Pasi Mustonen arvostaa maajoukkuepelaajiaan ja heidän tekemiään uhrauksia olympiamitalin eteen.

Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

"Naisleijonissa on esimerkillisiä urheilijoita, jotka pistävät elämänsä likoon tämän vuoksi"

Naisleijonien olympiakausi on suurten uhrausten ja valintojen aikaa. Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen näkee ulkomailla pelaamisen olevan pelaajille kehittävin vaihtoehto, mutta toivoo samalla Suomen kehittävän omaa järjestelmäänsä paremmaksi.

Suuri osa naisten maajoukkuepelaajista pelaa seurajoukkueissaan Suomen sijaan ympäri maailmaa. Naiskiekon arvostus ja asema Suomessa ovat kehittymään päin, mutta silti vielä kaukana muiden maiden tasosta.

− Pohjois-Amerikassa meillä pelaa maajoukkueesta nyt viidestä kuuteen pelaajaa, mutta sinne pitäisi saada lähemmäs kymmenen pelaajaa. Yliopistosarjoissa heidän harjoitusolosuhteensa ovat ammattimaiset ja samalla he saavat itselleen laadukkaan koulutuksen, Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kertoo.

− Myös Ruotsissa naiskiekon arvo on ihan eri tasolla kuin täällä Suomessa, joten sielläkin on hyvät olosuhteet. Ruotsissa valtaseurat ovat tehneet mahdolliseksi sen, ettei pelaamisesta tarvitse maksaa. Matkat, varusteet, harjoittelu ja huolto kuuluvat pakettiin. Ruotsi on vienyt nyt kärkipelaajistamme seitsemän ja vie varmasti lisää pelaajia jatkossakin. Suomessa iso tukipilari on Kuortaneen urheilulukio, josta tulevat parhaat nuoret pelaajamme.

"En usko, että miehet olisivat edes valmiita niihin uhrauksiin, mitä tämä naispelaajilta vaatii"

Mustonen toteaa seuratyön olevan suuressa roolissa, mikäli maajoukkuepelaajien halutaan jäävän jatkossa Suomeen pelaamaan.

− Pikkuhiljaa myös seuratyö Suomessa kehittyy ja pitkässä juoksussa pitäisi päästä samaan kuin poikakiekossa. Kun seurat toimisivat laadukkaasti ja tuottaisivat uusia tyttöpelaajia, niin ei tarvitsisi lähteä muualle pelaamaan.

− Tulevaisuudessa tarvitsemme varsinkin lisää luisteluvoimaa. Kanadassa on esimerkiksi 90 000 rekisteröitynyttä naispelaajaa, kun Suomessa luku on 4000. Noin iso ero pelaajamassassa tuo jo senkin faktan esiin, että alimmat ketjumme eivät ole vielä riittävän luisteluvoimaisia ja taitavia pohjoisamerikkalaisiin verrattuna. Taktisella puolella meidän pitää tällöin olla parempia. Joukkueen kiinteys on myös tärkeää, Mustonen linjaa.

Olympiakausi vaatii huomattavan paljon pelaajilta, jotka mielivät maataan arvokisoissa edustaa. Uhrauksia on tehtävä, sillä pelaaminen ei tunnetusti tuota samanlaista rahavirtaa kuin miesten puolella.

− Maajoukkueessa on esimerkillisiä, asialleen omistautuneita urheilijoita, jotka pistävät elämänsä likoon tämän vuoksi. Valtaosa rahoittaa pelaamisensa itse, jotta on mahdollisuus taistella olympiamitalista. Kyllä se kova kakku on. Monet jättävät olympiakaudella työnteon minimiin tai täysin nolliin, jotta he voivat panostaa täysillä. Sitten mietitään, että kuka tämän lystin sitten oikein maksaa, Mustonen toteaa arvostavaan äänensävyyn.

− En usko, että miehet olisivat edes valmiita niihin uhrauksiin, mitä tämä naispelaajilta vaatii.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Pasi Mustonen jatkaa Naisleijonien päävalmentajana vuoden 2019 kotikisoihin asti

MAAJOUKKUE | 20.12.2017 15:06
Pasi Mustonen jatkaa naisten maajoukkueen päävalmentajana vuonna 2019 Suomessa pelattaviin MM-kisoihin asti. lue lisää

Sveitsi piinasi Suomea - Susanna Tapani ratkaisi jatkoajalla

MAAJOUKKUE | 6.1.2018 21:29
Nations Cupissa pelattiin viimeiset ottelut, kun Naisleijonat kohtasi Sveitsin. Ottelu eteni lopulta jatkoajalle asti, jossa Susanna Tapani ratkaisi ottelun Suomen hyväksi. lue lisää

Nations Cup jatkui Saksassa - Venäjä kukisti Naisleijonat voittomaalikilpailussa

MAAJOUKKUE | 5.1.2018 23:31
Saksan Füssenissa pelattava Nations Cup jatkui perjantaina, kun Naisleijonat kohtasi Venäjän. Suomi nousi kahden maalin takaa tasoihin, mutta venäläiset olivat lopulta parempia voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 4−3. lue lisää

Naisleijonilta vahva esitys - Kanada kaatui Nations Cupin avausottelussa

MAAJOUKKUE | 3.1.2018 18:44
Suomen naisten maajoukkue aloitti urakkansa vahvasti Nations Cupissa. Naisleijonat kaatoi Kanadan lukemin 3−2 Saksan Füssenissä pelattavassa turnauksessa. lue lisää

Pärnänen: Naiset ovat urheilussa miehiä huonompia, mutta edetäänpä nyt tasa-arvokeskustelussa uudelle tasolle

MAAJOUKKUE | 18.12.2017 12:21
Kuinka paljon positiivista huomiota vaikkapa Neste tai Kotipizza saisivatkaan, jos lähtisivät tukemaan naisten jääkiekkoa, kirjoittaa Jatkoajan päätoimittaja Antti Pärnänen. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat