Mutanen: ”Ei vain työmiesten joukkue”

LIIGA / Haastattelu
Mutaselta odotetaan ennen kaikkea vahvaa roolipelaamista.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Ei niin tyypillisen kiekkoilijan polun liigakiekkoilijaksi kulkenut Sami Mutanen pukee KalPa-paidan päälle uutena kilpisoturina. Itsekin enemmän haalariosaston miehenä tunnetun joensuulaisen mielestä kuopiolaisryhmittymä kykenee tekemään jäällä myös raakaa tulosta.

Pori, Isomäki. Kevät 2014.

Sami Mutanen luistelee yhdessä Severi Sillanpään kanssa ympäri kotiareenaa ottelun jälkeen. Isomäen seisomakatsomo osoittaa villisti suosiota pienimuotoisen kulttiasemaan nousseelle patakaksikolle.

Kyseessä ei ole kunniakierros, jonka aikana nosteltaisiin kannua. Todellisuudessa Ässät on juuri ottanut Jokereilta rumasti nekkuun kauden viimeisessä kotiottelussa, minkä jälkeen kaksikko on huudettu takaisin jäälle. Kyseessä ovat hyvästit kotiyleisölle.

Tämä pienimuotoinen mutta sitäkin tunnelmallisempi tapahtumasarja jäi Mutasen mieleen.

- Se oli osoitus siitä, että yleisö osasi arvostaa vaikeina hetkinä. Pitää olla kiitollinen siitä ajasta, jonka sain Porissa kokea. Se oli aika, jolloin sain kasvaa pelaajan ja ihmisenä. Hieno päätös sille jaksolle, vaikka viimeinen kausi oli mitä oli, Mutanen muistelee.

Jos halutaan länsirannikolla unohtaa viime kausi, näin halutaan tehdä myös Kuopiossa. Mutasen uudeksi seuraksi valikoitunut KalPa sukelsi runkosarjan viimeiselle sijalle.

Tietyllä tavalla nöyrän ja työteliään hyökkääjän uusi alku juuri kuopiolaisseurassa tuntuu varsin luonnolliselta ratkaisulta.

Ei vain Virran mukana

Mutasen polku liigakiekkoilijaksi ei ole aivan tavanomaisimmasta päästä. II-divisioonan, Suomi-sarjan ja pitkän Mestis-taipaleen jälkeen liigaportit aukesivat kaudella 2009-2010 kahdella lainapelillä Blues-paidassa. Seuraavalla kaudella Ässät-sopimuksen kirjoittanut pelaaja kävi vielä hakemassa muutamassa ottelussa Joensuusta peliaikaa, minkä jälkeen paikka pääsarjassa vakiintui.

Mutanen muistelee neljää Jokipoikien riveissä vietettyä kautta lämmöllä.

- Ei ollut Mestiksen alkuaikoina sellaista oloa, että liigakiekkoilijaksi päätyisin. Mestis oli juuri silloin hyvä paikka kehittyä minulle, Mutanen arvioi.

25-vuotiaana sopimuksen pääsarjaan tehnyt pelaaja ei ole Suomessa harvinaisuus, mutta Mestiksessä usean kauden tahkonneet pelaajat eivät ole ensisijaisesti Liiga-seurojen kiikarissa.

- En osaa sanoa mikä Mestiksen taso ja tilanne on juuri nyt, mutta se ei ehkä palvele tässä muodossa parhaalla tavalla pelaajia, joilla on tahtoa nousta ylemmäs, Mutanen pohtii korostaen osaavansa arvostaa Jokipojat-aikaa nyt korkealle.

Neljä kautta Mestis-kiekkoa itärajalla ja neljä kautta pääsarjatasolla länsirajalla ovat antaneet Mutaselle perspektiiviä tarkastella organisaatioiden tekemistä pitkällä aikavälillä. Nyt edessä on uuteen toimintakulttuuriin tutustuminen naapurimaakunnassa.

Sävelet lienevät kuitenkin selvillä kauden kynnyksellä, sillä penkin takana häärii viime kaudelta tuttu mies, Pekka Virta.

- Ei ollut ratkaiseva vaikutus, sillä Pekan sopimuksesta ei ollut minulla vielä tietoa. Tykkään tyylistä ja sopii minulle, Mutanen vastaa uteluihin siitä vaikuttiko Virran pesti hänen haluunsa tulla Kuopioon.

Systeemiä toteuttamaan

Mutanen ei ole koskaan ollut varsinainen pistelinko, mutta sitäkin ahkerampi haalariosaston peluri. Viime kausi oli pisteiden valossa Mutasen Liiga-uran paras, kun täyden runkosarjan puurtanut laituri merkkautti itselleen tehot 7+12=19. Suoritus on varsin oiva myös sikäli, että Mestiksessä Mutanen on parhaillaan ollut 25 tehopisteen mies (2009-2010).

KalPalla ei ollut paalua eikä edes tarkoitusta mahtailla kevään ja kesän aikana siirtomarkkinoilla, minkä johdosta joukkueen ratkaisijakaarti on melko ohut. Sen sijaan Mutasen kaltaisia työjuhtia joukkueessa on useampia.

- Neljä ketjua voi systeemiä toteuttaessaan ratkaista ja uskon, että joukkueessa on sitä kautta riittävästi leveyttä. Tämä ei ole pelkkä työmiesten joukkue, vaikka hommia pitää painaa, Mutanen alleviivaa.

Mutanen mainitsee useaan otteeseen, että joukkueen pitää kyetä toteuttamaan systeemiä menestyäkseen. Selkeä systeemi tulee hänen mukaansa näkymään joukkueen pelissä tunnistettavalla tavalla.

- Joukkueelle tyypilliset elementit näkyvät kauden mittaan ja ne vahvistuvat joka pelissä, Mutanen lupaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle