Pärssinen: "Vielä kun peli olisi saatu Varissuolle"

MESTIS / Haastattelu
Timo Pärssinen aloitti ja lopetti TUTOssa.
Kuva © Timo Savela
TUTO isännöi keskiviikkona Mestiksen pronssipeliä, jonka kuitenkin lopulta vei vierasjoukkue Kajaanin Hokki. Keskiviikon päätöspeli oli merkittävä etenkin yhdelle TUTO-pelaajalle, kun turkulaiskapteeni Timo Pärssinen päätti kunniakkaan uransa.

Vaikka TUTOn peli ei parasta mahdollista päätöstä saanutkaan, oli Timo Pärssisen mukaan pronssipeliin lähdetty oikealla asenteella.

− Ennen peliä meillä oli kyllä ihan hyvä meininki kopissa ja olimme valmiita pelaamaan. Meiltä kuitenkin puuttui kurinalaisuus: annoimme ehkä liikaa ylivoimahyökkäyksiä ja otimme tyhmiä jäähyjä, joista vastustaja pystyi rankaisemaan, totesi Pärssinen.

Tasan 20 vuotta sitten silloisessa TUTOn liigajoukkueessa debytoinut Pärssinen pitää luonnollisesti erittäin merkittävänä sitä, että pääsi päättämään uransa nimenomaan Kupittaalla.

− Tämä on itselleni iso juttu, sillä olen tästä jo vuosikaudet puhunut, että haluan lopettaa hommat siellä missä olen ne aloittanutkin. Vielä kun pelin olisi saanut Varissuolle, kaikki olisi ollut täydellistä, Pärssinen naurahti.

Etenkin alkukaudesta vahvana esiintynyt Keni-Tuke-Pärä-ketju, eli Aki Keinäsen, Tuukka Pulliaisen ja Pärssinen muodostama hyökkäysketju oli TUTOn johtavia ketjuja. Mikä oli kokeneiden pelimiesten sujuvan pelin salaisuus?

− Keinäsellä ja Pulliaisella on historiaa yhdessä pelaamisesta ja siinä onkin kyllä loistava tutkapari: toisella on maailmanluokan laukaus ja toisella on maailmanluokan pelinäkemys. Siihen ryhmään oli melko helppo mennä. Hommakseni jäi toimittaa kiekkoa Pulliaisen lapaan ja tehdä Keinäselle tilaa ampua, ja se toimi todella hyvin.

C-merkkiä rinnassaan tällä kaudella kantanut Pärssinen otti kapteenin roolin tosissaan ja oli esimerkin näyttäjä läpi kauden.

− Olen koittanut olla esimerkkinä kaikille. Joka peliin vedin haalarit päälle ja tein töitä. Vaikka olisi hyvä tai huono päivä, olen aina pyrkinyt tuomaan kovan työpanoksen.

− Kapteenin komento tuli itsellei ihan puskista, mutta kunnialla kannoin C-merkkiä rinnassani. Kapteenin roolissa olin äänessä vain silloin, kun oli tarvetta, mutta en todellakaan kuulu äänekkäimpiin tyyppeihin. Kopista löytyy kyllä muitakin, jotka tarvittaessa potkivat takamukselle ja pitävät ääntä, Pärssinen toteaa.

Keväällä ei väsytä mikään

TUTOlla on allaan harvinaisen raskas kevät: sekä puolivälierät että välierät venyivät aina seitsemänteen peliin asti. Kun kysymys kuului "väsyttikö?", itse kapteeni toteaa, ettei keväällä väsytä mikään, mutta myöntää, että kevään sarjoissa tuli tehtyä myös virheitä.

− LeKiä vastaan pelasimme itsemme vähän pussiin ja annoimme heille etumatkaa. Sen jälkeen saimme onneksi homman käännettyä ja pienillä muutoksilla saimme paketin auki ja sarjan käännettyä. Siitä jäi tietenkin hyvä fiilis.

− KooKoo-sarjaan lähdimme innolla, mikä varmasti myös näkyi. Alusta loppuun jokainen peli siinä sarjassa oli tasainen ja mikä tahansa niistä olisi voinut kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Sitten koitti se neljäs peli, jota aina sanotaan sarjan vaikeimmaksi peliksi, emmekä saaneet sarjaa katkaistua, vaikka saumat oli. Väärässä paikassa alkoi meidän ylivoima sakkaamaan ja siinä meni paikat tappaa se sarja, mutta loppujen lopuksi siitäki meni parempi johtoon, Pärssinen tuumii.

Pärssinen sai tänä keväänä pelata pudotuspelejä sydämensä kyllyydestä.
Pärssinen sai tänä keväänä pelata pudotuspelejä sydämensä kyllyydestä.
Kuva © Timo Savela

Liiga mahdollinen, mutta muutoksia tultava

TUTOn, kuten Jukureiden ja KooKoonkin kohdalla, ollaan viime kausina puhuttu paljon Liigasta ja siellä pärjäämisestä. Pärssinen itse ei nykyiselle systeemille lämpene ja itsekin Kvalserieniä pelannut kapteeni kaipaisi karsitoja myös Suomeen.

− TUTOn Liiga-tulevaisuus taitaa olla niiden isompien herrojen käsissä. Vaikea sanoa, mitä he Mestiksen päänmenoksi vielä keksivät, mutta kyllähän tästä oikea kilpasarja pitäisi taas saada. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, pidän Ruotsin mallista todella paljon. Siellä ne pelit oikeasti ratkaisevat ja sen pitäisi Suomessakin toimia.

Pärssinen ei nää TUTOn Liiga-paikkaa tulevaisuudessa mahdottomana, mutta joitakin muutoksia budjetissa ja muissa pelin ulkopuolisissa asioissa pitäisi tehdä.

− Tässä joukkueessa on paljon eteenpäin pyrkiviä ja nuoria kovasti treenaavia pelaajia, mutta Liigassa pärjäämien on tietenkin oma lukunsa. Kyllähän miehistöön pieniä täsmähankintoja varmasti tarvitsisi ja ei tämä hallikaan varmaan ihan vielä Liigalle kelpaa. Uskon kuitekin, että tähän kaupunkiin mahtuisi kaksi Liiga-joukkuetta.

− En usko, että Liiga-nousu tällä hetkellä olisi ihan elintärkeä, mutta tärkeää olisi saada jotain, mitä oikeasti tavoitella, mitä myydä faneille ja sponsoreille. Tällä hetkellähän Mestis on menossa enemmän harrastelija- ja nuorisosarjan suuntaan, kun nämä kärkijoukkueet tässä Liigaan nousevat.

Nykyisestä systeemistä Pärssinen voi kuitenkin nyt pelaajana irrottautua ja kohdistaa katseensa muualle, mahdollisesti penkin taakse. Etenkin nuorten, innokkaiden uusien pelaajien valmentaminen on tämän konkarin mieleen.

− Mielessäni ei tällä hetkellä ole ammattivalmentajan homma, mutta viimeiset kymmenen vuotta olen ollut lasten ja nuorten valmennushommissa ja sitä mielelläni jatkaisin. Olen tähän mennessä valmentanut 14-vuotiaita ja siitä nuorempia ja olen todella nauttinut siitä, Pärssinen kertoo.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle