"Oikeaan aikaan oikeassa paikassa"

MESTIS, KHL / Haastattelu
Amanda Harkimo on Helsingin Jokerien dj.
Kuva © Daniel Levi
Tie jääkiekkojoukkueen dj:ksi voi olla mitä monimuotoisempi. Jatkoajan haastattelemat Amanda Harkimo ja Tico Anttonen sattuivat olemaan sopivalla hetkellä sopivassa paikassa.

"Opiskelin media-assistentiksi ja halusin suuntautua ääniin. Samaan aikaan Jokerien aiempi dj lopetti ja suhteilla seura otti yhteyttä minuun. Hirveänä Jokeri-fanina totta kai lähdin mukaan!"

"Eräässä pesäpallopelissä tapasin jo aiemmin tuntemani Jouni Frimodigin, KooKoon silloisen puheenjohtajan. Idea tuli nopeasti, kävimme pikaiset neuvottelut, löimme kättä päälle ja aloitin syksyllä! Satuin olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa."

Ensimmäinen sitaatti on Helsingin Jokerien dj:n Amanda Harkimon, jälkimmäinen Kouvolan KooKoon tiskijukan Tico Anttosen.

Jääkiekkojoukkueiden dj-osastoille harvoin järjestetään yleisiä hakuja, vaan sattuma näyttelee suurta roolia. Ansioluetteloilla ja työhakemuksilla ei yksin pärjää, oikeaan aikaan oikeassa paikassa oleminen on tärkeintä. Harkimo hyppäsi Jokerien soittoaitioon lähes kylmiltään, mutta Anttosella oli taustaa muun urheilun saralta – ei tosin paljoa.

− Olin joskus tuurannut Kouvolan Kouvoille dj:nä, eli vähän olin tehnyt muillekin, mutta hyvin vähän. Hyppy tuntemattomaan oli kyseessä, Anttonen muistelee.

Tekemällä oppii

Vaikka nykypäivänä on jos jonkinlaista musiikkiakatemiaa ja taidekoulua, ei dj:ksi voi kouluttautua. Itse tekeminen on paras oppi – ja toisten tekemisen tarkasteleminen.

− Seuraan todella paljon, miten esimerkiksi NHL:ssä tehdään. Kun katson ihan mitä tahansa peliä, kuuntelen samalla tarkasti, mitä ja miten muissa halleissa soitetaan. Otan sieltä mallia ja yritän kehittää itseäni samaan suuntaan, Amanda Harkimo kertoo.

− Itse olen näiden vuosien aikana oppinut jääkiekosta todella paljon, minkä myötä myös ottelutapahtuma ja musiikinsoittaminen on elänyt jonkin verran, KooKoon Anttonen pohtii.

Jäähallimusiikki on elänyt viime vuodet kovassa murroksessa. Tekniikan kehittyminen avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, samoin kuin yleisön musiikkimieltymysten monipuolistuminen. Jotkut ongelmat kuitenkin pysyvät.

− Lähes joka pelissä tulee palautetta äänenvoimakkuudesta, yleensä vieläpä molempiin suuntiin. Olemme mittareiden kanssa katsoneet, että ainakaan yli sallittujen lukemien ei mennä, Anttonen avaa.

− Meille iso askel oli, kun laskeuduimme hallin katossa olevasta lasikopista yleisön joukkoon, tapahtumien keskipisteeseen. Se auttaa volyymin hallinnassa todella paljon.

Pelaajia ja valmentajiakin mahtuu Suomen kokoiseen kiekkomaahan todella paljon, mutta hallitiskijukat ovat harvemmassa.

− Meillä on Facebookissa mielenkiintoinen hallitiskijukkien oma ryhmä, jossa on dj:eitä sekä liigasta että Mestiksestä. Ei siellä tosin paljoa musiikista puhuta, vaan yleensä väännetään ihan muista asioista! Pientä, kivaa kiekkohenkistä nokittelua, Anttonen virnistää.

Tico Anttonen vastaa Mestis-mestari Kouvolan KooKoon musiikista ja ottelutapahtumasta.
Kuva © Daniel Levi

Oikeitakin töitä

Pelkästään kiekko-otteluissa levyjä pyörittämällä ei vielä leveää leipää pöytään saa. Jokerien lisäksi Harkimoa pitävät kiireellisenä mallintyöt, Anttosta puolestaan muut dj-keikat.

− Korvaukseen nähden ihan liian iso osa työajasta menee KooKoolle, hah hah. Koko työkuvioistani KooKoo vie kymmenisen prosenttia – ja loput 90 prosenttia cheerleadereihin! Kouvola on kotipaikkakuntani ja KooKoo kotiseurani, niin ilo tätä on tehdä, Anttonen hymyilee.

− Jos mietitään tosissaan, niin ehtii tässä muutakin tehdä. Teen edelleen muitakin dj-keikkoja, äänimainontaa ja musiikkipuolella pyörin Pojun keikka-dj:nä sekä jonkinlaisena managerina. Kun lopetin radiotyöt, niin päätin, että haluan tehdä monipuolisesti kaikkea. Siinä olen onnistunut.

Kummankin Jatkoajan haasteleman dj:n työnkuvaan seuroilla kuuluu muutakin kuin vain musiikkipuolesta vastaaminen.

− Soittamisen lisäksi vastaan ottelutapahtuman aikataulusta ja muistakin oheistoiminnoista, mitä kaikkea hallissa tapahtuukaan ottelun aikana. Jo peliä edeltävänä päivänä teen niistä käsikirjoituksen, eli ottelutapahtuman nuotit, Anttonen kuvailee.

− Teen paljon muutakin, esimerkiksi leikkaan maalikoosteet, käytän savukoneita ja erilaisia mainossysteemeitä. Aloitan pelin valmistelut jo edellisenä päivänä ja menen pelipäivänä jo aikaisin areenalle, selvittää puolestaan Harkimo.

Harkimon tulevaisuuden suunnitelmat kiekkomusiikin parissa on selvillä.

− Saapa nähdä, olenko täällä vielä viisikymppisenäkin, mutta ainakin näillä näkymin haluan tätä jatkaa tulevaisuudessakin. Jokerit menee KHL:ään ja uudet tuulet puhaltaa, mutta sama dj on ja pysyy!

» Lähetä palautetta toimitukselle