Mustavalkoisen äänen matkassa

LIIGA / Haastattelu
Auran Aaltojen selostaja Markku Silvennoinen Hämeenlinnan toimipisteellä.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Jatkoaika hyppäsi radioasema Auran Aaltojen Markku Silvennoisen kyytiin, ja otti selvää mitä kuuluu paikallisradion lätkäselostajan vieraspelipäivään.

Parkkipaikalla tulee vastaan hymyilevä mies. Markku Silvennoiselle pelipäivä on työpäivän lisäksi myös juhlapäivä. Edes TPS:n kyntäminen ei ole saanut miehen mieltä matalaksi.

− Vaikka voittopelejä olisi tietysti mukavampi selostaa, niin ei selostajan synkistely mitään auta. Koitan aina löytää jonkun positiivisen tulokulman otteluun, Silvennoinen linjaa.

Esikuvakseen legendaarisen J-P Jalon ilmoittava Silvennoinen on päässyt toteuttamaan lapsuuden haaveammattia.

− Omat rajat pelaajana tulivat aika nopeasti vastaan, mutta selostaminen on aina ollut verissä. Koulussa välitunnilla muut pelasivat ja minä kiipesin maalin katolle selostamaan. Pihapelejäkin saatoin selostaa samalla, kun touhusin mukana.

Kertaalleen jo haudattu haave selostajan urasta sai uuttaa tuulta alleen, kun TPS:n silloinen mediakoordinaattori Toni Autio kysyi halukkuutta selostaa nuorten SM-liigan pelejä keväällä 2014.

Kiekkokauden päätyttyä työt jatkuivat TPS-TV:n jalkapalloselostusten parissa ja näytöt toivat lopulta paikan Auran Aaltojen lätkäselostajana.

− Sen sopimuksen allekirjoittaminen oli mulle erittäin tunteikas hetki. Yksi lapsuuden unelma toteutui.

Suomen maantiet ovat tulleet Silvennoiselle kauden kuluessa tutuiksi.
Suomen maantiet ovat tulleet Silvennoiselle kauden kuluessa tutuiksi.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Keula kohti Hämeenlinnaa

Liikkeelle Turusta kohti Hämeenlinnaa lähdetään kello 13. Silvennoinen pitää mielummin aikataulun väljänä kuin kireänä.

− Tykkään pitää pari tuntia pelivaraa, jos jotain odottamatonta sattuu matkalla. Lounastaakin ehtii rauhassa ennen peliä.

Jotain miehen intohimosta työtä kohtaan kertoo se, että hyvin ilman autoa tähän asti pärjännyt turkulainen suoritti ajokortin vain selostusmatkoja varten.

Suomen liigahallit ovat tulleet ensimmäistä kauttaan työkseen selostavalle Silvennoiselle jo tutuiksi.

− Täytyy antaa kiitosta kollegoille ympäri Suomen. Vaikka olen alalla uusi kasvo, niin apua on aina tarvittasessa annettu ja muutenkin ammattikunnassa tuntuu olevan hyvä yhteishenki.

Kiitosta mieheltä saa myös TPS-valmentaja Miika Elomo, joka on antanut selostajan matkata vieraspeleihin joukkueen mukana. Kysymys on pitkälti luottamuksesta.

− Kyllähän bussissa kuulee pitkillä matkoilla monenlaisia juttuja, mutta mulle on 101% selvää, että ne jutut jäävät sinne bussiin.

Työmaa kuntoon

Saavumme Rinkelinmäen jäähallille kello 16 aikoihin. Samaan aikaan pihassa purkaa tavaroitaan myös TPS:n joukkue. TPS-luotsi tulee moikkaamaan tuttua miestä.

− Se on Silvennoinen silleen, että jos tänään voitetaan, niin sä et pääse enää bussin kyydissä, vitsaili hyväntuulinen Elomo.

Silvennoinen puolustautuu sillä, että edellinen voitto tuli silloin kun hän matkasi ensimmäistä kertaa joukkueen bussissa.

Selostuskopissa ei juuri turhia neliöitä ole. Ja kun kerran Hämeenlinnassa ollaan, niin koppi on luonnollisesti iloisen oranssi. Kello 16.30 laitteisto on asennettu ja yhteyskokeilu Turun studioon tehty.

− Lähetys alkaa vähän kuuden jälkeen. Tässä odotellessa teen vielä taustatyötä ja muistiinpanoja huomionarvoisista asioista.

Ramppikuumetta mies ei tunnusta enää potevansa.

− Varsinaisesti mitään jännitystä en tunne kokevani, mutta kyllähän semmoinen mukava kutina mahanpohjassa on, silloin kun suora lähetys alkaa.

Selostuksessaan 29-vuotias turkulainen kokee tärkeäksi pitää kuulijan mukana tapahtumissa. Vaikka kyseessä on paikallisradio ei mies suostu kovin vahvoja värilaseja päähänsä laittamaan.

− Haluan selostaa pelin pelinä. Tulokulma on turkulaisella radioasemalla luonnollisesti turkulainen, mutta en mä ala mustaa valkoiseksi puhumaan. Jos TPS-pelaaja ottaa tyhmän jäähyn, niin kyllä mä sen myös niin kuulijoille kerron.

Elomon TPS katkaisi pitkän tappioputken Hämeenlinnassa.
Elomon TPS katkaisi pitkän tappioputken Hämeenlinnassa.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Pelin jälkeen

Jos oli iltapäivällä Turussa hymyilevä mies, niin pelin jälkeen kopista astelee ulos varsinainen Naantalin aurinko. TPS voitti ottelun voittomaalikilpailun jälkeen 1-0 ja katkaisi 13 ottelua kestäneen tappioputken.

− Hitto että teki hyvää! En muistanutkaan, miten mukavaa on selostaa voittopeli.

Selostuspiste on purettu noin varttitunnissa ja kotimatka voi alkaa. Matkat Kuopioon, Lappeenrantaan ja Ouluun vaativat yleensä yöpymisen kohteeessa, mutta Hämeenlinnasta ehditään ennen puolta yötä Turkuun.

Lauantain kotipelin jälkeen Silvennoisen ohjelmassa on pitkä reissu KalPan vieraaksi. Nähtäväksi jää, ottaako Elomo vielä selostajan bussiin, kun se voittokin nyt irtosi.

» Lähetä palautetta toimitukselle