Mikko Vainonen hakee uutta askelmaa uralleen SaiPasta

LIIGA / Haastattelu
Nashville Predators varasi Vainosen neljännellä kierroksella vuonna 2012.
Kuva © Getty Images
Mikko Vainonen liittyi torstaina SaiPan riveihin loppukauden mittaisella lainasopimuksella. Jatkoaika nappasi miehen haastatteluun voitokkaan Pelicans-ottelun jälkeen.

NHL-seura Nashville Predatorsin sopimuspelaaja Mikko Vainonen liittyi viikonloppuna SaiPan riveihin loppukauden mittaisella sopimuksella. Isokokoinen puolustaja oli tyytyväinen joukkueen otettua 4−1-voiton Pelicansista.

− Meiltä hyvä peli, se on tärkeää tässä vaiheessa kautta, kun tapellaan edelleen paikasta pudotuspeleihin.

Alkukaudella 31 ottelua ECHL-liigan Cincinnati Cyclonesin riveissä kiekkoillut Vainonen aloitti reissunsa kohti Etelä-Karjalaa keskiviikkona. Matka Ohion osavaltiosta oli pitkä, mutta väsymystä Vainonen ei ainakaan ottelun jälkeen vielä valitellut.

− Keskiviikkona aamuyöstä Suomen aikaa sain tietää asiasta. Torstaina olin Suomessa ja perjantai-aamusta Lappeenrannassa. Lauantai-aamuna pääsin ensimmäistä kertaa joukkueen kanssa jäälle. Sen verran hyvin olen päässyt rytmiin kiinni, ettei edes väsytä.

Per Savilahti-Naganderin siirryttyä Lappeenrannasta viime kesänä takaisin Ruotsiin on SaiPa kaivannut takalinjoilleen isokokoista puolustajaa, joka hoitaa puolustusvelvoitteensa ja tarjoilee samalla ylimääräisille vastustajan pelaajille makuupaikat maalin edustalta. Vainonen kertoo SaiPan häneen kohdistetut odotukset hyvin yksinkertaisesti.

− Ihan peruspakin pelaamista. Kovuutta puolustuspäähän, ei sen kummempaa.

Viimeiset kolme kautta Pohjois-Amerikan eri sarjoissa pelanneelle Vainoselle muuntautuminen liigakiekkoilijaksi on onnistunut nopeallakin aikataululla. Vainosen mukaan Pohjois-Amerikan sarjoissa vauhtia on enemmän, mutta suurta totuttelua liigavauhtiin pääseminen ei vaadi.

− Nuorempana totuin jo isompaan kaukaloon, vaikka onhan se erilaista pelata kuin pienemmässä. Tottakai se vaatii hieman totuttelua, kun peli ei ole niin nopeata ja on enemmän kontrolloitua.

Jatkoajan saamien tietojen mukaan Vainosen perässä oli useampi Liiga-seura. Vainonen itse kertoo olevansa tällaisestä tietämätön ja toimivansa hänen sopimuksensa omistavan Nashville Predatorsin ohjeiden mukaan.

− Tuli sellainen sauma, että SaiPa tarjosi loppukauden sopimusta. SaiPa oli ainut liigajoukkue, jonka tiedän tarjonneen minulle pelipaikkaa. En tiedä, oliko muitakin liigajoukkueita ilmaissut kiinnostustaan. Se ei ole pelaajan mietittävissä, vaan sinne mennään, mitä tarjotaan.

Vuosi sitten Vainonen sai ensimmäisen ja ainoan mahdollisuutensa alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Kuten jokainen jääkiekkoa seuraava muistaa, turnaus päättyi Suomen kultajuhliin. Englanniksi ajateltuna walk down memory lane on hieno juttu, mutta loppujen lopuksi Vainonen haluaa kääntää ajatuksensa nykyhetkeen.

− Kyllä siihen meni muutama viikko ennen kuin tajusi, mistä oli kysymys. Oli hienoa seurata Kanadan voitonjuhlia muutama viikko sitten ja muistella, miten hienot ne omat juhlat olivat vuosi sitten. Hieno saavutus, mutta se on nyt historiaa ja nyt täytyy koettaa voittaa jotain vähän lisää.

Pohjoisamerikkalaisessa pienemmässä kaukalossa puolustuspelaaminen on paljon yksinkertaisempaa kuin eurooppalaisessa isossa kaukalossa. Vaikka eroavaisuuksia löytyy vaikka millä mitalla, on loppupelissä kyse vain jääkiekosta.

− Puolustajan silmin pohjoisamerikkalainen kiekko on aika erilaista. Siellä kiekkoa lyödään vain pleksiin ja pois alueelta. Täällä kiekko on kontrolloidumpaa, paljon pelataan träppipeliä. Onhan siinä paljonkin eroa, mutta loppujen lopuksi se on vaan jääkiekkoa.

Lokakuun puolessa välissä Vainonen lähetettiin kahden muun pelaajan kanssa AHL-liigan Milwaukeesta Predatorsien toiseen farmiseuraan ECHL-liigan Cincinnati Cyclonesiin. Ennen siirtoa Vainonen oli istunut kahdessa edellisessä AHL-liigan ottelussa katsomossa. Vaikka Vainosen omissa suunnitelmissa tarkoitus oli jäädä Milwaukeehen, on miehen puheissa reilu annos realismia tai pikemminkin Pohjois-Amerikassa kiekkoilevan arkea.

− Totta kai tavoitteena oli päästä Milwaukeen joukkueeseen, mutta siinä kävi vaan niin, ettei riittänyt ja sitten oltiin ECHL:ssä. Tällaista tämä lätkä on, ettei kaikelle mahda mitään. Tekee vaan parhaansa ja katsotaan mihin se riittää.

» Lähetä palautetta toimitukselle