Näytönpaikka Alpeilla: Seuraava Kärppien tšekkiläinen?

MAAJOUKKUE, Muut Sarjat / Haastattelu
Koblížek on melko pienikokoinen, mutta ketterä, laituri.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Näytönpaikka Alpeilla -juttusarjan toinen esiteltävä ulkomaalaispelaaja on Oulun Kärppien A-nuorissa pelaava tšekkiläinen Radek Koblížek. Nuoresta laiturista ei ole hirveästi puhuttu, mutta kyseessä on vähintään Euroopan kentille potentiaalinen kärkikenttien laituri. Pienestä koostaan huolimatta ketterä pelaaja, jolla on pelisilmää.

Kärpissä on totuttu näkemään tšekkiläisiä enemmän ja vähemmän joka vuosi. Tälläkin hetkellä oululaisten edustusjoukkueessa pelaavat Lukas Kaspar ja Ivan Huml.

Myös oululaisten A-nuorista löytyy tälläkin kaudella yksi tšekkiläinen, joka on 17-vuotiais Kometa Brnon kasvatti Radek Koblížek. Koblížek on tahkonnut nuorten SM-liigan kärkijoukkueisiin kuuluvan Kärppien riviessä lähes täyden ottelumäärän.

"Agenttini sanoi, että voisit lähteä viikoksi kokeilemaan Suomeen Kärppiin"

Hyökkääjä on ollut itse tyytyväinen omaan ja joukueensa kauteen.

− Emme aloittaneet kautta kovinkaan hyvin, mutta olemme parantaneet kauden aikana. Tavoitteemme oli saada mahdollisimman hyvä paikka pudotuspeleissä ja katsotaan, miten niissä selviämme, tšekkilaituri analysoi.

Koblížek on melko pienikokoinen hyökkääjää, mutta ketteryyttä löytyy. Hänellä on myös pelisilmää ja maalintekotaitoa, joten nuorukainen näkeekin roolinsa eniten maalintekijänä Oulussa.

− Ehkä ajattelen itseni pelaajana, jonka pitäisi tehdä maaleja ja luistella paljon, kuuluu tiivistys.

Kausi on tšekkihyökkääjälle toinen Oulussa. Nuorukainen siirtyi Kometa Brnosta kaudeksi 2013-14 Ouluun. Sopimus Kärppiin syntyi viikon kokeilujakson kautta.

− Agenttini sanoi, että voisit lähteä viikoksi kokeilemaan Suomeen Kärppiin. Sanoin vain, että mikäs siinä, lähdetään kokeilemaan.

Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

− Harjoittelin ja pelasin viikon ajan Oulussa ja sen jälkeen valmentaja kertoi, että voit jäädä meille, jos haluat. Juttelin vanhempieni ja agenttini kanssa, että tämä voisi tuoda hyvää potkua kiekkouralleni, joten päätin siirtyä Ouluun, Koblížek taustoittaa siirtoaan.

Ivan Hlinkka päällimäisenä muistona

Koblížek on pelannnut vuosittain Tšekin poikien maajoukkueissa. Kuluvan kauden maajoukkueottelut alkoivat jo ennen varsinaisen kauden alkua laiturin kotimaassa järjestetystä Ivan Hlinkan muistoturnauksesta, jossa hän viimeisteli kaksi täysosumaa.

Tšekin joukkueelta muistoturnaus meni nappiin, sillä isäntämaan lupauksille jäi käteen hopeamitali. Vaikka mitalin väri ei ollutkaan kultainen, niin laituri ei ole pettynyt. Kanadan kaataminen turnauksen finaalissa olisi ollut pienoinen ihme, sillä vaahteralehtien kokoonpano turnauksessa hakee vertaistaan.

Finaaliottelun avausmaalin iskenyt Koblížek muistelee turnausta lämmöllä.

− Suoritus oli meille ikään kuin voitto, kun saimme hopeamitalit. Se oli meiltä todella hyvä saavutus. Joukkueemme oli kokonaisuutena hyvä turnauksessa, joka oli avain menestykseen, nuorukainen hehkuttaa.

Kanada on voittanut Ivan Hlinkan muistoturnauksen seitsemän kertaa putkeen. Maansa parhaalla kokoonpanolla vuosittain turnaukseen lähtevä Kanada oli finaalissa pysäyttämätön vastustaja. Kanadalaisten energinen luistelu vielä turnauksen finaalissakin hämmästytti nuorta laituria.

− Kanada-ottelu oli kyllä uskomaton. He luistelivat niin energisesti kentällä kuin se olisi ollut ensimmäinen ottelu koko turnauksessa. Kyllä heidän 6-2 -voittotulos kertoo, että meidän täytyy edelleen parantaa keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Näiltä etäisyyksiltä Kärppien numero 18 on laittanut useita maaleja.
Näiltä etäisyyksiltä Kärppien numero 18 on laittanut useita maaleja.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Koblížekille on kertynyt tililleen myös kaksi muuta maajoukkueturnausta kauden aikana, joista toinen meni heikosti, mutta toisessa tuli jälleen myös menestystä.

− Meillä oli syksymmällä kolme ottelua Venäjää vastaan, eivätkä ne menneet kovinkaan hyvin. Sveitsin turnauksessa joulukuussa meillä meni puolestaan hyvin ja tulimme toiseksi Suomen jälkeen. Suomi oli ainut joukkue, jolle hävisimme, Koblížek kertaa.

"Haluan auttaa joukkuettani parhaalla mahdollisella tavalla"

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat - "Haaste päästä mukaan"

Koblížek on yksi potentiaalisista valinnoista Tšekin kisakoneeseen, kun pohditaan kevään Sveitsin alle 18-vuotiaiden maajoukkuepelaajia. Laituri ei kuitenkaan pidä itse paikkaansa millään tavalla varmana asiana.

− Totta kai toivon, että pääsen mukaan Sveitsiin. Tšekkillä on kuitenkin käytössä paljon hyviä pelaajia, joista osa oli mukana jo alle 20-vuotiaiden mukana nuorten MM-kisoissa Kanadassa. Täytyy tehdä paljon töitä ja sitten nähdään, pääsenkö mukaan.

Laituri ei lähde hamuamaan välttämättä isoa roolia kisakoneesta. Pääasia on, että on mahdollista edustaa maansa kiekkojoukkuetta.

− Eipä roolillani ole väliä, sillä on jo suuri haaste päästä mukaan. Haluan auttaa joukkuettani parhaalla mahdollisella tavalla. Muutamia maaleja ja blokattuja laukauksia toivoisin saavani siellä tililleni, jos mukaan pääsen.

Tšekin uusi sukupolvi sisältää useita hyviä pelaajia, joihin myös Koblížek lukeutuu. Vaikka ovet Pohjois-Amerikkaan eivät koskaan aukeisikaan, nähdään nuori tšekkilaituri melko varmasti Euroopan kiekkokentillä isossa roolissa, kun aika on oikea.

» Lähetä palautetta toimitukselle