Pelkkä finaalipaikka ei tyydytä KalPaa − "Meillä on helvetisti hävittävää"

LIIGA / Haastattelu
Virta ja Kapanen juonivat pelimerkit Tapparan kaatamiseksi.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

KalPa on edennyt vastoin odotuksia aina Liigan finaaleihin saakka, jossa savolaisyhdistelmä haastaa runkosarjan valtiaan ja hallitsevan Suomen mestarin Tapparan. KalPan päävalmentaja Pekka Virta oli finaalipaikan ratkettua luottavaisella mielellä.

− Nämä ovat kovia saavutuksia jo tähänkin asti, mutta nälkä kasvaa syödessä. Joukkue uskoo itseensä ja on selvästi matkalla johonkin.

Ylistetyn pelitavan lisäksi KalPan menestys on pohjautunut pariin tuttuun osatekijään.

Eero Kilpeläinen on ollut huikea koko ajan, Virta jakoi tunnustusta ykkösvahdilleen. 

− Toisaalta meillä on ollut hirveä munkki: ollaan vältytty isommalta loukkaantumissumalta.

Ei tarvetta näpäytykselle

KalPan pitkä pudotuspelikevät on yllättänyt edelleen monet. Myös joukkueen ympärillä on jatkuvasti kuiskuteltu, kuinka joukkueella ei ole enää mitään hävittävää. Tämän väitteen Virta tyrmää saman tien.

− Meillä on helvetisti hävittävää. Tämä on ainutkertainen mahdollisuus ja meidän on katsottava loppuun asti, mihin me todella pystymme.

Myös Virta itse kokee kasvaneensa henkisesti valmentajana. Edellinen pudotuspelivisiitti KalPan kanssa jättikin juuri tällä saralla vähän hampaankoloon.

− Olen ollut täällä (pudotuspeleissä) aiemminkin, olin nuori valmentaja silloin. Koen, että näitä henkisiä asioita jäi silloin lähes samanikäisille pelaajille toitottamatta, Virta muistelee.

Joukkueen sisällä on keskusteltu jo ennen pudotuspelejä paljon keväällä koittavasta kauden huipennuksesta. Etenkin henkistä kanttia on pyritty vahvistamaan entisestään.

− On puhuttu siitä, olisiko jo aika mennä päättämään, mitä täällä tapahtuu vai katsoa vielä kuinka meidän käy, Virta summasi.

KalPaa veikattiin kauden alla liigan häntäpäähän, eikä pudotuspelien allakaan pitkään kevääseen pahemmin luotettu. Minkäänlaista revanssimielialaa joukkueessa ei kuitenkaan ole.

Meillä löytyy kyllä pelistä värkkejä, jos halutaan vähän kikkailla

− Emme me halua ketään näpäyttää. Sellaisen tunnetilan rakentaa ihan joku muu, emme me.

− Pelaamme omaa peliämme, nautimme siitä ja uskomme vahvasti omaan tekemiseen, Virta linjasi onnistuneen kauden edellytyksiä.

Toimiva systeemi valtava voimavara joukkueelle

− Täällä on ollut määrätty tapa tehdä töitä, josta nämä hartikaiset, kiiskiset ja pakariset ovat ponnistaneet, Virta kertasi Teemu Hartikaisen, Tuomas Kiiskisen ja Iiro Pakarisen nousua kuopiolaisen juniorimyllyn kautta kansainväliselle huipputasolla ja aina NHL-jäille saakka.

− Entäs tämä meidän pakisto sitten: Siinä on yksi Mestiksestä ostettu pelaaja, loput ovat matkan varrella kasvaneet mittaansa, Virta nosti toisen esimerkin KalPan tavasta kasvattaa omista junioreista runkopelaajia edustusjoukkueeseen.

Virta korostaa ennen kaikkea kuopiolaiskiekkoilun suurmiehen merkitystä tähänastisessa menestyksessä.

− Sami Kapasen esimerkin kautta on tuotu takaisin usko, että meidän tapamme riittää. Tämä systeemi on uskomaton tuki tällä hetkellä.

− Ollaan silti nöyriä, sillä matka on vielä kesken, Virta muistutti.

Fanien tuki on ollut varsinkin viime aikoina huomattavaa. Tämän myös Virta on tiedostanut.

− On ollut banderolleja katsomossa ja tribuutti viimeisessä runkosarjaottelussa, tuki on ollut kaiken kaikkiaan loistavaa.

− Ison osan kanssa ollaan touhuttu jo pitkään yhdessä, Virta kertasi yhteistä taivalta fanien kanssa.

"Tappara on ehdoton ennakkosuosikki"

Virta oli valmis tuoreeltaan finaalipaikan ratkettua ojentamaan ennakkosuosikin viitan Tappara-leiriin.

− Tappara on kunnioitusta herättävä vastustaja. Joukkueessa on loistavia pelaajia ja he ovat ehdoton ennakkosuosikki.

Toisaalta vastustajan monipuolisempi pelitapa saattaa antaa mahdollisuuksia myös KalPalle.

− Taktisesti Tappara antaa mahdollisuuden vähän erityyppiseen sarjaan kuin välierävastustaja JYP. JYPin suora paine Jyväskylässä ei jättänyt pahemmin pelivaraa, katsotaan mitä Tappara aikoo, Virta vertaili välierä- ja finaalivastustajien taktisia eroja.

Tamperelaisleirissä kannattanee varautua yllätyksiin, mikäli Virtaan on uskominen.

− Meillä löytyy kyllä pelistä värkkejä, jos halutaan vähän kikkailla.

» Lähetä palautetta toimitukselle