NHL-varaus Saku Salminen: "Kulmissa on kiva painia"

LIIGA, NHL / Haastattelu
Salminen on sopeutunut hyvin HPK:hon.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Jokereista täksi kaudeksi lainalle HPK:n riveihin siirtynyt Saku Salminen parantaa pelaamistaan ottelu ottelulta. Kookas laitahyökkääjä keskittyy peleissä vahvuuksiinsa ja harjoittelussa myös heikkouksiinsa.

Tässä kuussa 20 vuotta täyttävä Saku Salminen on yksi HPK:ssa harvinaisemman "fyysisen osaston" hyökkääjistä. 192-senttinen laitahyökkääjä Salminen ja ykkössentteri Marek Viedensky ovat omimmillaan silloin, kun hyökkäyspäässä pitää käyttää ulottuvuuttaan ja vääntää pienempikokoisille ketjutovereille irtokiekkoja.

− Isojen kaverien pitää suojata kiekkoa. Kulmissa on kiva painia, kuvaili Salminen rooliaan perjantaina voittoisan JYP-ottelun jälkeen.

Harjoituskaudella Salminen pääsi kokeilemaan myös ylemmissä kentissä, mutta muutaman pelin poissaolon jälkeen paikka on löytynyt neloskentästä. Toistaiseksi peliajat ovat pyörineet 10-12 minuutin hujakoilla, mutta perjantaisen pelin perusteella vastuuta on tulossa lisää. Salminen pistettiin kentälle myös ottelun ratkaisuhetkillä, kun JYP haki tasoitusta ilman maalivahtia.

− Tässä pelissä meni tosi hyvin. Itseluottamus kasvaa ja vastuu lisääntyy. Tasainen kamppailu oli, muistutti kyllä pudotuspeliä. JYP on työteliäs ja tiivis joukkue ainakin omassa päässä.

Ajatukset Liigassa, tavoite NHL:ssä

Salminen on Tampa Bay Lightningin seitsemännen kierroksen varaus vuodelta 2013. Kokemuksia hänellä on tähän mennessä myös ikäkausimaajoukkueista. Häntä voidaan luonnehtia voimahyökkääjän raakileena, jolla on ominaisuuksia NHL:ään asti, mutta sitä ennen paljon töitä tehtävänä.

− Liike on aina ollut se heikoin osa-alue. Kesälläkin teimme sitten paljon töitä ja olen saanut lisää lihasta ja voimaa. Kun luistelu paranee, paranevat muut ominaisuudet siinä mukana.

Ajatukset ja keskittyminen ovat HPK:ssa onnistumisessa ja Liigassa, mutta tavoite on tietysti NHL:ssä asti. NHL kiinnostaa jo nyt, mutta öitä Salminen ei maailman kovimman kiekkoliigan takia valvo. Oma pelaaminen on tärkeintä kiekossa.

− Koosteita olen nyt katsonut, eli kyllähän NHL:n alku kiinnostaa, kertoi Salminen.

NHL-pelaajaksi kehittymisessä Salminen näkee samat vaatimukset kuin nykyisen henkilökohtaisen harjoittumisen kanssa.

− Siellä on pienempi kaukalo, joten kaikki tapahtuu vielä paljon nopeammin. Liikkeellelähdöt, suunnanmuutokset ja fyysisyys, niiden pitää olla vielä kovemmassa kunnossa jos aikoo päästä NHL:ään.

Salmisen ajatukset ovat nyt HPK:ssa.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Salminen tykkää uusista säännöistä

Salminen on kerran urallaan tehnyt ison hyppäyksen seurasta toiseen. Kaudeksi 2011-12 HIFK:n kasvatti loikkasi naapuriseura Jokereihin. Nyt lainapestinä toteutetun siirron takana oli Jokerien siirtyminen KHL:ään. Uusia pelaajia hankittiin joukkueellinen, ja muutamalle lupaavalle pelaajalle se merkitsi siirtoa muualle. Esimerkiksi JYP-kamppailussa vastapuolella nähtiin pirteää liigakautta pelaava Markus Hännikäinen.

HPK:n pelitapaan sopeutumisessa Salminen ei ole kokenut suuria vaikeuksia. Jokereita pienempi kilpailu pelipaikoista on ollut oman kehityksen kannalta positiivinen asia.

− Täällä ei ole niin paljon pelaajamateriaalia, joten itseluottamus kasvaa vastuun ansiosta. Kaikki kuitenkin osaavat pelata, joten on helppo sopeutua ja löytää oma roolinsa.

− Pelitavan suhteen joka joukkueella on muutama oma juttu, mutta liian vaikeaa ei ole ollut tottua siihen. Itse asiassa yllättävän helppoa.

Uusien kaukalonmittojen suhteen Salminen ilmoittautuu muutoksen kannattajaksi. Salminen kehuu sääntömuutoksia sanoilla "helvetin hyvä" ja "viihdyttävä". 

− Peli on paljon kiinnostavampaa, kun hyökkäysalueella on enemmän tilaa. Tulee enemmän maalintekopaikkoja ja kiekollinen peli korostuu.

Puolustuspelissä pitää keskittyä aikasempaa tarkemmin aluepelaamiseen; kaistojen sulkemiseen ja mailan pitämiseen oikealla puolella.

− Ne pitää huomioida korostuneesti. Pienet jutut kasvavat isoiksi asioiksi. Kun ne unohtaa, voivat virheet ratkaista pelejä.

» Lähetä palautetta toimitukselle