Näytönpaikka Alpeilla: Arttu Ruotsalainen hakee johtavaa roolia

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Ruotsalainen on tyytyväinen vastuuseensa Kärpissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kärppäkasvatti Arttu Ruotsalainen kuuluu Pikkuleijonien kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisojen varmoihin valintoihin. Pikkuleijonien kapteenistossa useissa turnauksissa ollut Ruotsalainen hakee Sveitsin kisakoneesta johtavaa roolia.

Kärpissä Nuorten SM-liigaa pelaava Arttu Ruotsalainen on iskenyt hyviä tehoja kuluvalla kaudella. 17-vuotias hyökkääjä pelasi A-nuorissa ensimmäiset ottelunsa jo toissa kaudella, mutta tuolloin otteluita kertyi ainoastaan kaksi.

Viime kaudella Ruotsalainen onnistui kuitenkin vakiinnuttamaan paikkansa A-nuorissa ja kauden pistesaldoksi jäi 31 tehopistettä 39 ottelussa. Nyt koko kuluva kausi on mennyt A-nuorissa ja pelipaikaksi on valikoitunut pääasiassa kakkosvitjan keskusta.

Hyökkääjä on itse tyytyväinen kuluvaan kauteensa.

− Ihan hyvältä on maistunut meno tällä kaudella. Saan pelata Kärpissä tuttujen kaverien kanssa ja on tullut ihan hyvin vastuuta, Ruotsalainen kertoo.

"Jos nyt rehellisesti sanotaan, niin EI Venäjältä ole oltu minkäänlaisissa yhteyksissä"

Vuonna 2014 Metallurg Novokuznetsk varasi Ruotsalaisen itänaapurin KHL-sarjaan toisella kierroksella. Sen enempää KHL-varaus ei kuitenkaan hyökkääjän urakulkuun ole vaikuttanut.

− Jos nyt rehellisesti sanotaan, niin ei Venäjältä ole oltu minkäänlaisissa yhteyksissä. Olihan se kiva yllätys, kun sai kavereilta kuulla ja Twitteristä lukea, että on varattu, Ruotsalainen naurahtaa.

Mutta jotain tästäkin episodista sai irti.

− Varaus oli kuitenkin sellainen, että se antoi hiukan lisäpotkua tekemiseen. Ei se kuitenkaan mitään ihmeellistä ollut, hyökkääjä jatkaa KHL-varauksestaan.

Maaotteluita kapteenistossa - "Se on hieno kunnia"

Maaotteluita Pikkuleijonissa Kärpät-hyökkääjälle on kertynyt jo 34 kappaletta. Kuluneella kaudella Ruotsalainen on osallistunut sekä Ivan Hlinkan muistoturnaukseen että Ruotsissa ja Sveitsissä järjestettyihin poikien maajoukkueturnauksiin.

− Ivan Hlinka -turnaus oli kovatasoinen. Siellä pääsi hyvin mittamaan itseään todella tasokkaiden pelaajien kanssa. Pelasin siellä ihan hyvin.

− Ennen joulua Sundsvallissa meni puolestaan vähä heikommin, mutta pääsin Sveitsiin mukaan ja siellä onnistuin hyvin. Sveitsissä pääsin pelaamaan paljon yli- ja alivoimaa, Ruotsalainen kertaa.

Sentterin tavoite on päästä pelaamaan erikoistilanteissa Sveitsissä.
Sentterin tavoite on päästä pelaamaan erikoistilanteissa Sveitsissä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Maajoukkueturnauksissa ja maaotteluissa Ruotsalainen on totuttu näkemään kapteenistossa. Hyökkääjällä on ollut rinnassaan sekä varakapteenin A että muun muassa tällä kaudella Ivan Hlinkan muistoturnauksessa kapteenin C.

Monesti tehopisteidenkin valossa Pikkuleijonissa kunnostautunut hyökkääjä on tyytyväinen kapteenin roolista.

− En sitä mieti ainakaan taakkana. Koitan näyttää esimerkkiä kentällä ja sen ulkopuolella. Se on totta kai hieno kunnia, jos valitaan kapteeniksi maajoukkueessa. Se on signaali siitä, että ainakin arvostetaan pelaajana, Ruotsalainen näkee.

Kohti Sveitsin MM-kisoja - haussa johtava rooli

Taitava nuorukainen ei lähde Sveitsiin alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin hakemaan pientä roolia. Useasti maajoukkueen kapteenistossa pyörinyt Ruotsalainen haluaa isompaa tonttia kevään kisakoneesta.

− Ehdottomasti haluaisin olla johtava pelaaja kisoissa, näyttää esimerkkiä sekä saada paljon peliaikaa. Haluan näyttää, että pystyn pelaamaan sillä tasolla.

"Pitää unohtaa ne scoutit ja pelata itse niin hyvin kuin pystyy"

− Erikoistilanteista erityisesti alivoimaa haluan päästä pelaamaan. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa olleita kovia pelaajia on tulossa ylivoimalle, joten en tiedä, mahdunko siihen. Jos kutsu käy, niin totta kai haluan pelata myös ylivoimaa, Ruotsalainen kertoo tavoitteistaan.

Tyytymään ei siis lähdetä.

− En halua lähteä Sveitsiin pelailemaan pienessä roolissa, ei siihen kannata alkaa tyytyä. Mahdollisimman iso rooli kun tulee, niin se otetaan ja siitä pidetään kiinni, Ruotsalainen kertoo päättäväisenä.

Alle 18-vuotaiden MM-kisat vilisevät kykyjenetsijöitä ja pelaajatarkkailijoita, joten kyseinen turnaus on iso näytönpaikka ajatellen ensi kesän varaustilaisuutta. Myös Ruotslainen tiedostaan tämän ja tietää lääkkeet asiaan.

− Pitää unohtaa ne scoutit ja pelata itse niin hyvin kuin pystyy. Sitä kautta voi näyttää, että pystyy pelaamaan kansainvälisellä tasolla hyvää voittavaa kiekkoa.

Ruotsalaisen sopimus Kärppien kanssa päättyy tähän kauteen. Tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä selkeät, mutta tavoitteita on olemassa.

− En ole vielä ehtinyt suunnitella jatkoa, mutta se selviää sitten joskus kisojen jälkeen. Tavoite olisi kuitenkin, että pelaisin seuraavalla tai viimeistään sitä seuraavalla kaudella Liigassa ja vakiinnuttaisin paikkani siellä. Täytyy vain tehdä helvetisti töitä, että se onnistuu, Ruotslainen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle