Pasi Mustonen: "Jos et tee yhtään maalia, todennäköisesti häviät"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Pasi Mustonen oli hävityn pronssiottelun jälkeen harmissaan, mutta ei maansa myynyt.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
Naisleijonien MM-kisat päättyivät lopulta suureen pettymykseen, kun Venäjä vei pronssiset mitalit suomalaisten nenän edestä. Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen oli tappion hetkellä pettynyt, mutta näki suomalaisen naiskiekon tulevaisuuden näkymät erittäin hyvinä.

Pasi Mustonen oli pettynyt mies kävellessään median luo juuri hävityn pronssiottelun jälkeen. Naisleijonien päävalmentaja ei kuitenkaan hukuttanut itseään murheen kyyneliin.

− Tämä on ollut kaiken kaikkiaan hieno vuosi ja tämä MM-turnauskin eteni täysin suunnitelmiemme mukaan, aina tähän viimeiseen hetkeen saakka. Hävisimme kuitenkin viimeisen pelin, ja totta kai tässä ollaan erittäin pettyneitä. 

− Jääkiekko, kuten tiedämme, on maalintekopeli, ja jos et tee yhtään maalia 70 minuuttiin, silloin todennäköisesti häviät ottelun. Loppu meni arpomiseksi, ja me vedimme tällä kertaa huonon arvan, Mustonen totesi viitaten ottelun ratkaisseeseen voittomaalikilpailuun.

Suomen avauserä ei ollut totutun raikas, vaan maalipaikoille pääseminen oli työn ja tuskan takana. 

− Ilmassa oli varmasti jonkin verran jännitystä, mutta varmasti myös eilinen, todella myöhään venynyt ja fyysinen välieräottelu näytteli pientä osaansa, Mustonen sanoi.

− Eivät Venäjän pelaajat kuitenkaan sen tuoreempia olleet. He pelasivat kolmella kentällä koko ottelun ja alkoivat väsyä loppua kohden. Kolmas erä ja jatkoerä olivat meiltä vahvempia, ja paikkoja ratkaisuun meillä kyllä oli.

Suomelle vihellettiin ottelussa viisi kahden minuutin jäähyä Venäjän kahta kaksiminuuttista vastaan. Mustonen ei jossitellut omiensa jäähyjä, mutta näki pienen epäkohdan jäähyjen jakaantumisessa.

− Jäähyjä jaettiin ensimmäisten kahden erän aikana aika yksipuolisesti, ja se vaikutti osin peliin, kun Venäjällä ei samaan aikaan jäähyjä ollut yhtäkään. Meidän jäähyissämme ei ollut mitään valitettavaa, sillä ne olivat selviä tilanteita, mutta kyllä Venäjältä muutama estämisjäähy jäi huomiotta.

− Turnaus oli tuomareilta kuitenkin ehdottomasti askel oikeaan suuntaan. Ainoastaan toisessa Kanada-ottelussamme tuomarit olivat kehnoja, mutta siitä kyllä kärsivät silloin molemmat joukkueet. Olin yleisesti tuomaritoiminnasta positiivisesti yllättynyt, ja viime vuoden MM-kisoihin verrattuna homma toimi paremmin, Mustonen jakoi kiitosta tuomariston suuntaan.

Suomen pukukopissa vallitsi ymmärrettävästi erittäin pettynyt tunnelma, sillä mitali oli ainoa hyväksyttävä tavoite pelaajien ja valmennuksen mielissä. Mustonen yritti parhaansa mukaan lohduttaa pelaajistoa.

− Eihän se mikään helppo tilanne ole tuolla kopissa puhua. Surun keskellä yritin tuoda esiin sitä faktaa, että tämä ottelu oli vain yksi palanen isommasta kokonaisuudesta, jonka tavoitteena on voittaa olympiamitali.

− Tämän päivän tulos oli lohduton erityisesti monelle nuoremmalle pelaajalle, joilla unelma naisten MM-tason mitalista kävi näin lähellä. Totesin heille, että he pelaavat vielä kaksikymmentä vuotta, ja kaulassa killuu mitalia. Eihän se toki juuri tällä hetkellä heitä paljoa lohduta, Mustonen tuumasi.

Suomi on ollut viime vuodet Euroopan vahvin joukkue. Viimeisistä viidestä MM-turnauksesta Suomi on nyt tosin poistunut vain kahdesti mitali kaulassaan. Mustonen näkee tulevaisuuden silti varsin kirkkaana.

− Menemme oikeaan suuntaan kokoajan. Pelaamme huomattavasti parempaa jääkiekkoa, kilpailutilanne on aiempaa parempi ja joukkue kehittyy kokoajan urheilullisempaan suuntaan.

− Tällä kaudella voitimme eurooppalaisia joukkueita vastaan pelaamistamme 18 ottelusta peräti 16. Valitettavasti nyt hävisimme yhden ottelun tosipaikassa. Nuo tilastot kertovat kuitenkin hyvin sen, mihin suuntaan olemme menossa, Mustonen lisäsi.

Mustonen jakoi erityisesti kiitosta hienosti pelanneille, nuorille ensikertalaisille. Muutama nimi nousi erityisesti esiin.

− Ensimmäisinä ensikertalaisista tulevat mieleen 16-vuotias Petra Nieminen ja 17-vuotias Sara Säkkinen, jotka tekivät huikean murtautumisen naisten kansainväliselle tasolle heti ensimmäisissä kisoissaan. Toki muutkin nuoret pelaajat hoitivat ruutunsa hienosti, Mustonen kehui Suomen naiskiekon tulevaisuuden toivoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle