Palmu lähti omalle kiekkopolulleen varhain – takoo nyt tulosta OHL:ssä

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Palmu on viihtynyt Owen Soundissa, vaikka kaupunki on pieni. – Jääkiekkoahan sinne lähdettiin pelaamaan. Siellä on hyvä paikka kehittyä, kun on hallit lähellä ja hyvä majoitus.
Ensimmäisiä nuorten MM-kisoja pelaava Petrus Palmu muutti pois perheen luota Joensuusta jo 14-vuotiaana, sillä hyökkääjä halusi kehittyä pelaajana. Nyt Palmu kiekkoilee Kanadassa OHL:ssä ja haaveilee NHL-peleistä.

Petrus Palmu oppi luistelemaan jo kolmevuotiaana ja aloitti jääkiekkouransa kiekkokoulusta vuotta myöhemmin.

− Silloin olin ihan lahjakas luistelemaan, joten pääsin jo nuorena mukaan luistelukouluunkin.

Jääkiekosta Palmu innostui jo varhain. Palmu oli kiinnostunut kaikesta urheilusta. Jääkiekkoa pelannut isä vei pojan ulkokentillä pelaamaan, minkä ansiosta kipinä syttyi juuri kiekkoiluun.

Uransa alkuvaiheet Palmu kiekkoili omassa kotikaupungissaan Joensuussa. Pienellä paikkakunnalla ei kuitenkaan ollut riittävästi kilpailua lahjakkaalle pelaajalle, joten Palmu muutti Helsinkiin vain 14-vuotiaana.

− Siinä oli Huippu-Pohjola ja Pohjola-leirit. Niiden jälkeen tuli kiinnostusta Liiga-seuroista, Palmu kertoo.

Kaudet 2012-14 Palmu pelasi Jokereiden juniorijoukkueissa. Pääkaupungissa Palmu asui perhemajoituksessa yhdessä entisen jokerivalmentajan ja tämän naisystävän kanssa. Yksin ei siis yläkouluikäisen Palmun tarvinnut jäädä.

− Olihan se iso muutos lähteä vanhempien luota pois. Ei sitä silloin oikein tajunnut, että oli vielä niin nuori. Oli kuitenkin mukavaa, ettei tarvinnut yksin asua.

Palmu kertoo, että hänen omat vanhempansa tukivat hyökkääjää päätöksessä lähteä Helsinkiin pelaamaan.

− Vanhemmat vain kannustivat lähtemään, vaikka kyllä äitille ja iskälle varmasti ikävä tuli.

OHL:ään siirtyminen henkisesti kova paikka

Aika Jokereissa meni Palmulla nappiin. Erityisesti viimeinen vuosi narripaidassa oli mainio: B-junioreissa syntyi 31 ottelussa tehot 25+29 ja joukkue juhli keväällä mestaruutta. Samana vuonna Palmu pääsi kokeilemaan kymmenen peliä A-nuorten mukana.

− Viimeisenä jokerivuonna pelasin tosi hyvin. Kauden jälkeen kävimme agentin kanssa seuraavaa kautta läpi, että missä pelaisin. Näistä OHL:n juniorisarjoista oli paljon kiinnostuneita, Palmu sanoo.

Palmu pohti seuraavaa askelta aikansa, mutta lopulta päätös lähteä oli suhteellisen helppo. Kanada kiehtoi nuorta pelaajaa maana. Lisäksi Palmun agentti kannusti lähtemään rapakon taa, sillä OHL:ssä oli tarjolla hyviä seuroja.

− Rupesin miettimään, että NHL on aina ollut unelmani. Mietin, että OHL:ssä pystyisin näyttämään pystyväni pelaamaan pienessä kaukalossa, vaikka olen pienikokoinen, 171-senttinen Palmu avaa taustoja.

− Aluksi olin henkisesti kovilla

Niinpä Palmu suuntasi Kanadan Owen Soundiin, jossa hän pelaa nyt kolmatta kauttaan. Aluksi Palmulle vaikeinta oli sopeutua erilaiseen kulttuuriin ja puhumaan englantia. Myös pelityyli muuttui kapeampaan kaukaloon hyppäämisen myötä.

− Ei ole kiveenhakattua, että OHL:ssä tekisi tulosta. Siinä voi mennä asiat pieleen heti ensimmäisellä kaudella, kun moni asia muuttuu.

− Aluksi olin henkisesti kovilla, kun piti saada peliminuutteja, ylivoima-aikaa ja muuten ison ruutu joukkueesta. Sitten kun asiat rupesivat loksahtelemaan kohdalleen, niin kyllä minä olen OHL:ssä kehittynyt.

NHL on Palmun unelma, vaikkei hänellä olekaan vielä varausta. – Vaikeaa sanoa, pääsenkö sinne. Siitä ei pidä ottaa liikaa paineita.

Unelmana NHL, tavoitteena kehittyä koko ajan paremmaksi

Owen Sound Attackin kotikaupunki on pieni, mutta se ei Palmua haittaa. Hän on viihtynyt hyvin kaupungissa.

− Owen Sound taitaa olla yksi pienimpiä kaupunkeja Kanadassa, mutta olen kyllä tykännyt. Arki ja jääkiekko toimivat hyvin yhdessä. Ei tarvitse matkustella pitkiä matkoja ja Owen Sound on jääkiekkokaupunki viimeisen päälle.

Palmu on parantanut otteitaan joka kausi OHL:ssä. Pisteitä on tullut joka kausi enemmän kuin edeltäneellä, eikä tämä kausi tee poikkeusta. Syyt pistetehtailuun löytyvät muun muassa sopeutumisesta.

− Totta kai pelaaminen helpottuu koko ajan mitä pidempään on ollut täällä. Kyllä se työ on kuitenkin tehtävä joka kesä ja kun ikää tulee, niin kehitystäkin on tultava. Jos tulosta ei tule, niin ei täällä tarvitse jatkaa pelaamista.

Palmu sanoo, että hänen itseluottamuksensa on tällä hetkellä kova. Jokaisella OHL-kaudella on syntynyt yli 20 maalia ja peli kulkee. Tarkkoja tavoitteita Palmu ei ole asettanut, mutta hän haluaa olla aina vain parempi pelaaja.

− Minulla on tavoitteena pelata loppukausi pelata niin hyvin kuin pystyn, tehdä maaleja ja voittaa jotakin joukkueena. Se olisi hieno juttu.

Ensi kaudesta Palmulla ei ole vielä mitään suunnitelmia. Seuraava askel selviää vasta kauden päätyttyä.

NHL on edelleen Palmun unelma, vaikkei varausta ole vielä tarttunutkaan matkaan. Unelman eteen täytyy kuitenkin tehdä vielä kovasti töitä.

− Pitää kehittyä pelaajana vielä paljon varsinkin fyysisesti, koska olen pienikokoinen pelaaja. Tässä ei olla vielä lähelläkään sitä maksimitasoa fyysisyydessä, mitä voisin olla. Se vaihe tulee varmaan vasta 23−25-vuotiaana.

− Jokaisessa asiassa pitää kehittyä. Mielestäni minulla on kuitenkin hyvä aihio siihen. Tämä on pitkäjänteistä hommaa, eikä NHL tule kahden tai kolmen vuoden päästä vielä eteen.

MM-kisoissa vielä parannettavaa

19-vuotias Palmu valittiin nyt ensimmäistä kertaa alle 20-vuotiaiden MM-joukkueeseen. Hän on katsellut nuorten MM-kisoja useana vuonna, joten Palmu on iloinen siitä, että kisapassiin lyötiin tällä kertaa leima.

− Tämä on hieno turnaus. On mahtavaa pelata täällä nyt, kun viime vuonna en päässyt mukaan. Turnauksena tämä on ihan loistava, kun saa pelata Kanadassa ja Montrealissa. Arvostan kyllä korkealle tätä turnausta.

− Voisin laukoa vielä enemmän ja pitää kiekkoa röyhkeämmin.

Suomen alkulohkon peleissä Palmua on pomputeltu ketjusta toiseen jokaisen ottelun jälkeen. Pelikavereiden vaihtuminen ei ole kuitenkaan haitannut hyökkääjää.

− Se vähän riippuu siitä, miten asian ajattelee pääkopan sisällä. Tässä kuitenkin Suomi-paita puetaan päälle. On ihan turhaa tulla tänne miettimään, että kenen kanssa sitä pelaisi.

OHL:n pistepörssissä yhdeksättä sijaa pitävä Palmu toivoisi joukkueesta vielä isompaa roolia, mutta on toisaalta tyytyväinen myös siihen, mitä annetaan.

− Rehellisesti sanottuna voisi tulla isompaa roolia. Muutaman maalin olen tällä kaudella kuitenkin tehnyt. Roolini voisi olla erilainen, mutta yritän pelata annetun roolin niin hyvin kuin pystyn, miettii 23 maalia tällä kaudella OHL:ssä iskenyt Palmu.

Suomen turnaus ei ole mennyt odotusten mukaan. Jokaisella pelaajalla on omassa pelissään petrattavaa. Palmu itse näkee, että hänen täytyisi käyttää omia vahvuuksiaan tehokkaammin hyväksi.

− Parantamista on. Sanotaan, että voisin laukoa vielä enemmän ja pitää kiekkoa röyhkeämmin. Pyrin tekemään kaikki viimeisen päälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle