Pelicansin suunta on vain ylöspäin

LIIGA / Haastattelu
Yksi syksyn aikana sairastuvalla aikaa viettänyt pussinokka oli Jere Myllyniemi.
Kuva © Erik Jokinen
Lahdessa ei syyskaudella juurikaan ilotulituksia nähty, kun joukkue kerrytti tililleen vain 38 pistettä. Tauolle lähdettäessä Pelicansin päävalmentaja Tomi Lämsä kertaa kuluneen syksyn mollivoittoisiksi jääneitä tapahtumia.

Lahden Pelicansin syyskausi ei ollut järin mairitteleva. Lahtelaiset ovat joulutauon alkaessa sarjataulukon kolmannellatoista sijalla pudotuspeliviivan ollessa neljän pisteen päässä. Taakse jää ainoastaan liiganousija Sport.

Sijoituksen ollessa aivan sarjan häntäpäässä, on se luonnollisesti aina hienoinen pettymys. Pelicansin kohdalla voidaan kuitenkin puhua jo pienestä yllätyksestä, sillä elokuussa asiat näyttivät vielä olevan mallillaan.

− Pelasimme erinomaisen harjoituskauden, joukkue oli terve ja pystyimme voittamaan otteluita, päävalmentaja Tomi Lämsä kertoo.

Vielä ensimmäisestä varsinaisesta ottelusta kotiin jäi kaksi pistettä voittolaukauskilpailusta, mutta sen jälkeen kausi aukesi kolmella hyvin nihkeällä tappiolla. Kolmeen otteluun kaksi tehtyä maalia ei varsinaisesti ole sitä, miten kauden haluaa aloittaa.

− En tiedä loivatko hyvät harjoituspeliotteet paineita, mutta joukkueelle oli kovat odotukset ja se alkoi ehkä hieman puristaa. Siihen alkuun tuli sitten sitä kautta muutama harmittava tappio, Lämsä harmittelee.

Alun jälkeen mukaan mahtui myös muutama voitto. Sitä iloa ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Pelicansia koko syyskauden varjostanut loukkaantumiskierre sai alkunsa. Loukkaantumiset ovat syksyn varrella pakottaneet useammankin pussinokkien kärkipelaajan huilimaan.

− Pahimmillaan oli kolmisen kenttää hyökkääjiä sivussa ja se on tietysti yksi syy, mikä on vaikeuttanut tekemistä, Lämsä summaa.

Päävalmentajan mukaan kankeutta tekemiseen on myös tuonut pienen pelillisen ohjelmistopäivityksen keskeneräisyys. Lämsän oma pelikirja on lahtelaisille siis vielä hieman vieras myös kaukalon sisäpuolella.

− Olemme myös tehneet paljon muutoksia harjoitteluprosessiin ja pelaamiseen. Uudenlaisen tekemisen läpivienti on luonnollisesti omalta osaltaan tuonut haasteita, hän paljastaa.

Erikoistilanteista tasapainoon

Suurimmaksi kompastuskiveksi lahtelaisille on muodostunut pelin epätasaisuus. Syyt toki ovat täysin ymmärrettävät, mutta se ei valitettavasti korvaa ainuttakaan pistementystä.

− Pelin taso on ailahdellut paljon. Parhaimmillaan olemme olleet erinomainen joukkue ja olemme pystyneet voittamaan täällä kotijäällä tämän hetken kärkijoukkueita.

− Toisaalta joinain hetkinä olemme olleet hyvinkin kaukana voittamisesta ja joukkueen peli on ollut aika puuroa, Lämsä toteaa.

Jääkiekossa, tai elämässä muutenkaan, eivät asiat aina mene kuten niissä kuuluisissa elokuvissa. Tämä fakta on Pelicansin leirissä hyväksytty.

− Tiesimme, että haasteita tulee vastaan. Ei nämä asiat koskaan mene niin, että sormia napsauttamalla kaikki toimii. Pitää olla kärsivällinen ja valmis tekemään töitä.

Hankaluudet eivät kuitenkaan tunnu latistaneen päävalmentajan uskoa joukkueeseensa. Lahtelaiset saivat juuri ennen taukoa tililleen viisi pistettä, jotka toivat pudotuspeliviivaa hieman lähemmäksi.

− Nämä viimeiset noin viisi peliä ovat esittäneet merkkejä pelin paranemisesta. Meillä on tauolle lähdettäessä kaksi voittoa alla ja se mielestäni kertoo siitä, että suunta on hyvä, Lämsä toteaa.

On selvää, että Pelicans ja Lämsä hakevat kevätkaudelta onnistumista. Tavoite on päästä kymennen parhaan joukkoon ja sitä kautta pudotuspeleihin. Tämän tällä hetkellä neljän pisteen päässä olevan tavoitteen saavuttamiseksi on myös selvä suunnitelma.

− Pidetään kiinni omasta tekemisestä ja siitä strategiasta, mikä tähän on luotu. Yhtenä kehityskohtana on erikoistilannepeli, joka on suurena osana tuloksen teossa. Se meidän on saatava aivan uudelle tasolle.

− Tasakentin pelaamisessa on jo hyviä juttuja ja niitä tietysti vahvistetaan, mutta voittamisen kannalta tärkeintä on päästä erikoistilanteissa eteenpäin, Lämsä päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle