Petri Matikainen janoaa lisää elämää suurempia voittoja

KHL / Haastattelu
Matikaisen edellinen valmennuspesti KHL:ssä päättyi potkuihin.
Kuva © Avangard Omsk - http://www.hawk.ru
Suomen parhaisiin jääkiekkovalmentajiin lukeutuva Petri Matikainen valmentaa pudotuspelipaikkaa hamuavaa KHL-seura Slovan Bratislavaa. Jatkoaika tavoitti hyväntuulisen Matikaisen puhelimen päähän joukkueen välipäivänä. Miten slovakialaiset kiekkolijat eroavat suomalaisista, ja millä eväillä pudotuspelipaikka irtoaa?

Valmentaja Petri Matikainen siirtyi syyskuussa pikahälytyksellä KHL-seura Slovan Bratislavan valmentajaksi. Päätös sopimuksesta syntyi KHL:n tapaan vauhdikkaasti.

− Muutamassa päivässä se tapahtui. He kysyivät, ja lähdin siellä sitten käymään. Kulttuurin tuntien pakkasin matkaan vähän enemmänkin tavaraa, koska jos sopimus syntyy, niin ei sieltä enää lähdetä kotiin tavaroita hakemaan, Matikainen naureskelee.

Valmennuspesti Bratislavassa tuntuu Matikaisesta etenkin oikealta. Matikaisen oikea tarkoittaa sitä, että hänellä on mahdollisuus toteuttaa itseään.

− Raha edellä en tänne todellakaan tullut, vaan muut tekijät painoivat. Ainakaan toistaiseksi ei ole kukaan tullut sanomaan, miten pitäisi tehdä. Olen viihtynyt todella hyvin.

− Tämä on myös mahtava kiekkokaupunki. Joka ilta on se kymmenen tuhannen ihmisen vaativa yleisö ja hirveä meininki, Matikainen kehuu olosuhteita.

Tavoitteena pudotuspelit

Alkukauden kriisijoukkue on noussut läntisen konferenssin pudotuspeliviivan yläpuolelle. Joukkue palasi maanantaina kolmen ottelun vieraskiertueelta, jonka saldona oli yhtä monta voittoa.

− Elämääkin suuremmat voitot tähän kehitysprosessiin. Vaikka miten puhuu, niin kyllä ne voitot vaan ratkaisevat, ei siitä pääse mihinkään.

Voittoputki katkesi torstain kotiottelussa, kun Sibir Novosibirsk haki pisteet niukasti maalein 2-3. Slovakialaiset roikkuvat kiikun-kaakun pudotuspeliviivan yläpuolella.

− Kova urakka meillä on päästä pudotuspeleihin. Kyllä näistä kotipeleistä pitäisi pystyä pisteitä raapimaan, Matikainen puntaroi.

Kahden slovakialaisen apuvalmentajan kanssa touhuava Matikainen on saanut junaa oikeaan suuntaan, mutta tekemistä riittää. Yhteistyö ja luottamus joukkueen sisällä rakentuu pikkuhiljaa. Sama koskee myös koko valmennustiimiä.

− KHL on raaka sarja, kun koko ajan pelataan. Pitää pystyä keskittymään siihen jokapäiväiseen tekemiseen, mutta samalla rakentaa joukkueen sisäistä kommunikointia ja yhteistä halua laittaa itseään likoon joukkueen eteen.

Joukkueen runko koostuu slovakialaisista pelaajista, joilla on Matikaisen mukaan hyvä taitotaso. Erilaisten roolien ymmärrys on puutteellista verrattuna vaikkapa suomalaiseen kiekkoilijaan.

− Kaikki eivät voi tehdä maaleja. Pitää saada myös nelosketjun pelaajat ymmärtämään, että jos he pelaavat nollanollaa kahdeksan minuuttia, hankkivat aktiivisella liikkeellään vastustajalle pari jäähyä ja teemme niiden aikana tarvittavat maalit, juuri se nelosketju on sen voiton ratkaisutekijöitä.

− Se pitää ääneen sanoa. Sitä kautta ymmärrys ja arvostus omaa tekemistä kohtaan kasvaa. Pelaajien pitää myös luottaa toisiinsa ja siihen yhteiseen tapaan pelata. Sieltä kasvaa rohkeus.

Matikaisen ajan ensimmäinen kokoonpanomuutos oli Tomas Rachunekin tulo joukkueeseen. Nuori tšekkihyökkääjä liittyi joukkueeseen vasta torstain Sibir-ottelun alla. Uusilla ostoksilla ei ole kuitenkaan kiire, myös seuran taloudellinen tilanne vaikuttaa mahdollisiin vahvistuksiin.

− Ei tämä niin toimi, että katsotaan viikko ja sitten sanotaan, että tuo ja tuo ovat huonoja. He saavat lähteä. Yritetään nyt ensin saada näistä kavereista se paras irti, Matikainen kertoo.

Omskissa näin kuviteltiin

Matikaisen edellinen visiitti KHL:ssä päättyi potkuihin Avangard Omskin päävalmentajan paikalta, koska hän toteutti johdon tahtoa tuoda edellisenä keväänä Venäjän nuorten mestaruuden voittaneesta joukkuesta omia poikia mukaan KHL-joukkueeseen.

− Sanoin, että kai tiedätte sen olevan pitkä tie. Juujuu, oli vastaus. Kun hävisimme harjoituskaudella pari matsia, niin sanottiin että ei toimi.

Seuran uusi johtoryhmä oli kuitenkin jo ehtinyt myydä Matikaisen edellisen kauden runkopelaajia pois. Samoja pelaajia, jotka haalittiin viime kesänä takaisin nyt Raimo Summasen valmentamaan Omsk-joukkueeseen. Viime kausi päättyi katastrofiin, nyt tilanne on toinen.

− Kyllä minä sen osasin aavistaa, että potkut tulee. Vaikka mitä sanovat, niin uusi GM aiheuttaa aina supinaa ja isoja muutoksia. Myivät runkopelaajat pois, ja kaikki se ensimmäisenä kautenani tekemä työ piti aloittaa alusta.

− Vähän hymyilytti, kun katsoin että ovat niitä ottaneet takaisin. Summasella on nyt hyvä joukkue siellä, he tulevat menemään pitkälle.

Iltapäivälehdet uutisoivat viime viikolla, että Jere Karalahti olisi siirtymässä Bratislavaan. Jos se olisi mahdollista, niin Matikaiselle kyllä kelpaisi.

- Jos Karalahti olisi vapaana ja meillä olisi rahaa, niin kyllä. Aivan ensimmäisenä ottaisin hänet joukkueeseen, meillä on todella hyvä suhde. Mutta eihän kukaan ole sanonut Jeren olevan kaupan.

» Lähetä palautetta toimitukselle