Naiskiekkotähti Michelle Karvinen: "Aikani Ruotsissa on ollut epätodellista"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Michelle Karvinen oli sivussa vuodenvaihteen otteluista, joten tällä kertaa joukkueen kannustus tuli katsomon puolelta.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Luulajan naisjoukkue kohtasi vuodenvaihteen tienoilla jönköpingiläisen HV71:n peräkkäisinä päivinä Luulajassa pelatuissa otteluissa. Kolmansiin olympiakisoihin valmistautuva Michelle Karvinen oli otteluista sivussa, mutta hallilla hän oli samaan tapaan seuratovereidensa kanssa.

Ensimmäistä kertaa urallaan Ruotsissa pelaava Karvinen on erittäin tyytyväinen seuransa toimintaan.

− Tänne tullessani en tiennyt mitä odottaa. Aikani täällä on ollut epätodellista. Yllätyn yhä uudelleen ja uudelleen siitä, kuinka hyvin Luulajan naisten joukkueen asiat hoidetaan.

Kolmatta kauttaan Luulajassa pelaava Karvinen on pisteiden valossa Ruotsin naisten jääkiekon pääsarjan, SDHL:n, toiseksi paras pelaaja. Pisteet kärjessä olevan Lara Stalderin kanssa ovat samat, mutta Stalderin suurempi maalilukema nostaa hänet pistepörssin ykköseksi.

Karvisen plus-miinustilasto on sekin huimaa luettavaa, se on nimittäin 41 maalia plussan puolella. Joukkue on päästänyt Karvisen ollessa kentällä ainoastaan yhdeksän maalia koko kauden aikana.

Aiemmin urallaan Espoo Bluesia, tanskalaista Rødovrea ja yhdysvaltalaista North Dakotan yliopistoa edustanut Karvinen on tällä hetkellä organisaation näkökulmasta uransa parhaassa seurassa.

− Yliopistokiekkoilu Yhdysvalloissa oli aika hyvällä tasolla. Mutta varsinaisten seurajoukkueiden osalta tämä on ensimmäinen kerta Euroopassa, kun tunnen, että edustamani seura oikeasti välittää naiskiekkoilusta.

Luulaja pelasi syksyllä harjoitusottelun Oulun Kärppien naisjoukkuetta vastaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkoajan haastattelemat Karvisen seuratoverit Ronja Savolainen ja Noora Tulus kertoivat kokevansa Luulajan seurajohdon kohtelevan naisjoukkuettaan yhtä arvostavasti kuin SHL:ssä pelaavaa miesjoukkuettaan, ja Karvinen on asiasta täysin samaa mieltä.

− Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Luulajan organisaatio kohtelee naisjoukkuetta yhtä hyvin kuin miesjoukkuetta. Tapa, jolla meitä kohdellaan, on ehdottomasti tasa-arvoinen miesjoukkueen kanssa.

Vaikka naiskiekko Luulajassa ja Ruotsissa onkin paremmalla tasolla kuin esimerkiksi Suomessa, löytyy siitä Karvisen mukaan vielä kehitettävääkin. Matkaa miesten pääsarjatason tasolle on vielä paljon.

− Naiskiekon kehittäminen on prosessi, joka etenee vähitellen. Luulaja on organisaationa vienyt sitä vuosi vuodelta eteenpäin, mutta kehittyminen vie tietenkin aikaa.

− Kaikkea ei voi tehdä kerralla, vaikka tiedän, että seura haluaisi saada naiskiekon välittömästi samalle tasolle miesten jääkiekon kanssa. Sen saavuttaminen kuitenkin vaatii vielä paljon etenkin rahoituksen osalta, pohtii Karvinen.

Naisleijonat hyötyy Mustosen ajan jatkuvuudesta

Karvinen on lukuisten maailmanmestaruuskisojen lisäksi pelannut kaksissa olympiakisoissa. Vancouverin olympiakisoissa Pekka Hämäläisen luotsaama Suomi voitti pronssia, Sotšissa Mika Pieniniemen naisleijonat jäivät viidennelle sijalle. Karvinen valittiin Sotšin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi.

Nykyisen päävalmentaja Pasi Mustosen pitkän, jo neljättä kautta kestäneen rupeaman vaikutus näkyy Karvisen mukaan positiivisesti maajoukkueen otteissa.

− Meille on ehdottomasti etua siitä, että Pasi on valmentanut meitä jo usean kauden ajan. Aiemmin maajoukkueen päävalmentajat vaihtuivat tiuhaan, eikä meillä siitä syystä ollut ikinä mahdollista työskennellä samanlaisen pelitavan kanssa kovin pitkään, kertoo Karvinen.

Työnteko ammattimaisen urheilun ohessa on naiskiekkoilun arkipäivää, vaikka kyseessä olisikin olympiakausi. Karvisen kohdalla tilanne on tänä vuonna parempi kuin koskaan aiemmin.

− Aiempina olympiavuosina olen työskennellyt urheilun ohessa. Tällä hetkellä keskityn ainoastaan jääkiekkoon. Tästä syystä olen voinut harjoitella tänä vuonna enemmän kuin koskaan aiemmin.

Tuulettava Karvinen on tuttu näky sekä seurajoukkueen että maajoukkueen paidassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Olympialaisista lisälatausta koko kauteen

Vaikka Karvinen harjoittelee kovaa joka kaudella, tuo olympiakausi hänelle silti oivan lisämotivaation itsensä kehittämiseen.

− Harjoitteluni tähtää joka vuosi itseni ylittämiseen. Olympiavuosina motivaatio tähän on vielä suurempaa, ja olympialaisten aikaan kaikki tekeminen viedään äärirajoille.

Kokenut maajoukkuepelaaja näkee MM-kisojen ja olympialaisten eroavaisuudet etenkin henkisellä puolella.

− Kisojen rakenne on samankaltainen, mutta paine on moninkertainen. Olympialaisissa Suomen ja koko maailman huomio on meissä, ja kaikki haluaa tuoda mitalin kotiin.

− Pelaaminen olympialaissa on erittäin merkittävä asia pelaajille. On suuri kunnia edustaa maataan siellä, päättää Karvinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle