MM-kisojen ”kakarajoukkue” kiusaa kokeneita

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Yhdysvaltojen nuori joukkue on osoittanut olevansa vaarellisempi kuin vuosiin.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Yhdysvaltojen joukkue on ikänsä puolesta muihin joukkueisiin nähden kuin lastentarhasta koottu. Joukkueen pelaajilla on kuitenkin kokemusta kovista peleistä niin NHL:ssä kuin nuorisomaajoukkueissa, ja joukkueen yhteishenki hipoo kattoa.

Jääkiekon MM-kisojen selvästi nuorin joukkue on Yhdysvalloilla, jonka keski-ikä on 23,79 vuotta.

Seuraavaksi nuorin joukkue on sekin Pohjois-Amerikasta: Kanadan keski-ikä on karvan alle 25 vuotta. Ero jäljelle jääviin 14 joukkueeseen on hämmentävän suuri.

Turnauksen vanhimpaan joukkueeseen, kisaisäntä Tšekkiin eroa on yli 5 vuotta. Perspektiiviä ikäeroon antaa se, että harvan jääkiekkoilijan ammattilaisura kestää edes 20 vuotta. Suomen joukkueen keski-ikä on 28,12 vuotta.

Nuoret polkevat vanhat kumoon

Iässä mitatun kokemuksen puute ei ole haitannut Yhdysvaltojen menoa. Kahden pelipäivän jälkeen se oli ainoa joukkue, joka oli pystynyt ottamaan kaksi kertaa voiton varsinaisella peliajalla. Suomea vastaan voitto tuli jopa murskaavalla tavalla.

Yksi USA:n nuoria tähtiä on Arizona Coyotesissa pelaava, vuonna 1993 syntynyt Connor Murphy. Monen mielestä USA luisteli Suomen kumoon, ja Murphyn mielestä nuoruus oli ase siihen.

− Nuorella joukkueella on paljon energiaa, mikä auttaa joukkuetta olemaan nopea. Meillä on todella hauskaa keskenämme, ja onneksi meillä on nuori joukkue, Murphy sanoi.

Murphyn mukaan nuoren joukkueen valinta MM-kisoihin ei ole ollut joukkueen valmentaja Todd Richardsilta tietoinen valinta. Kokeneemmat pelaajat sattuvat vain pelaamaan yhä NHL:n pudotuspelejä, kun taas monen nuoren pelaajan kausi seurajoukkueessa oli ohi.

Pappa-Hendricks käy ryöstöretkellä

USA:n joukkueen ikämiesosastoon kuuluvat joukkueen kaksi vanhinta pelaajaa, kapteeni Matt Hendricks ja Trevor Lewis. Hendricks, 33, on joukkueen ylivoimainen ikäkenraali, sillä ikäeroa Lewisiin on lähes kuusi vuotta.

− On hauskaa johtaa tätä nuorta joukkuetta. Voin varastaa joukkuekavereiltani energiaa, koska heillä on sitä niin paljon. Heillä on nuoret jalat, korkeat tavoitteet ja hyvä työmoraali. Heidän kanssaan on hauska olla, Hendricks kehui.

Trevor Lewis on samoilla linjoilla. Yhdysvaltojen joukkuetta on tornihuhuissa vuosien saatossa pidetty joukkueena, joka on saattanut viihtyä peliin keskittymisen sijaan enemmän paikallisissa ravitsemusliikkeissä, mutta Tšekin turnauksen alku on osoittanut ihan muuta.

− He ovat fiksuja ja tietävät, minkä vuoksi täällä ollaan Täällä pelataan jääkiekkoa, Lewis sanoi.

- Nuoret tulivat turnaukseen halukkaina pelaamaan oikealla tavalla, ja he kuuntelevat valmennuksen ohjeita, Matt hendricks kehui.
- Nuoret tulivat turnaukseen halukkaina pelaamaan oikealla tavalla, ja he kuuntelevat valmennuksen ohjeita, Matt hendricks kehui.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

"He tulevat toimeen meidän sinkkujen kanssa"

Ikähaitarin toisissa päissä olevat Hendriks, Lewis ja Murphy vakuuttavat kaikki yhteen ääneen, että joukkueen yhteishenki on ikäeroista huolimatta hieno.

− Kaikki ovat poissa kotoaan, vaimojen, tyttöystävien ja lapsien luota, mutta vanhemmat tulevat silti toimeen meidän sinkkujen nuorten kanssa. Olemme kaikki jääkiekonpelaajia, eikä iällä ole merkitystä. Murphy mietti.

Pelaajat myös arvostavat toistensa iän kaukaloon tuomia vahvuuksia.

− Vanhimmat pelaajat ovat hyviä johtajia, hyviä kapteeneja. He auttavat meitä nuorempia ja pitävät huolen siitä, että meillä on hyvä olla ja että olemme valmiita pelaamaan. He myös pitävät huolen, että pelaamme toisillemme ja joukkueelle, Murphy kertoi.

− Olemme onnekkaita, että meillä on hyvin luistelevia poikia. He ovat selkeästi tehneet sen eteen paljon töitä, ja arvostan sitä, Hendricks puolestaan kehui.

Positiivisuusvuodatuksen keskellä pelaajat löytävät yhdessäolosta myös ristiriidan - tosin eivät kovin vakavaa sellaista. Pukukoppielämän perustukset on eri ikäluokissa ole piirretty eri viivottimella.

− Pukuhuoneessa on hieman erilaista, sillä nuoriso kuuntelee toisenlaista musiikkia kuin minä, ja heillä on erilaiset vitsit, Trevor Lewis sanoi.

− Meillä on hyvää musiikkia pukuhuoneessa! Teknoa ja räppiä. Kaikki tulevat keskenään toimeen, ja meillä on hauskaa, Murphy puolestaan julisti.

» Lähetä palautetta toimitukselle