Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Pasi Mustonen arvostaa maajoukkuepelaajiaan ja heidän tekemiään uhrauksia olympiamitalin eteen.

Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

"Naisleijonissa on esimerkillisiä urheilijoita, jotka pistävät elämänsä likoon tämän vuoksi"

Naisleijonien olympiakausi on suurten uhrausten ja valintojen aikaa. Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen näkee ulkomailla pelaamisen olevan pelaajille kehittävin vaihtoehto, mutta toivoo samalla Suomen kehittävän omaa järjestelmäänsä paremmaksi.

Suuri osa naisten maajoukkuepelaajista pelaa seurajoukkueissaan Suomen sijaan ympäri maailmaa. Naiskiekon arvostus ja asema Suomessa ovat kehittymään päin, mutta silti vielä kaukana muiden maiden tasosta.

− Pohjois-Amerikassa meillä pelaa maajoukkueesta nyt viidestä kuuteen pelaajaa, mutta sinne pitäisi saada lähemmäs kymmenen pelaajaa. Yliopistosarjoissa heidän harjoitusolosuhteensa ovat ammattimaiset ja samalla he saavat itselleen laadukkaan koulutuksen, Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen kertoo.

− Myös Ruotsissa naiskiekon arvo on ihan eri tasolla kuin täällä Suomessa, joten sielläkin on hyvät olosuhteet. Ruotsissa valtaseurat ovat tehneet mahdolliseksi sen, ettei pelaamisesta tarvitse maksaa. Matkat, varusteet, harjoittelu ja huolto kuuluvat pakettiin. Ruotsi on vienyt nyt kärkipelaajistamme seitsemän ja vie varmasti lisää pelaajia jatkossakin. Suomessa iso tukipilari on Kuortaneen urheilulukio, josta tulevat parhaat nuoret pelaajamme.

"En usko, että miehet olisivat edes valmiita niihin uhrauksiin, mitä tämä naispelaajilta vaatii"

Mustonen toteaa seuratyön olevan suuressa roolissa, mikäli maajoukkuepelaajien halutaan jäävän jatkossa Suomeen pelaamaan.

− Pikkuhiljaa myös seuratyö Suomessa kehittyy ja pitkässä juoksussa pitäisi päästä samaan kuin poikakiekossa. Kun seurat toimisivat laadukkaasti ja tuottaisivat uusia tyttöpelaajia, niin ei tarvitsisi lähteä muualle pelaamaan.

− Tulevaisuudessa tarvitsemme varsinkin lisää luisteluvoimaa. Kanadassa on esimerkiksi 90 000 rekisteröitynyttä naispelaajaa, kun Suomessa luku on 4000. Noin iso ero pelaajamassassa tuo jo senkin faktan esiin, että alimmat ketjumme eivät ole vielä riittävän luisteluvoimaisia ja taitavia pohjoisamerikkalaisiin verrattuna. Taktisella puolella meidän pitää tällöin olla parempia. Joukkueen kiinteys on myös tärkeää, Mustonen linjaa.

Olympiakausi vaatii huomattavan paljon pelaajilta, jotka mielivät maataan arvokisoissa edustaa. Uhrauksia on tehtävä, sillä pelaaminen ei tunnetusti tuota samanlaista rahavirtaa kuin miesten puolella.

− Maajoukkueessa on esimerkillisiä, asialleen omistautuneita urheilijoita, jotka pistävät elämänsä likoon tämän vuoksi. Valtaosa rahoittaa pelaamisensa itse, jotta on mahdollisuus taistella olympiamitalista. Kyllä se kova kakku on. Monet jättävät olympiakaudella työnteon minimiin tai täysin nolliin, jotta he voivat panostaa täysillä. Sitten mietitään, että kuka tämän lystin sitten oikein maksaa, Mustonen toteaa arvostavaan äänensävyyn.

− En usko, että miehet olisivat edes valmiita niihin uhrauksiin, mitä tämä naispelaajilta vaatii.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Naisleijonien päävalmentaja kertoo, miksi naisjääkiekkoilijat ovat pelillisesti huonompia kuin miesjääkiekkoilijat – "Pelin tutkiminen puuttuu"

MAAJOUKKUE | 12.2.2018 9:00
Pelin ymmärrys, huippupelaajien suoritusten seuraaminen ja kopiointi sekä maalintekotaito. Siinä tiivistettynä Pasi Mustosen näkemys mies- ja naiskiekon suurimmista eroista ja syistä, miksi Suomi pyrkii olympialaisissa pitämään pelinsä yksinkertaisena. lue lisää

Naisleijonat uskoo, että Pohjois-Amerikan maat ovat voitettavissa: "Jos kaikki natsaa, voimme voittaa"

MAAJOUKKUE | 22.1.2018 22:42
Yksi voitto voi olla merkitsevä koko lajikulttuurille. Naisleijonien voitosta Kanadasta viime keväänä voi muodostua sellainen. Nyt Naisleijonat lähtee mitalinkiilto silmissään Etelä-Koreaan. lue lisää

Pasi Mustonen jatkaa Naisleijonien päävalmentajana vuoden 2019 kotikisoihin asti

MAAJOUKKUE | 20.12.2017 15:06
Pasi Mustonen jatkaa naisten maajoukkueen päävalmentajana vuonna 2019 Suomessa pelattaviin MM-kisoihin asti. lue lisää

Jääkiekkoliitolla ei ole urheilujohtoa naisille, miehille on – "Ei järkeä rakentaa norsunluutornia"

MAAJOUKKUE | 27.2.2018 22:17
Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen johtaa koko suomalaista huippunaiskiekkoa, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki johtaa vain Leijonia. Myös eri sukupuolten maajoukkuetoiminnan pelaajamäärät ovat hyvin erilaiset. lue lisää

Naisleijonat sai mitalit kaulaan - Juhlinta oli ollut rauhallista

MAAJOUKKUE | 22.2.2018 13:20
Naisleijonat voitti eilen mutta sai mitalit vasta tänään finaalin jälkeen yhdessä kultajoukkue Yhdysvaltojen ja hopealle jääneen Kanadan kanssa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat