Kapteeni Meghan Duggan johdatti Yhdysvaltain naiset jäälle ja matkalle kohti olympiakultaa.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

"Olemme harjoitelleet lähes päivittäin loppukesästä saakka" - Yhdysvaltain naiset valmistautuneet olympialaisiin ammattilaisina

Yhdysvaltain naisten jääkiekkojoukkueen kapteeni Meghan Dugganin mukaan Yhdysvallat on valmistautunut olympialaisiin lähes puoli vuotta. Turnauksen alkua onkin odotettu pelaajien kesken pitkään ja hartaasti. Joukkueen ainoa tavoite on päättää kisat olympiakultaan.

Olympialaisten alkupäivinä ja erityisesti tänään on käyty paljon keskustelua Suomen naisten maajoukkueen ja naiskiekkoilua yleisesti hallinneiden Yhdysvaltojen ja Kanadan välisestä tasoerosta.

Keskiössä on ollut suomalainen näkökulma: esimerkiksi se miten ja kuinka paljon meillä täällä harjoitellaan tai millaisia puutteita suomalaisessa naisten jääkiekossa on.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Suomen naisilla on vastassaan lähes täysammattilaisia, kun he pelaavat Yhdysvaltoja tai Kanadaa vastaan.

- Aloitimme valmistautumisjaksomme loppukesästä viime vuonna Floridassa ja olemme harjoitelleet kovaa melkein päivittäin siitä asti. Mielestäni valmistautumista tapahtuu läpi elämän, mutta tuolloin se konkreettisesti alkoi, Yhdysvaltojen kapteeni Meghan Duggan kertoi Suomi-ottelun jälkeen.

Luonnollisesti mahdollisuus tällaiseen ammattimaisuuteen on seurausta naisten jääkiekon yleisestä suosiosta Amerikassa verrattuna Suomeen.

Vaikka Suomi pystyi pelissä hetkittäin tasapäisesti kamppailemaan monesti ylivoimaiseksi osoittautuneiden amerikkalaisten kanssa, oltiin myös voittajien leirissä tyytyväisiä omaan suoritukseen.

Varsinkin taktisella puolella Yhdysvallat näytti ottelussa, miten kiekkokontrollijääkiekko pelataan parhaimmillaan. Varmasti, mutta silti nopeasti ja tehokkaasti.

- Olen tyytyväinen siihen, miten pelasimme. Pystyimme pysymään tiiviinä ja saimme aikaan ehjän 60 minuuttisen. Voitto heti turnauksen avausottelusta oli luonnollisesti se mitä lähdimme hakemaan, mutta tavoitteena meillä on voittaa kaikki pelit täällä olympialaisissa, Duggan kuitenkin muistutti.

Yhdysvaltain kolmosketjussa Suomea vastaan hyökännyt Duggan muisti kuitenkin voiton hetkelläkin jakaa tunnustusta myös hävinneelle vastustajalle.

- Suomi antoi meille tänään sellaisen vastuksen, ettei heitä todellakaan tule aliarvioida. Saamme kuitenkin uskoa siitä, että pysymme pelitavassamme, ja keskitymme omaan tekemiseemme vastustajasta riippumatta.

Innostunut kuin pikkulapsi, vaikka kyseessä jo kolmannet olympialaiset

30-vuotias Duggan edustaa Yhdysvaltain kokenutta kaartia. Kapteeni on yksi joukkueen vain kolmesta naisesta, jotka ovat ehtineet elämänsä neljännelle vuosikymmenelle.

Vanhempana pelaajana ja erityisesti kapteenina, hänen pitäisi näyttää mallia nuoremmille pelaajille joukkueessa. Hän ei kuitenkaan ole aivan varma, miten hän on siinä onnistunut.

- Vanhemmiten sitä muuttuu kypsemmäksi, vaikka juuri tällä hetkellä olenkin innoissani kuin pikkulapsi tästä tapahtumasta. Toisaalta pelistä voi koko ajan oppia jotain uutta joko minä yksilönä tai me yhdessä joukkueena, hän naurahti ja jatkoi:

- Tärkein etu näin 30-vuotiaana lienee kuitenkin, että tietää paremmin mikä on minulle paras tapa saada itseni valmiiksi ottelua varten.

Kokeneelle Dugganille Pyeonchangin olympialaiset ovat uran kolmannet ja taskussa on jo kaksi hopeista olympiamitalia.

Silti nainen kertoo olevansa ihan samanlainen kuin joukkueen nuoremmat pelaajat siinä, miten paljon kisoja on odotettu jo pidemmän aikaa.

- Kaikki tytöt meidän joukkueessamme, ja varmaan myös muissakin joukkueissa, ovat haaveilleet jo kauan tästä hetkestä. Jokainen kerta, kun saa edustaa omaa maataan, on unohtumaton kokemus, Duggan kuvasi.

Olisi helppo uskoa, että jos edustat maata, joka on arvoturnauksissa käytännössä aina ollut kahden parhaan joukossa niin ajatus karkaisi pelkästään siihen viimeiseen ratkaisevaan otteluun kultamitalista.

Yhdysvaltain tavoitteena on totta kai katkaista Kanadan neljän peräkkäisen olympiakullan putki, mutta Dugganin mukaan ajatus pysyy kuitenkin yksittäisissä otteluissa.

- Voittaminen on prosessi, jossa jokainen vastustaja on selvitettävä. Lopulta se sitten päättyy kultamitaliin, jos on maailman paras joukkue. Tämä on ollut meidän mottonamme koko vuoden, kun olemme harjoitelleet kisoja varten ja nyt täällä. Emme mieti kultamitaleita, vaan seuraavaa päivää.

Kapteeni Dugganin johdattaman Yhdysvaltain naisten joukkueen prosessin seuraava vaihe on, kun se kohtaa tiistaina päivällä Suomen aikaa Venäjän olympiaurheilijoiden joukkueen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Siskokset päättivät Yhdysvaltain 20 vuoden olympiapiinan

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 14:59
Naisten jääkiekossa olympiakulta on viimeiset neljä kertaa mennyt Kanadaan. Lamoureux´n sisarukset pitivät kuitenkin huolta siitä, että tällä kertaa olympiavoittaja oli kuitenkin Yhdysvallat. lue lisää

Välilä teki suomalaista olympiahistoriaa - 20 vuoden odotus tuli päätökseen

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 14:41
Monet Naisleijonien pelaajista olivat odottaneet olympiamitalia jo vuosikaudet. Kukaan heistä ei ollut odottanut kuitenkaan yhtä kauan kuin Riikka Välilä, jonka edellisestä mitalista ehti kulua peräti 20 vuotta. lue lisää

Naisleijona Susanna Tapani voitti olympiapronssin vanhempiensa tuella – "Olen voinut keskittyä vain urheiluun"

MAAJOUKKUE | 21.2.2018 13:37
Naisleijonat palasi olympiamitalikantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ottelun jälkeen nähtiin pelkästään hymyileviä suomalaisia, mutta laitahyökkääjä Susanna Tapanille mitali on vaikeuksien jälkeen poikkeuksellisen makoisa. lue lisää

Naisleijonien päävalmentaja kertoo, miksi naisjääkiekkoilijat ovat pelillisesti huonompia kuin miesjääkiekkoilijat – "Pelin tutkiminen puuttuu"

MAAJOUKKUE | 12.2.2018 9:00
Pelin ymmärrys, huippupelaajien suoritusten seuraaminen ja kopiointi sekä maalintekotaito. Siinä tiivistettynä Pasi Mustosen näkemys mies- ja naiskiekon suurimmista eroista ja syistä, miksi Suomi pyrkii olympialaisissa pitämään pelinsä yksinkertaisena. lue lisää

Pohjois-Korean mukanaolo teki Korean avauspelistä poliittisen näytelmän

MAAJOUKKUE | 10.2.2018 18:41
Kuukausi ennen olympialaisia saatiin tieto, että Etelä- ja Pohjois-Korea tulevat osallistumaan olympialaisten naisten jääkiekkoturnaukseen yhteisellä joukkueella. Joukkueen avauspeli Sveitsiä vastaan muodostui enemmän poliittikseksi, kuin kiekolliseksi näytelmäksi. lue lisää

Kommentit

Lisää artikkeleita

Luetuimmat

Amanda Kessel

USA N #28 R h
s. 1991 Madison, WI
165CM / 62KG