Nelonen lupaa Ruudun toimintaan mittavia parannuksia

LIIGA / Haastattelu
Ääni kuuluu mikrofonista, näkyykö kuva ruudulla?
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Viime kaudella Liigan televisioinnin haltuunsa ottanut Nelonen Media ei välttynyt kritiikiltä, kun Ruudun netti-tv:n lähetysten ongelmat kiristivät katsojien pinnaa. Nyt Neloselta kuitenkin luvataan, että ongelmakohtiin on tartuttu ja pullonkaulat korjattu.

Keskustelu Ruutu-palvelun netti-tv:stä ja sen kiekkolähetyksistä velloi Jatkoajan keskustelupalstalla viime kaudella peräti 3000 viestin verran. Vaikka Ruudun toimintaa ei voikaan verrata ongelmista toiseen kompastelleen UrhoTV:n arkeen, keräsivät Nelosen palvelun ongelmat paljon kitkerää palautetta maksavilta asiakkailta.

− Täytyy myöntää, että ne valitukset, joita teidänkin keskustelupalstallanne viime kaudella on ruodittu, olivat monilta osin ihan aiheellisia, Nelonen Median online-liiketoiminnan johtaja Kai Taka-aho kertoi.

Mikä sitten viime kaudella meni Ruudun lähetyksissä vikaan, kun erilaisia ongelmia katsojilla tuntui olevan läpi kauden?

− Hallissa kuvattu kuva kulkee usean pisteen läpi ennen kuin se näkyy asiakkaamme näytöllä. Tästä ketjusta tunnistimme viime kaudella ongelman Digitan lähetyskeskuksessa, ja tarkemmin ottaen siellä käytetyn laitteiston laadussa.

− Asiaa on mietitty yhdessä Digitan kanssa, ja päädyimme kesällä sellaiseen ratkaisuun, että vaihdamme Digitan lähetyskeskuksessa käyttöön toisen laitevalmistajan laitteiston. Tämä on aika mittava juttu, ja sen pitäisi poistaa yksi haasteita aiheuttanut ongelmakohta, Taka-aho valotti Ruudun kehitystyön taustoja.

Oliko tämä nyt se ainoa Ruudun lähetysten pullonkaula, ja voidaanko nyt odottaa laadukkaita kiekkolähetyksiä alkaneella kaudella?

− Toinen asia ovat sitten paikallisesti eri operaattoreiden omat verkot ja niiden kapasiteetti. Me käytämme tunnetun kansainvälisen jakelijan Akamain kapasiteettia ja se ei viime kaudella ollut missään vaiheessa edes lähellä maksimiansa - kyllä Suomessa on paljon suurempiakin tapahtumia lähetetty verkossa kuin liigaottelut.

− Kuitenkin paikallisissa verkoissa ja sitä kautta asiakkaan yhteydessä voi olla hetkellisesti tilanteita, että liikennettä on yksinkertaisesti liikaa ja silloin lähetys pätkii. Vaikka asiakas itse ajaisi nopeustestin ja tilanne näyttää yhtenä hetkenä hyvältä, voi se kerran kymmenestä hetkeksi olla jotain muuta - ja tämä valitettavasti sitten aiheuttaa ongelmia.

− Tämä ei tietysti ole sellainen viesti, mitä asiakkaalle on helppo kertoa siinä kohdin, kun hän odottaa meiltä korjaavia toimenpiteitä. Tähänkin olemme kuitenkin tarttuneet kiinni ja olleet yhteydessä eri operaattoreihin, ja toivottavasti heidän toimenpiteidensä myötä tilanne on parempi.

Tämä kausi on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin, Nyt arvosanaksi voi jo antaa sen kiitettävän.

Näiden ongelmien valossa miten arvioisit Ruudun asiakaskokemusta menneellä kaudella?

− Kiitettävää arvosanaa ei kokonaisuudesta voi viime kauden osalta antaa, haasteita meillä oli sen verran. Paljon oli asioita, joihin emme pystyneet suoraan itse vaikuttamaan, mutta omakaan toimintamme ei selviä ihan täysin ilman moitteita.

− Kuitenkin täytyy todeta myös se, että iso osa katsojista nautti kaudesta ja saamastaan palvelusta.

Nyt kun mennyt kausi on puitu, miten sitten uusi kausi on mielestänne lähtenyt käyntiin?

− Tämä kausi on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin, nyt arvosanaksi voi jo antaa sen kiitettävän. Kevään ja kesään aikana olemme tehneet kovasti töitä Ruudun luotettavuuden, laadun ja käyttökokemuksen parantamiseksi - ja se työ toivottavasti näkyy asiakkaillemme.

Hetkinen, kauden avauslähetys kuitenkin kuulosti kuin tynnyrissä äänitetyltä...

− Ihan ensimmäisessä lähetyksessä oli tuo kaikuefekti, joka johtui lähetyskeskuksen uusien laitteiden asetuksista, mutta se toki saatiin korjattua. Nyt kriittistä palautetta ei ole tullut, kuormituskyky on kunnossa - kaikki on mennyt juuri kuten piti.

Myös eri älypuhelinsovellusten perään huudeltiin asiakkaiden toimesta viime kaudella, toimiiko homma nyt kaikilla alustoilla?

− iOS-sovellukset olivat käytettävissä jo viime kauden alussa ja Android-laitteillekin sovellus saatiin keväällä. Nyt näistä on myös uudet päivitetyt versiot, joissa on korjauksia erinäisiin ongelmiin ja käyttökokemusta on parannettu, joten sovellukset kannattaa päivittää. Windows Phonen sovelluksessa ei ole kiekkolähetyksiä vielä voinut katsoa, mutta myös siihen on tulossa päivitys ihan näinä päivinä — itse pääsin juuri kokeilemaan uutta versiota.

Haastattelu on osa Ruutu-palvelun markkinointia Jatkoaika.comissa. Nelonen Media ei ole vaikuttanut julkaistavan artikkelin sisältöön ja haastattelu on laadittu Jatkoajan normaaleja journalistisia periaatteita noudattaen.

» Lähetä palautetta toimitukselle