Pelaajavalmentajana Suomi-sarjassa

Suomi-sarja / Haastattelu
Smulterin sihti ei ollut viime keväänä hukassa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Sarjanousija Muik Hockey on suomalaisella kiekkokartalla sangen eksoottinen ilmestys. Vahvasti ruotsinkielisestä Uusikaarlepyystä kotoisin oleva joukkue nousi II-divisioonasta Suomi-sarjaan pelaajavalmentaja André Smulterin johdolla.

Munsala IK Hockey nousi kuin nousikin viime keväänä Suomi-sarjaan. Ratkaisevissa nousupeleissä Muik jäi Järvenpään Haukkojen jalkoihin ja Haukat nousi II-divisioonasta Suomi-sarjaan. Sarjasta vapautui kuitenkin vielä lisäpaikka JYP-Akatemian lopetettua toimintansa ja näin myös Uusikaarlepyyssä päästiin juhlimaan sarjanousua.

Viisi vuotta pelaajavalmentajana seurassa toiminut 38-vuotias André Smulter on ollut isossa roolissa niin kaukalossa kuin vaihtopenkin takanakin. Viime kaudella II-divisioonan runkosarjan 25 ottelussa syntyi 8+37 pistettä ja kuudessa karsintapelissä tehot 3+5.

Nuorten maajoukkueesta tuttu Smulter on kiertänyt kiekon perässä puoli maapalloa. Euroopassa tutuksi on tullut Norjan, Ruotsin ja Italian sarjat. Lisäksi Smulter on viettänyt kauden Aasian liigassa ja kaksi kautta Amerikan EPIHL-liigassa. Suomen kaukaloista mies muistetaan Sportin Mestis-joukkueesta.

Työvaatteena haalarit ja pikkutakki

Smulter ei aio jäädä pukumiehen rooliin, vaan aikoo panna kaikkensa likoon kaukalon puolella joukkueen eteen.

- Toimin vastuuvalmentajana, mutta meillä on kolme apuvalmentajaa, jotka koutsaa peleissä. Pelien sisällä tapahtuu paljon asioita, jota apuvalmentajat hoitaa. Itse pelaan ja nousen ääneen sitten erätauoilla. Joukkue on tähän tottunut ja nyt on alkamassa jo kuudes kausi.

38-vuoden iästään huolimatta Smulter tuntee olevansa erinomaisessa pelikunnossa.

– Pelaaminen maistuu. Siitä on aikaa, kun viimeksi olin näin hyvässä kunnossa. Sen tässä on huomannut iän lisääntyessä, että treenata pitää enemmän pysyäkseen kunnossa, mutta samalla on huilata enemmän. Pitää muista levätä riittävästi, se on tärkeää.

Joukkueen materiaali häviää vertailussa muille Suomi-sarjan joukkueille, mutta tämä tiedostetaan ja isompia päänahkoja lähdetään metsästämään nälkäisen haastajan asemasta.

– Innoissaan ollaan, kun päästään lähtemään haastajan asemasta. Jos emme pelaa keväällä karsinnoissa on se meille kuin pieni maailmanmestaruus.

Muik elää vahvasti kotipeleistään. 450 katsojaa vetävästä hallista odotetaan hornankattilaa, jossa joukkue syttyisi parhaimpaansa.

– Uskon ja toivon hyviä yleisömääriä. Uskon, että alussa käy tosi paljon yleisöä. Varsinkin kotona odotan 110 prosentin suoritusta joukkueelta. Jokainen piste on meille hemmetin tärkeä. Juuri kotona meidän on pystyttävä taistelemaan.

Munsala IK Hockeyn taidot joutuvat heti ensimmäisessä pelissä kovalle koetukselle, kun joukkue matkaa Kalajoelle sarjan suuren ennakkosuosikki JHT:n vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle