Näytönpaikka Alpeilla: Jo nyt Sveitsin pääsarjassa - "Tämä on tärkeä vuosi"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Myös Juniorkronor sai kokea vuodenvaihteessa nuorten MM-kisoissa Siegenthalerin fyysisyyden.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Alle 18-vuotiaden MM-kisojen kisäisännän Sveitsin oma poika Jonas Siegenthaler on yksi vuonna 1997 syntyneiden ikäluokan lupaavimmista eurooppalaisista puolustajista. Kesällä 17-vuotiasta nuorukaista odottaa NHL-varaus ja kysymys on vain se, miten pienellä numerolla se tapahtuu.

Kohtuullisen raamikas ja hyvin liikkuva puolustaja, joka pystyy pitämään hyökkäyksessä kiekkoa ja jakamaan hyviä passeja. Hän jakaa myös fyysisyyttä ja hoitaa puolustusvelvoitteensa. Melko täydelliseltä kuulostava yhtälö puolustajalle?

17-vuotias sveitsiläinen Jonas Siegenthaler on melkolaila yhtälöä kuvaava pelaaja. Puutteitakin sveitsiläisnuorukaiselta löytyy, mutta aikaa kehittymiseen on vielä paljon.

Kun nuorukaiselta itseltään tiedusteli asiaa, niin ajatukset omista vahvuuksista olivat hyvin samankaltaisia.

"Haluan olla MM-kisoissa johtava pelaaja ja tehdä parhaani joukkueen eteen"

- Olen isokokoinen ja fyysinen puolustaja, joka osaa luistella hyvin. Osaan olla myös luovempi ja jakaa syöttöjäkin. Olen kentällä ja sen ulkopuolella yleensä rauhallinen, luonnehtii 17-vuotias sveitsiläinen vahvuuksiaan.

Nuoresta iästään huolimatta Siegenthaler pelasi jo 16-vuotiaana, eli kaudella 2013-14, ensimmäiset 6 NLA-otteluaan. Sveitsin pääsarjan taso on kova, mutta Siegenthalerin saldoksi näistä kuudesta ottelusta jäi tehotilastoihin kolme astetta plussaa.

Palatkaamme hiukan ajassa taaksepäin, kun nyt kesällä NHL-varausta havitteleva sveitsiläinen otti teki ensimmäiset luistimenpiirtonsa jäähän Zürichissä. Nyttemmin myös fyysisesti hyvin eteväksi kasvanut puolustaja löysi tiensä jäille ollessaan noin neljävuotias.

− Veljeni minut taisi ensimmäisen kerran jäälle viedä. Hänkin pelaa jääkiekkoa, tarinoi varsin ystävällinen keskieurooppalainen.

Keski-Euroopassa ykköslaji on jalkapallo ja sitä se on myös Sveitsissä. Zürich on kuitenkin myös hyvin vahva kiekkokaupunki, joten jäät tulevat paikallisille tutuksi talven aikana.

Siegenthaler ylistää kotikaupunkiaan vuolaasti.

− Zürich on mukava ja kaunis kaupunki, jossa juniorilla on hyvät puitteet kehittyä. Täällä on paljon katsojia aina peleissä, mikä kertoo mielestäni paljon kaupungin kiekkokulttuurista.

A-nuoriin 14-vuotiaana

Siegenthalerin hyppy A-nuoriin tapahtui jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Sveitsiläinen hyppäsi askiin Elite Junior A -otteluun, eli paikallisen A-nuorten pääsarjan otteluun, ollessaan 14-vuotias. Yhteensä kauden aikana nuorukainen keräsi kaikkiaan seitsemän ottelua Zürichin alle 20-vuotiaiden mukana.

Seuraava kausi puolustajalla menikin lähes kokonaisuudessaan Zürichin A-nuorten mukana. Vaikka Siegenthalerin heikkouksiin kuuluu melko vaatimaton laukaus, niin tuolla kaudella sveitsiläinen takoi A-nuorissa 34 ottelussa kaksi maalia, jonka lisäksi syntyi 12 maalisyöttöä.

Siegenthaler pelasi myös viime vuonna maansa alle 18-vuotiaiden riveissä Lappeenrannassa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Hyvin sujunut kausi päättyi vähintään yhtä mallikkaasti, sillä Siegenthaler voitti joukkueen mukana Elite Junior A:n mestaruuden. Lisäksi nuorukainen voitti toisenkin mestaruuden, kun hän pelasi Zürichin alle 17-vuotiaiden mukana viisi peliä runkosarjaa ja voittoon päättyneet pudotuspelit.

Ettei kausi olisi ollut liian vaatimaton, niin puolustaja oli Sveitsin alle 17-vuotiaiden mukana myös Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleilla, josta punapaidat toivat kotiin pronssimitalit.

− Olin silloin 15-vuotias ja nuorin A-nuorten joukkueessa. Kausi oli erittäin loistava ja opin silloin paljon uusia asioita. Sain pelata silloin todella hyvissä joukkueissa, kertoi sveitsiläinen nappiin menneestä kaudestaan.

Viime kaudesta lukien Siegenthaler ei ole enää pelannut juniorisarjoissa, vaan miesten sarjoissa. Viime kausi meni vielä pääasiassa NLB:ssä GC Küsnacht Lionsin riveissä, mutta tämä kausi on mennyt lähes kokonaan Zürichin kiekkoylpeyden Lionsin riveissä.

Kunnolla kuonoon sarjakasilta

Kausi meni Lionsilla hyvin ja zürichiläisjoukkue on raivannut tiensä aina NLA:n pudotuspeleihin. Myös Siegenthaler piirsi ensimmäiset luistimen jäljet pudotuspelijäihin Sveitsin pääsarjatasolla, eikä se sujunut ilman pientä jännitystä. Lisäksi runkosarjan voittanut Lions hävisi pudotuspeliavauksensa runkosarjassa kahdeksanneksi sijoittuneelle EHC Bielille lukemin 5-0.

"Pitää olla tyytyväinen, jos tulee varatuksi, koska se on NHL"

Kaikesta huolimatta kokemus oli hieno.

− Olin todella hermostunut ennen ensimmäistä pudotuspeliottelua. Ottelussa oli todella paljon yleisöä paikalla ja se oli totta kai hienoa. Emme ehkä olleet valmiita silloin pudotuspeleihin ja siksi ottelu meni todella heikosti, puolustaja analysoi.

Zürichin kokoonpanoon murtautuminen nuorelta pelaajalta on kova suoritus, sillä Lions vilisee kovia tekijämiehiä. Nuorukaisen rooli ei olekaan ollut johtava, mikä on sanomattakin selvää, mutta puolustamista on kauden aikana opittu.

− Minun täytyy olla vahva omalla alueella, koska roolini on enemmän puolustava Lionsissa. Erikoistilanteita en ole päässyt paljoakaan pelaamaan. Erikoistilanteissa täytyy mielestäni olla johtava pelaaja ja heitä totta kai valmentajamme enemmän peluuttavat näissä tilanteissa, availee puolustaja näkemyksiään.

Johtajuutta hakemassa - "NHL-unelma riippuu työmäärästä"

Merkittävän määrään Sveitsin joukkueessa poikien maaotteluita pelannut Siegenthaler on pelannut tänä vuonna maansa alle 20-vuotiaiden joukkueissa. Tämän huipensi se, kun nuorukainen pelasi vuodenvaihteessa maansa väreissä Kanadassa nuorten MM-kisoissa. Kanadassa puolustajan tilasto jäi yhdeksän astetta positiivisen puolelle ja mukaan tarttui myös yksi syöttöpiste, vaikka turnaus ei muutoin sveitsiläisiltä mennyt kuten elokuvissa.

Puolustajan viimeinen etappi maansa alle 18-vuotiaiden mukana on parin viikon päässä, kun sveitsiläiset saavat pelata alle 18-vuotiaiden MM-kisat kotikentällään. Siegenthaler hamuaa johtavaa roolia maansa joukkueesta.

− Haluan olla siellä johtava pelaaja ja tehdä parhaani joukkueen eteen. Tavoitteeni on puolustaa erittäin hyvin ja tehdä siinä sivussa pisteitä, jos se vain onnistuu, määrittää sveitsiläispuolustaja tavoitteensa.

Vuodenvaihteen nuorten MM-kisat meni sveitsiläisittäin penkin alle, mutta punapaidat välttivät pudotuspelipeikon kaatamalla karsinnoissa Saksan.
Vuodenvaihteen nuorten MM-kisat meni sveitsiläisittäin penkin alle, mutta punapaidat välttivät pudotuspelipeikon kaatamalla karsinnoissa Saksan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Sveitsi saanee jalkeille melko iskukykyisen kokoonpanon kotikisoihinsa. Juuri alkuvuodesta 18 vuotta täyttänyt, mutta kisakelpoinen, venäläistaustainen sveitsiläinen Denis Malgin on kovan luokan tekijä punapaitojen riveissä. Myös Siegenthaler uskoo, että rahkeita voi olla pidemmällekin.

− Saamme mukaan kotiturnaukseen hyvän joukkueen, mutta vaikeaa tulee olemaan, sillä meillä on kova alkulohko. Meille on kuitenkin etua siitä, että meillä on kotiturnaus ja meillä on paljon faneja, jotka tulevat kannustamaan meitä. Siitä saamme lisää motivaatiota ja energiaa pelaamiseen, kertoo Siegenthaler keskieurooppalaisista kannattajista.

Siegenthaler on ensi kesänä varma varaus, mutta vielä kisoissa ja omilla vahvoilla näytöillä NLA:n pudotuspeleissä voi vaikuttaa varausnumeroon. Siegenthaler pitää kuitenkin jalat maassa.

− Kyllä siihen pitää olla tyytyväinen, jos tulee varatuksi, koska se on NHL. Jos saa varauksen, niin siitä pitää olla ylpeä, sveitsiläinen tiivistää.

Mutta realiteetit ovat tiedossa ja se, mitä varauksen jälkeen tulee tehdä.

− Nyt on itselleni tärkeä vuosi, kun kesällä on varaustilaisuus. Riippunee siitä, koska NHL-unelma täyttyy, miten paljon tekee töitä varaustilaisuuden jälkeen, sveitsiläispuolustaja päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös