Näppituntumana neljän sakki

LIIGA, MESTIS / Haastattelu
Niklas Näppi on tuttu maalipyssy Lukon A-nuorista.
Kuva © Timo Savela
Hokki lähtee tulevaan Mestis-kauteen melko tutuista lähtökohdista: kärkiporukoiden haastaja ylemmässä keskikastissa. Koko kauden mittaisella lainalla Kajaanissa pelaava Niklas Näppi uskoo samaan ja toivoo samalla ehjää kautta itselleen.

Kajaanilaisjoukkueen harjoitusottelut eivät ole tuloksellisesti menneet kaikkein parhaalla tavalla, mutta suunta on kuitenkin ylöspäin. Kenraaliharjoituksessaan Hokki kaatoi hankalan Asplövenin.

− Ihan hyvin on mennyt: Meillä on kuitenkin pieni rosteri ja pari loukkaantumista. Onhan tätä (kauden alkua) taas odoteltu, hyvät fiilikset, hihkuu lainasopimuksella Hokissa hyökkäävä Niklas Näppi.

21-vuotias Näppi on Lukon sopimuspelaaja. Mahdollisuus Hokki-lainaan tuli jo kesällä, eikä nuorten sarjoissa kovia tehoja takonut hyökkääjä joutunut tarjousta punnitsemaan kauaa.

− Kun täältä oltiin kesällä yhteyksissä, innostuin heti. Tiesin, että liigapaikka Raumalla on aika kortilla, niin hyvä että aukesi paikka täältä. Heti olin käytännön hommia järjestelemässä ja parissa viikossa lyötiin homma lukkoon, kertaa Näppi.

− Mestiksestäkin kun lähti pari joukkuetta pois, niin vieläkin on paljon vapaita pelaajia. Hyvä, että tarjous tuli jo siihen saumaan. Jos olisin odottanut syskyyn, paikat joukkueissa olisivat voineet olla vähissä.

Mestis-debyytti Selänteen päänahan edelle

Eurajoelta lähtöisin oleva hyökkääjä pelasi ensimmäiset miesten pelinsä viime keväänä Jukureiden paidassa. Mikkeliläisjoukkue nappasi Nuorten SM-liigassa hurjia tehoja takoneen laiturin riveihinsä siirtorajalla.

− Hyvä maku jäi loppukaudesta, ja vaikka KooKoota vastaan ei ihan riittänytkään, se oli meiltä huikea. Sinne tuli samaan aikaan paljon hyviä vahvistuksia ja jäi vähän harmittamaan, kun loppukaudesta ei enää tullut paljoa peliaikaa. Siellä oli niin paljon kokeneita äijiä, jotka olivat voittaneet Mestiksen monesti, muistelee Näppi.

Ennen siirtoaan Mikkeliin hyökkääjä ehti takoa alkukaudesta Lukon A-nuorissa 38 maalia. Tähtäimessä oli Teemu Selänteen nimissä oleva ennätyksellinen 43 maalin rajapyykki. Tuo lukema olisi hyvinkin mennyt rikki, mikäli A-nuoria kipparoinut Näppi olisi päättänyt jäädä loppukaudeksi Raumalle.

− Näin jälkikäteen ajateltuna sen rikkominen olisi ollut hienoa, mutta kun pääsin Mikkeliin pelaamaan miesten pelejä, ei se sitten harmittanut. Olisihan se ollut hienoa lyödä rikki, muttei maailma siihen kaadu, hyökkääjä pyörittelee.

Kymmenen joukkueen Mestis on kokenut viime aikoina parjausta. Kabinettinostot, joukkuemäärän väheneminen ja tulevan kauden sarjajärjestelmä ovat olleet pinnalla pitkään.

− Mikkelissä siitä viime kaudella paljon poristiin, kun Sport nostettiin. Siellä oltiin kiukkusia, mutta ei se sinänsä vaikuttanut. Kova sarja tämä edelleenkin on, vaikka sanotaan, ettei ole panosta.

Ensiesiintyminen miesten peleissä oli Näpin mielessä jo aiemmin. Kolme täyttä kautta Nuorten SM-liigassa on melkoinen määrä lahjakkaalle pelimiehelle.

− Olisin jo aiemminkin halunnut Mestikseen, mutta hyvä näinkin. Hyvä, että viime kaudella sitten pääsin. Kyselin koko kauden, pääsisinkö johonkin lainalle. Onneksi se tuli sitten loppukaudesta.

− ASM:ää tahkottiin kauan, mutta sainpahan ainakin pelata. Se on mulle tärkeintä.

Saarelalta tärkeitä vinkkejä maalintekoon

38 maalia vajaan kauden ajalta on kova saavutus kenelle tahansa. Näppi kertoo, että Lukon A-nuorissa valmentava ex-maalitykki Pasi Saarela antoi hänelle neuvoja.

− Kyllä Pasi antoi vinkkejä hyökkäyspäässä, miten kannattaa pelata, muttei mitään erikoista kuitenkaan. Kyllähän hänkin on muutaman tuhat maalia urallaan iskenyt, Näppi naurahtaa.

Näppi debytoi Mestiksessä viime kaudella.
Näppi debytoi Mestiksessä viime kaudella.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Liigajoukkueeseen murtautuminen on ollut kova työ raumalaisjunioreille. Näppi muistuttaa, että Lukkoon on ollut tapana ostaa paljon pelaajia, ja laina Mestikseen on hyvä väylä saada kokemusta.

− Mun tilanteessa ainakin, kun oli pari pahempaa loukkaantumista ja homma jäi polkemaan vähän paikalleen. Mulle tämä on paras vaihtoehto.

− Kyllä siellä muutama hyvä läpimurto on tullut, kuten Joni Nikko ja Juho Tommila, mutta kyllä täytyy todella hyvin onnistua, jos aikoo saada paikan, hän muistuttaa.

Joukkuekavereita nuorten sarjoista

Hokki on viime vuosina kunnostautunut ulkomaalaisvahvistusten hankkimisen saralla. Viime kauden ranskalaiset ovat vaihtuneet unkarilaiseen Balasz Sebokiin ja slovakialaiseen Tomas Mikusiin, joista toinen onkin Näpille ennestään tuttu.

− Sebokia vastaan olen usein pelannut. Tosi hyviä pelimiehiä ja kovia vahvistuksia hyökkäyspäähän. Hyvin he ovat sopeutuneet, ja puhuvat hyvin englantiakin. Hyviä huumorihemmoja.

Nyt Näppi pukee päälleen linnapaidan. Harjoituspeleissä vastuuta on tullut, ja ykkös-kakkosketjun paikka siintää myös hyökkääjän itsensä silmissä.

− Kärkiketjujen paikan vakiinnuttaminen on se ykköstavoite. Pitäisi saada ehjä ja hyvä kausi, parantaa joka alueella ja pitää taso illasta toiseen, Lukko-kasvatti luettelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle