Paluumuuttaja Heino: "Minä en tullut Lahteen jäähdyttelemään"

LIIGA / Haastattelu
Heino toivoo pystyvänsä muuttamaan pelityyliään.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Pelicans-hyökkääjä Henri Heino aloitti uransa Lahdessa, siirtyi välissä Jokereihin ja pelasi kaksi viimeistä kautta Ässien riveissä. Paluumuutto mastokaupunkiin johtui rakkaudesta paikkakuntaan sekä mahdollisuuteen muokata pelaajaprofiiliaan.

Lahtelaisen jääkiekon kasvatti palasi kotikaupunkiinsa kolmivuotisella sopimuksella. Aikaa on ehtinyt kulua lähemmäs viisi vuotta siitä, kun sentteri puki edellisen kerran Pelicansin turkoosin paidan ylleen. Peliasut ovat tosin ehtineet muuttua moneen otteeseen. Muutaman kauden kestänyt tauko lahtelaisjoukkueesta saa päätöksensä alkavalla sesongilla.

− Pelilinjan haasteet saivat minut palaamaan. Pelityylin muutoksiin on siis mahdollisuutta Pelicansissa. Vastuuta on tarjolla, ja minulla on kehitettävää omassa pelaamisessani. Koin, että minulla on hyvä mahdollisuus petrata Lahdessa.

Kaudella 2003-2004 Heino pääsi nauttimaan SM-liigan kaukaloista ensikertaa, jolloin hän oli vasta 17-vuotias. Hänen ensimmäinen, varsinainen sesonkinsa aikuisten sarjassa oli kuitenkin vasta kahta vuotta myöhemmin. Tästä sai sysäyksensä hänen monen kauden mittainen ajanjaksonsa lahtelaisjoukkueessa.

Tunnelmat ovat odottavaiset, koska lahtelaisseurassa pelaaminen toimi Heinolla aiemminkin hyvänä ponnahduslautana uralla. Työmyyrä pääsi aikoinaan nauttimaan 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoista, minkä hän kokee tälläkin hetkellä yhdeksi uransa huippuhetkeksi. Merkittäväksi saavutukseksi lienee olla aiheellista mainita myös visiitti Jokereissa kahden kauden verran.

− Minusta tuntui silloin kun itse pelasin nuorempana Pelicansissa, että moni kokeneempi pelaaja tuli Lahteen vain jäähdyttelemään. Minä en tullut tänne siksi. Parhaat vuodet ovat minulle meneillään, ja Pelicansin valmennuskaksikon alla pystyn mahdollisesti ottamaan vielä seuraavan askeleen urallani.

Petri Matikaisen ja Pasi Nurmisen muodostamalla tehoduolla on varmasti hyvät mahdollisuudet nostaa Pelicansin tasoa alkavalle kaudelle. Heino pitää kuitenkin realiteetit mielessä ja arvioi joukkueensa loppusijoitusta niin sanotusti varman päälle.

− Eiköhän me ainakin pudotuspeleihin mennä. Totta kai joukkueella on tässä eräänlainen rakennustyö meneillään, ja meidän pitää löytää oma identiteetti. Meillä on nälkä menestymisestä ja siitä, että sen eteen tehdään kovasti töitä.

Heino antaa kiitosta eritoten joukkueensa nuorille pelaajille, jotka janoavat menestystä uriensa alkutaipaleilla ja ovat valmiita uurastamaan sen eteen. 29-vuotias Heino on myös pelaajaprofiililtaan ahkera työmyyrä. Hän on jo melko kokenut Liiga-konkari, mutta joukkueen vanhimman titteliin on matkaa vielä rapeat 14 vuotta.

− Kuten sanoin, urani parhaat vuodet ovat nyt. Onhan minulla ikää jo tämän verran, mutta jääkiekonpelaajalle se ei ole nykypäivänä mitään. Onhan meillä joukkueessa Jan Latvalakin. Hänen ikäänsä on minullakin vielä matkaa!

Sentteri on tunnettu puolustussuuntaan hyvin pelaavana hyökkääjänä, joka on erityisesti alivoimalla parhaimmillaan. Heino haluaisi murtautua tästä muotista hiljalleen ulos.

- Viimeiset pari vuotta Porissa vähän haistelin, josko saisin omaa profiiliani kokonaisvaltaisemmaksi ja syvyyttä pelaamiseeni. Haluaisin kehittyä vielä lisää siihen suuntaan, että pystyisin auttamaan joukkuettani enemmän hyökkäyspäässäkin.

- Eivät tietenkään alivoima- ja puolustuspelaamiseni tule muuttumaan mitenkään.

Pelicansin ensimmäinen kotiottelu on lauantaina hankalaa Bluesia vastaan. Perinteisesti espoolaiset ovat olleet voittoisia Lahdessa. Heino kuitenkin odottaa kotipelipaidan vetämistä ylleen sekä esiintymistä lahtelaiskannattajille.

− Lahti on asumistani kaupungeista paras. Ei ole sen voittanutta. Syy on yksinkertaisesti siinä, että se on koti.

Heino osaa mainita loppuun vielä ammattiuralleen selkeän päätavoitteen.

− En ole voittanut tässä jääkiekkoliigassa vielä mitään. Sitä lähdetään tavoittelemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle