Porilaisnuoria läpimurron kynnyksellä

LIIGA / Haastattelu
Saha hakee alkavalla kaudella rutiinitason nostoa.
Kuva © Timo Savela
Urallaan vain FoPS- ja Ässät-nutuissa pelannut Mikael Saha on alkavan liigakauden villi kortti. Tarjolla on paikka Ässien pelaavassa kokoonpanossa.

Nuorten SM-liigan 105 tehopistettä 115 runkosarjaottelussa jättävät Mikael Sahasta oikean mielikuvan. Ässät on onnistunut viime vuosina tuottamaan juniorimyllystään useita suhteellisen lupaavia kykyjä, joista kirkkaimpana tähtenä paikkansa Liigassa valloitti Jarno Kärki.

Saha ei ole kentän räiskyvin hahmo, mutta käsien näppäryys riittää myös oivaltavaan läpisyöttöön tai soolomaaliin. 21-vuotias FoPS-kasvatti tiedostaa itsekin omat vahvuutensa kentällä.

− Mielestäni otteisiini on tullut rauhallisuutta ja nykyään minulla on enemmän malttia lukea peliä oikein. Myös kamppailuvoima ja sitä kautta puolustuspelini ovat menneet eteenpäin.

Loimaalla syntyneen Sahan kehittymisestä kertoo myös vain niukasti negatiivinen tehosaldo viime kauden päätteeksi. Ässät valahti lopulta pudotuspelien ulkopuolelle, eikä nuoren hyökkääjän -4 ollut huono suoritus pelaajalta, joka vasta totutteli Liigan rytmiin. Saha pelasi vielä viime kaudella enemmän Nuorten SM-liigassa kuin Ässien edustuksessa.

Monen ikäisensä kiekkoilijan tavoin Saha on hyötynyt Ässien tyylistä ottaa nuoria miehiä mukaan sekä Liiga-joukkueen kesäharjoituksiin että tarvittaessa myös paikkaushommiin syksyn ja talven mittaan. Osittain tilanne on johtunut materiaalin kapeudesta, mutta porilaisseuralla on ollut myös todellista halua viedä muutaman viime kauden aikana kohtalaisesti pärjänneitä junioreitaan eteenpäin.

Porilaisten määrä aina edustusjoukkueessa asti ei ole pelkkää sattumaa. Saha aloittaa viidennen kautensa Ässissä.

− Itsekin olen parina kesänä päässyt edustuksen rinkiin, ja siitä on vain positiivista sanottavaa. Siinä pääsee mukavasti haistelemaan Liigan tunnelmaa, eikä koskaan ole hyödytöntä saada kovia harjoituksia ja pelejä alle.

− Kokeneilta pelaajilta pystyy oppimaan paljon, kiteyttää Saha.

Yhden selvän eron Saha löytää kesistä 2015 ja 2016.

− Kilpailutilanne on koventunut, nyt samoille pelipaikoille on useampia ottajia. Kokonaisuudessaan tämä on hyvä juttu, sillä yritämme potkia toisiamme eteenpäin. Aito mahdollisuus on annettu, eikä pärjääminen riipu muusta kuin jokaisen omasta tekemisestä, kertoo ässähyökkääjä.

Liigan pelaajisto tuntuu joka kausi nuorentuvan, ja syyskuussa alkavalla kaudella 2016-2017 Ässien Saha saattaa yllättää monia arvioijia otteillaan.

− Tärkein tavoitteeni tällä hetkellä on vakiinnuttaa oma paikkani Liigassa, päättää Saha.

» Lähetä palautetta toimitukselle