut kohderyhmän tavoittaminen, kun kuitenkin mahdollisimman vähillä euroilla pitäisi tuoda tapahtuma esiin. Käytettiin vanhanaikaisia keinoja, kuten esimerkiksi viemällä lipukkeita kouluille, Kankaanranta kertasi teemaotteluiden markkinointia.

Rovaniemellä ei olla keskitytty pelkästään erikoistapahtumiin, vaan katsomoonkin on tuotu yleisöä houkuttelevia elementtejä. Tammikuussa yhteen katsomokulmaan avattiin pubi eli anniskelukatsomo, joka on otettu hyvin vastaan ollen viikonloppuisin täynnä. Toisesta kulmasta löytyy puolestaan jään tasolta lasten leikkialue mökkeineen ja liukumäkineen, jossa lapset saavat peuhata läpi ottelun vapaasti.

Tunnelmaa katsomoon on saatu lisättyä monilla paikkakunnilla paljon puhetta aiheuttavilla läpsyttimillä. Monen jääkiekkokatsojan inhokki on kuitenkin saanut Rovaniemellä hyvän vastaanoton.

− Yllättävää on ollut, että palaute niistä on ollut pelkästään positiivista. Tuntuu, että hallissa olisi enemmän väkeä, Kankaanranta pohti läpsyttimien tasaisen rytmin kuuluessa taustalla. 

Totta, Rovaniemellä on jäähallissa enemmän väkeä kuin ennen − läpsyttimien kanssa tai ilman.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

RoKille jo kolmas ranskalaispeluri - Kärpistä kaksi vahvistusta Rovaniemelle

MESTIS | 16.5.2018 21:13
RoKin miehistö saa lisää ranskalaisväriä, kun hyökkääjä Gabin Ville siirtyy Napapiirille. Hänen lisäkseen rovaniemeläisjoukkue teki sopimukset puolustaja Niko Mikkolan sekä hyökkääjä Olli Rönkön kanssa. lue lisää

RoKille lisää ranskalaisväriä Joensuusta ja nuori hyökkääjä Espoosta

MESTIS | 29.4.2018 22:50
RoKi saa riveihinsä kaksi uutta vahvistusta, kun puolustaja Fabien Bourgeois ja hyökkääjä Olli Iisakka siirtyvät Rovaniemelle. Uusien sopimusten lisäksi rovaniemeläisjoukkue solmi jatkosopimuksen Malo Villen kanssa. lue lisää

Jatkoaika on Vuoden Mestis-media

MESTIS | 24.4.2018 21:01
Suomen jääkiekkoliitto on valinnut Jatkoajan Vuoden Mestis-mediaksi. lue lisää

Mestis-kauden parhaimmisto palkittiin − KeuPan mestaruuteen johdattanut Markus Jokinen keräsi kunniaa

MESTIS | 24.4.2018 20:00
Päättyneen Mestis-kauden parhaimmisto sai palkintonsa Mestiksen perinteisellä gaalaristeilyllä. KeuPa-hyökkääjä Markus Jokinen oli pelipaikkansa paras, ja hänet palkittiin myös koko sarjan parhaana pelaajana. lue lisää

RoKille neljä pelaajasopimusta lisää − Maaliahne Olli-Matti Järvelä jatkaa Rovaniemellä

MESTIS | 15.4.2018 21:18
RoKin kauden 2018-19 joukkue on muodostumassa hyvää vauhtia, kun joukkueella on jo ennen toukokuuta kasassa yhteensä 15 pelaajasopimusta. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Niklas Lehtimäki

RoKi #9 L h
s. 1995 Kiukainen
181CM / 85KG
SOPIMUS: 2018