Millainen rupeama kiekkosyksy on jääkiekkoilijalle?

LIIGA / Haastattelu
Jääkiekkoilu vie valtaosan Jesse Saarisen ajasta.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Liigan syyskausi on saatu paketoiduksi ja Liiga on joulutauolla. Millainen rupeama syyskausi on jääkiekkoilijoille? Kuinka paljon ajatukset pyörivät kiekkokauden aikana jääkiekkoilun ympärillä ja mikä pelaamiseen motivoi? Jatkoaika.com koitti ottaa asioista selvää ja haastatteli HPK:n laitahyökkääjää Jesse Saarista.

Liigan syyskausi on ollut pitkä ja raskas taival. Syyskausi käynnistyi syyskuun 12. päivä ja näki päätöksensä joulukuun 14. päivä. Liigan syyskausi kesti noin kolme kuukautta ja sen aikana kukin liigajoukkue tahkosi rapiat kolmekymmentä ottelua.

Tuohon syyskauden kestämään kolmeen kuukauteen mahtui neljätoista viikkoa ja tavallista syyskauden aikana oli, että kukin liigajoukkue tahkosi yhden viikon aikana kaksi-kolme peliä. Eli Liigan syyskausi edettiin melko kiivaaseen tahtiin. Ja silloin, kun joukkueet eivät pelanneet niin joukkueet harjoittelivat.

Jääkiekkoilijoiden syksy pyöri siis pitkälti jääkiekkoilun ympärillä. Syyskausi oli monelle pelaajalle pitkä ja raskas taival, mutta mikä tuollaisen taipaleen motivoi painamaan läpi?

- Ei siihen oikopolkuja ole. Se on tosi pitkä rupeama, Kerhon laituri Jesse Saarinen sanoo.

- Olemme kuitenkin ammattilaisia ja pelejä ei saisi mennä ohi. Ei siihen kai mitään isompia motivaatiotekijöitä ole. Kyllä nämä pelaajat, jotka hallilla ovat haluavat aina suorittaa mahdollisimman hyvin ja pelata niin hyvin kuin pystyy.

HPK tahkosi syyskauden aikana 32 ottelua ja saldona oli 17 voittoa ja 15 tappiota. Pisteitä Kerho saalisti syksyn aikana yhteensä 45 kappaletta ja ne oikeuttavat Liigan sarjataulukossa yhdeksännelle sijalle.

Jääkiekkoilijan syksy pyörii pitkälti työn, jääkiekkoilun ympärillä. Pelejä ja harjoitteluita on syksyn aikana paljon ja aika muulle elämälle on kortilla. Jääkiekkoilijan vapaa-aikaa rajoittavat erityisesti myös monet lauantaisin pelattavat kiekko-ottelut. Kiekkoilijalla ei ole pelaamisen ohella paljoa aikaa harrastaa muita juttuja.

- Onhan tämä jääkiekkoilu aika kokonaisvaltaista työtä. Sinun pitää olla kiinni tässä 24 tuntia vuorokaudessa ja miettiä niitä juttuja, mitkä edesauttavat suorittamistasi jäällä, Saarinen kertoo.

- Kyllähän se vapaa-aika on rajallista tietyllä tapaa, kun viikonloput on pitkälti kiinni ja lauantaisin on paljon pelejä. Ja muutenkin, välipäivisinkin on peleihin valmistautumista. Ei siinä hirveästi ole aikaa harrastaa muita, ainakaan isompia harrastuksia ja ainakaan talvi-aikaan.

Jesse Saarinen on HPK:n neljänneksi paras pistemies tehopisteillään 5+11=16.
Jesse Saarinen on HPK:n neljänneksi paras pistemies tehopisteillään 5+11=16.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Jääkiekko-ura on Saariselle tärkeä

Saarisen elämä pyörii paljon jääkiekkoilun ympärillä varsinkin tällä hetkellä, kun mies kiekkoilee Hämeenlinnassa HPK:n sotisovassa ja suurin osa paikallisista kavereistakin on joukkuetovereita.

- Kyllä se niin etenkin täällä Hämeenlinnassa on. Täällä tulee oltua muutenkin vapaa-ajalla tekemisissä joukkuetovereiden kanssa. Sitä kautta sitä tulee oltua paljon tekemisissä jääkiekon kanssa, hyökkääjä valottaa.

Elämä pyörii paljon jääkiekkoilun ympärillä, mutta on jääkiekkoilijan ura 28-vuotiaalle Saariselle tärkeäkin. Laitahyökkääjä kiekkoilee tällä hetkellä jo yhdettätoista kauttaan miesten pääsarjatasolla. HPK:ta Saarinen on puolestaan edustanut viime kaudesta alkaen.

- Olen kuitenkin pienestä asti tästä haaveillut, että pystyisin pelaamaan ammatikseni, Saarinen miettii.

- Kyllä se on tärkeää ja sitten, kun se ura vie kuitenkin ison osan aikaani niin siksi se kannattaa tehdäkin kunnolla.

Jääkiekkoilu harppaa ison osan kiekkoilijan ajasta, mutta onko lätkästä irrottautuminen sitten tarvittaessa helppoa? Pyörivätkö jääkiekkoasiat Saarisen mielessä vapaa-ajallakin vai osaako hyökkääjä ottaa vapaa-ajallaan rennosti ja olla miettimättä kiekkoiluun liittyviä asioita?

- Siihen täytyy keksiä jotain sellaista tekemistä ja muita virikkeitä, että ajatukset pysyvät muissakin ympyröissä, Saarinen sanoo.

- Se auttaa sitä tekemistäkin, kun ei mieti asioita ihan niin paljon. Pelaaminen tulee helpommaksi.

Jääkiekkoilusta irrottautuminen on Saariselle tänä päivänä helpompaa kuin mitä se oli nuoremmalla iällä.

- Ehkä sitä on nykyään keksinyt enemmän muutakin tekemistä ja ei ole niin kiinni koko aikaa jääkiekossa. Jonkun verran tulee käytyä Lahdessa ja siellä on muita kuvioita. Käy kavereita moikkaamassa siellä, jotka eivät ole jääkiekossa mukana. Se on hyvää vastapainoa, Saarinen sanoo.

Syyskausi oli Kerhon osalta värikäs

Niin Saarisen kuin hyökkääjän edustaman seuran Pallokerhon syyskausi oli varsin monivivahteinen. HPK voitti kahdeksasta kauden ensimmäisestä ottelustaan viisi peliä, mutta lokakuun alusta hämeenlinnalaisjoukkueella alkoi vaikea jakso.

Kerho pelasi aikavälillä 2. lokakuuta - 2. marraskuuta 12 ottelua ja hävisi näistä peleistään peräti yhdeksän taistoa.

Tuo lokakuun alusta alkanut ja marraskuun maaottelutaukoon asti kestänyt ajan jakso oli hämeenlinnalaisille muutenkin vaikea. Kerhon pelaajisto ajatui lokakuussa ristiriitoihin HPK:ta kauden alussa luotsanneen Kai Raution kanssa, joukkueen ilmapiiri heikkeni ja Rautio tuli irtisanotuksi.

Lokakuun puolivälissä Kerhon uudeksi päävalmentajaksi siirtyi seuran kakkosluotsin paikalta Pasi Arvonen. Arvonenkaan ei heti saanut muutettua Pallokerhon kurssia paremmaksi, mutta marraskuun maaottelutauolla rupesi tapahtumaan.

Viikon kestäneellä maaottelutauolla HPK pääsi käymään ongelmansa lävitse ja pääsi myös treenaaamaan lujasti. Marraskuun maaottelutauolla tehty työ rupesi tuottamaan tulosta. Syyskauden loppu sujui Pallokerholta loistavasti.

Hämeenlinnalaiset voittivat syyskauden viimeisistä kahdestatoista pelistään peräti yhdeksän ottelua ja joulutauolle oranssipaidat puolestaan siirtyivät viiden pelin pituisessa voittoputkessa. Syyskauden lopun erinomaiset otteet nostivat Kerhon myös Liigan sarjataulukossa yhdeksännelle tilalle.

Saarinen on tyytyväinen Kerhon kiekkosyksyyn.

- Minulle jäi ainakin positiivinen kuva siitä, Saarinen kertoo.

- Siinä oli tietysti erilaisia haasteita alussa, mutta niin kuin loppu osoittaa olemme kääntäneet haasteemme jopa voimavaraksi. Nyt on ollut hyvä henki joukkueessa ja on ollut mukava pelata.

Loppusyksy sujui HPK:n osalta iloisissa merkeissä.
Loppusyksy sujui HPK:n osalta iloisissa merkeissä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Pohjakosketus muutti suunnan

Kerhon kelkan suunnan kohti valoa käänsi lopullisesti joukkueen ennen marraskuista maaottelutaukoa kärsimä todellinen pohjakosketus. HPK lähti maaottelutauolle allaan kaksi surkeaa ottelua ja allaan kaksi peräkkäistä häviötä. Maaottelutaukoa edeltäneen viimeisen pelinsä Kerho hävisi murskalukemin Oulussa Kärpille maalein 7-0.

Pohjakosketus herätti ja sisuunnutti Kerhon joukkueen ja marraskuun maaottelutauolla HPK:n pelaajat ryhtyivät ahertamaan lujasti töitä.

- Muistan vielä tosi tarkkaan sen, kun sille edelliselle tauolle lähdimme ja meillä oli ne muutama rökäletappio kärsittynä. Se oli perseestä siinä vaiheessa. Varmaan sekin auttoi siinä, rupesimme oikeasti paiskimaan hommia ja kukaan ei halunnut enää yhtään sellaista peliä pelata, Saarinen miettii.

- Tietysti se varmaan jonkinlainen herätys meidän joukkueellemme oli, että mitä kaikkea tapahtui. Siinä tauolla työmoraalimme muuttui ja tekemisen laatuun tuli selkeä parannus.

- Kaikki rupesivat enemmän kantamaan vastuuta tekemisestä ja sitä kautta on tullut positiivisia juttuja. Se on taas ruokkinut eteenpäin, olemme ruvenneet uskomaan omiin hommiimme.

Marraskuun maaottelutauon jälkeen kiekkokaukaloissa nähtiin aivan kuin uudesti syntynyt HPK. Kerho sai tauon aikana parsittua kasaan pahasti sekaisin olleen pelinsä ja rupesi taas pärjäämään ja voittamaan pelejään.

Saarinen ei juuri noteeraa syyksi Kerhon parantuneisiin otteisiin seuran lokakuussa suorittamaa päävalmentajan vaihdosta. Kai Rautio sai joukkueen sisäisten ristiriitojen vuoksi lähteä ykkösluotsin paikalta ja Pasi Arvonen otti ohjat käsiinsä.

Saarinen ei kummemmin syyttele Rautiota edes HPK:n lokakuun ja marraskuun alun ongelmista. Hän korostaa myös pelaajien osuutta siinä, ettei Kerhon peli luistanut tuolloin.

- Pelaajat ne ratkaisut siellä jäällä tekee loppuen lopuksi. Kyllä se lopulta on pelaajien vastuulla, Saarinen sanelee.

- En mä haluaisi enää noista jauhaa ja se mitä korostan, niin pelaajat tekevät ratkaisut jäällä. Jotain työkaluja ne (valmentajat) antavat ja luovat ilmapiiriä, sitä kautta sieltä voi saada apuja, mutta meidän vastuulla.

Kerho on saanut uskoa tekemiseensä

Tällä hetkellä HPK:ssa puhaltavat aivan eri tuulet kuin synkkinä aikoina lokakuussa. Joulutauollekin Kerho lähti viiden pelin pituisen voittoputken siivittämänä.

- Nyt olemme ihan hyvällä tiellä. Voittojen ja pelaajien onnistumisten kautta ilmapiirimme on parantunut.

- Keväästä lähtien olemme hommia tehneet hyvin, mutta voittojemme kautta tekemiseemme on tullut rentoutta. Mitä se vaatiikin. Olemme saaneet myös uskoa tekemiseemme, Saarinen kertoo.

- Olemme henkisesti pystyneet repimään joukkueestamme enemmän irti. Kyllä ne voitot ruokkivat ja toivottavasti pystymme jatkamaan samalla lailla tauon jälkeen.

HPK jatkaa pelejään 27. joulukuuta, mutta tätä ennen Kerho huilaa muiden liigajoukkueiden tavoin. Tämän vuoden joulutauko on Saariselle pisin joulutauko miesmuistiin.

Joulu ja tauko ovat tärkeitä Saariselle. Tauon aikana Saarinen pääsee kunnolla irrottautumaan jääkiekkoilusta.

- Joulu tarkoittaa minulle varmasti samaa kuin kaikille muillekin, rauhoittumisen aikaa. Tauolla pääsen vähän myös tekemään muitakin juttuja ja pääsen oikeasti vähän huilaamaan, Saarinen summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle