Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Susanna Tapani iski Naisleijonien 2-1-johtomaalin pronssiottelussa.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Naisleijona Susanna Tapani voitti olympiapronssin vanhempiensa tuella – "Olen voinut keskittyä vain urheiluun"

Naisleijonat palasi olympiamitalikantaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ottelun jälkeen nähtiin pelkästään hymyileviä suomalaisia, mutta laitahyökkääjä Susanna Tapanille mitali on vaikeuksien jälkeen poikkeuksellisen makoisa.

Naisleijonat voitti olympiapronssia, kun se päihitti tiukaksi muodostuneessa pronssiottelussa Venäjän olympiaurheilijat lukemin 3-2. Summerin soidessa Suomen naisten kahdeksan vuoden odotus purkautui ja joukkue ryntäsi jäälle villien riemunhuutojen saattelemana.

Pelin jälkeen mediapisteellä nähtiinkin joukko iloisia, joskin hieman hämmentyneitä naispelaajia.

"Ei tätä vielä oikein tajua."

- Ei tätä vielä oikein tajua. Totta kai tuntuu ihan älyttömän hienolta. Kun summeri soi, ei sitä oikein uskonut siinä kohtaa, mutta ehkä se jossain vaiheessa valkenee oikein toden teolla, tiivisti Naisleijonien ykkösketjun laitahyökkkääjä Susanna Tapani.

Pronssiottelusta tuli huomattavasti joukkueiden alkulohkokamppailua tiukempi näytös. Alkulohkossa Naisleijonat oli Venäjän OU:ta parempi peräti 5-1-lukemin. Kun panokset nousivat, tuli pelistä myös tarkempaa puolin ja toisin.

Tapanin mukaan alkulohkon peli oli joukkueessa jo unohdettu ennen mitalitaistoa.

- Emme itse ajatelleet, että alkulohkopelin takia Venäjä OU kaatuu helposti. Tiesimme, että se on yksi peli ja venäläiset voivat ihan yhtä hyvin voittaa. Tiukka peli ja taistelimme lopun hienosti.

Tapani viiletti läpi turnauksen Riika Välilän ja Michelle Karvisen muodostamassa Naisleijonien ykkösketjussa, joka pelasi myös valtaosan joukkueen ylivoimista. Ketju onnistui maalinteossa myös pronssiottelussa, kun Tapani iski Karvisen syötön maaliin toisen erän alussa.

Laitahyökkääjä Tapanin tehot turnauksessa olivat lopulta kuuten otteluun 2+3.

- Tykkäsin pelata tuon kentällisen kanssa. Nautin joka ainoasta pelistä minkä sain pelata Misun (Karvinen) ja Riikan kanssa ja mielestäni me saimme ihan hyvin tehojakin aikaan. Oli vaikeampia pelejä välillä, mutta kaiken kaikkiaan hyvä näin, hän summasi ketjunsa turnauksen.

Uhraukset toivat ensimmäisen olympiamitalin

24-vuotiaalle Tapanille Pyeonchangin pronssimitali on uran ensimmäinen olympiamitali. Hän oli mukana Naisleijonien kokoonpanossa jo neljä vuotta sitten, mutta silloin Suomen turnaus päättyi valtavaan puolivälieräpettymykseen

- Ei tarvitse ainakaan muistella Sotšia tämän jälkeen. Sen takia tämä tuntuu ehkä vielä hienommalta, kun tuli niin iso pettymys silloin. Tällä hetkellä tuntuu, että kaikki ne uhraukset, mitä jokainen meistä on tehnyt, ovat sen arvoisia. Emme me olisi tässä, jos ei olisi niitä uhrauksia tehty, Tapani kertoo liikuttuneena.

Tapani on hyvä esimerkki siitä mitä naispelaaja voi joutua tekemään menestyksensä eteen. Tapani muun muassa palasi vanhempiensa luokse pystyäkseen keskittymään olympiavuotena jääkiekkoon.

Tuloja hänellä ei ollut lainkaan, sillä vaikka hän ei ollut töissä, evättiin häneltä myös työttömyyskorvaus. Kuulemma korvausta ei voitu myöntää, kun Tapani pelasi sekä jääkiekkoa että ringetteä huipputasolla.

- Tämä vuosi oli tavallaan myös helppo. Siitä täytyy kiittää perhettäni. He ovat auttaneet todella paljon, että olen voinut keskittyä vain urheiluun, eikä elämä ole ollut selllaista minuuttiaikataulua. Nyt on esimerkiksi pystynyt lepäämään aamu- ja iltatreenien välissä.

Tapani sai kaappinsa nyt siis jääkiekon olympiamitalin. Hän kuitenkin muistutti, ettei mitali automaattisesti ole uran suurin saavutus, vaikka se jääkiekon puolelta sitä olisikin. Tapani on nimittäin myös kolminkertainen ringeten MM-kultamitalisti.

Olympiaturnauksen alla Tapani väläytti mahdollisena, että tämä olisi jopa hänen viimeinen kautensa huipputason jääkiekkoilijana. Pronssipelin jälkeen Tapani kertoi hänen uransa jatkuvan ainakin vielä toistaiseksi.

- Olympialaiset olivat itselleni pidempiaikainen tavoite. Ensi vuoden kotikisoissa pelaan myös, jos vain saan olla joukkueessa mukana. Katsotaan jatkoa sitten tämän turnauksen jälkeen, että miten olosuhteet ja muut asiat menevät tässä jääkiekon ympärillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Naisleijonien päävalmentaja kertoo, miksi naisjääkiekkoilijat ovat pelillisesti huonompia kuin miesjääkiekkoilijat – "Pelin tutkiminen puuttuu"

MAAJOUKKUE | 12.2.2018 9:00
Pelin ymmärrys, huippupelaajien suoritusten seuraaminen ja kopiointi sekä maalintekotaito. Siinä tiivistettynä Pasi Mustosen näkemys mies- ja naiskiekon suurimmista eroista ja syistä, miksi Suomi pyrkii olympialaisissa pitämään pelinsä yksinkertaisena. lue lisää

Noora Räty nostaa hattua Yhdysvalloille - pronssipelistä vain voitto kelpaa

MAAJOUKKUE | 19.2.2018 14:08
5-0-lukemat tauluun oli Naisleijonille karu muistustus Yhdysvaltain tasosta. Maalivahti Noora Räty uskoo, että olympiavuosi on kasvattanut pohjoisamerikkalaisten etumatkaa entisestään muihin nähden. lue lisää

Naisleijonat osaa valmistautua erikoiseen turnausformaattiin - "Tuloksellisesti turnaus alkaa puolivälierästä"

MAAJOUKKUE | 12.2.2018 20:30
Voiko olla kuuden parhaan joukossa voittamatta ainoatakaan ottelua? Naisten turnausformaatin johdosta naisten turnauksessa vastaus on kyllä. Usean vuoden ajan käytössä ollut systeemi on kuitenkin kaikille tuttu ja Naisleijonissa siihen varaudutaan erityisellä tavalla. lue lisää

Nuutinen ainoa suomalainen Yhdysvaltain yliopistosarjassa - viime kauden valmentaja pääsi rokottamaan

MAAJOUKKUE | 11.2.2018 14:55
Emma Nuutinen teki pari vuotta sitten rohkean ratkaisun ja vaihtoi Suomen kaukalot Yhdysvaltain naisten yliopistosarjaan. Ratkaisu on ollut oikea ja Nuutinen sekä nauttinut ajastaan että kehittynyt omasta mielestään valtavasti. lue lisää

Tapani ja Karvinen osuivat kahdesti - Naisleijonat kaatoi Sveitsin harjoitusottelussa

MAAJOUKKUE | 6.2.2018 14:03
Naisleijonat kohtasi Sveitsin viimeisessä harjoitusottelussaan ennen olympialaisia. Susanna Tapani ja Michelle Karvinen osuivat molemmat kahdesti 4−1-voittoon päättyneessä ottelussa. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Susanna Tapani

Suomi N #77 L h
s. 1993 Laitila
177CM / 65KG
SOPIMUS: 2018