Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
RoKi on vetänyt Rovaniemen jäähalliin toiseksi eniten katsojia Mestis-kaudella 2017-2018.

Johanna Lahdenperä

"Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli" - Kankaanranta RoKin yleisömäärän kasvusta

Niin Liigan kuin Mestiksen keskimääräiset yleisömäärät ovat olleet laskussa, mutta Rovaniemellä jääkiekko on kiinnostanut entistä enemmän. Lapissa yleisö ei juokse menestyksen perässä, vaan kasvu on harkitun työn tulosta.

Napapiirillä yleisö on löytänyt tiensä jäähallille ja RoKin otteluihin paremmin tällä kaudella kuin edellisellä. Pelillisestä menestyksestä ei yleisömäärän kasvussa Rovaniemellä ole kyse, koska joukkue on pelannut lähes yhtälaisella tasolla kuin kaudella 2016-2017. Molemmat kaudet päättyivät runkosarjan sijalle kymmenen.

Tällä kaudella RoKin kotiotteluissa kävi yhteensä 31 595 katsojaa. Yleisökeskiarvo per ottelu oli 1 264, joka oli vain 5 katsojaa vähemmän kuin yleisötilaston ykkösellä TUTOlla Turussa. Kasvua viime kauteen oli keskimäärin 245 (+24%) katsojaa ottelua kohden.  RoKi Hockey Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kankaanrannan mukaan selityksiä kasvulle on monia.

− Yksi tekijä on, että tällä kaudella ollaan oltu paremmin esillä. Me otettiin pelipäiväkyltit käyttöön eli tienvarsille laitettiin pelipäivän aamuna kyltit. Porukan oli vaikea olla tietämättä, että on peli. 

Myös turismin kasvu Rovaniemen alueella näkyy jääkiekko-otteluiden yleisössä. RoKilla on yhteistyösopimuksia muutamien matkanjärjestäjien kanssa ja turistiryhmiä onkin näkynyt entistä enemmän katsomossa. Kankaanrannan mukaan RoKi kiinnostaa yleisestikin enemmän rovaniemeläisiä vuoden takaiseen verraten.

Harkittuja teemaotteluita ja olutta kansalle

Merkittävänä tekijänä on ollut myös otteluiden teemoittaminen, johon panostettiin enemmän kuin edellisellä kaudella. Teemoitustyö aloitettiin heti Mestiksen otteluohjelman julkistuksen jälkeen, joten ottelutapahtumien suunnittelu käynnistyi hyvissä ajoin. 

− Tehtiin tietyille kohderyhmille niin sanottuja täsmäiskuja, joilla pyrittiin tuomaan otteluun tietty joukko ihmisiä. Esimerkiksi alakoululaisille, opiskelijoille, urheiluseurojen jäsenille ja naisille on ollut omat teemaottelut etuineen.

− Haasteena näissä on ollut kohderyhmän tavoittaminen, kun kuitenkin mahdollisimman vähillä euroilla pitäisi tuoda tapahtuma esiin. Käytettiin vanhanaikaisia keinoja, kuten esimerkiksi viemällä lipukkeita kouluille, Kankaanranta kertasi teemaotteluiden markkinointia.

Rovaniemellä ei olla keskitytty pelkästään erikoistapahtumiin, vaan katsomoonkin on tuotu yleisöä houkuttelevia elementtejä. Tammikuussa yhteen katsomokulmaan avattiin pubi eli anniskelukatsomo, joka on otettu hyvin vastaan ollen viikonloppuisin täynnä. Toisesta kulmasta löytyy puolestaan jään tasolta lasten leikkialue mökkeineen ja liukumäkineen, jossa lapset saavat peuhata läpi ottelun vapaasti.

Tunnelmaa katsomoon on saatu lisättyä monilla paikkakunnilla paljon puhetta aiheuttavilla läpsyttimillä. Monen jääkiekkokatsojan inhokki on kuitenkin saanut Rovaniemellä hyvän vastaanoton.

− Yllättävää on ollut, että palaute niistä on ollut pelkästään positiivista. Tuntuu, että hallissa olisi enemmän väkeä, Kankaanranta pohti läpsyttimien tasaisen rytmin kuuluessa taustalla. 

Totta, Rovaniemellä on jäähallissa enemmän väkeä kuin ennen − läpsyttimien kanssa tai ilman.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kolme syytä, miksi RoKin kausi päättyi jälleen runkosarjaan

MESTIS | 11.3.2018 19:30
RoKin kausi päättyi Mestiksen runkosarjan sijalle kymmenen. Syitä heikolle sijoitukselle on monia, eikä kaikki ole edes itse joukkueen tekemisestä johtuvia. Jatkoajan Rovaniemen toimittaja nosti esiin kolme syytä lappilaisten kauden päättymiseen runkosarjaan. lue lisää

Hävetkää Liiga ja yleisö, Mestiksessä pelataan viihdyttävämpää kiekkoa!

MESTIS | 9.3.2018 17:24
Liigan sekä yleisön sietäisi hävetä. Mestiksessä peli on viihdyttävämpää kuin Liigassa, mutta silti yleisö ei arvosta sitä. lue lisää

RoKin uudeksi päävalmentajaksi Santeri Immonen

MESTIS | 8.3.2018 18:29
Santeri Immonen on RoKin uusi päävalmentaja kaudelle 2018-2019. Immonen siirtyy tehtävään Jokereiden A-nuorista. Muun valmennustiimin jäsenten neuvottelut ovat vielä kesken. lue lisää

Mestis-seikkailu jäi lyhyeksi, mutta arvokkaaksi kokemukseksi Sang Wook Kimille

MESTIS | MAAJOUKKUE | Muut Sarjat | 7.2.2018 11:00
Kun vuoden 2018 olympialaiset myönnettiin Etelä-Korealle, päätti maa lähettää pelaajiaan Suomeen kehittymään. Sang Wook Kimin aika Mestiksessä jäi lyhyeksi, mutta myöhemmin mies on noussut maan jääkiekon tähtipelaajaksi. lue lisää

RoKin valmennuskaksikko vaihtuu - Karjalainen U16-maajoukkueen päävalmentajaksi

MESTIS | 5.2.2018 18:37
RoKin päävalmentaja Petri Karjalainen sekä apuvalmentaja Benjamin Laurinkari eivät jatka RoKin valmennustehtävissä ensi kaudella. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Toni Eskelinen

RoKi #83 L mv
s. 1995 Oulu
186CM / 80KG
SOPIMUS: 2018