Mikko Manner, pelaako joukkueesi aktiivisemmin kuin viime kaudella?

LIIGA / Haastattelu
Mikko Manner kapellimestaroi Kärppien uutta nousua, mutta valmennuskin on joukkuepeliä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärpät sukelsi viime kaudella sijoittumalla runkosarjassa kahdeksanneksi. Kausi loppui lyhyeen. Mikko Manner aloittaa ensimmäisen kauden Liigassa päävalmentajana. Manner kertoi Jatkoajalle Kärppien suuntaviivoista erittäin avoimesti.

Pelaako joukkueesi aktiivisempaa jääkiekkoa kuin se pelasi viime kaudella? Jos pelaa, niin miksi?

Pelaa aktiivisempaa jääkiekkoa. Meillä on nyt nopeampi joukkue kuin viime vuonna. Tämän kauden mentaliteetti on, että me haluamme pelata nopeaa yhteistyön jääkiekkoa, joten tietenkin harjoittelussakin sitä on pitänyt painottaa. Pitää tuottaa sellaisia harjoitteita, eikä vain sanoa, että luistellaan nopeasti päästä päähän. Tänä vuonna ollut hyvä tuuri siinä mielessä, että mukana on paljon NHL-pelaajia harjoituksissa mukana. Senkin takia on ollut syytä tehdä harjoituksia, joissa tulee hiki ja vauhtia riittää. Jos harjoituksissa kaksi pelaajaa liikkuu ja 26 miestä katsoo vuorollaan vierestä, niin silloin toistomäärät jäisivät aika pieniksi. Pelikäsitys ei parane sillä, että valmentajat antavat koko ajan hyvin yksityiskohtaisia ohjeita. Pitää olla isot päämäärät ja periaatteet mihin pyritään, mutta ihmisellä on oltava itsellään tila ja aika oppia. Kaikki pitää kuitenkin pyrkiä tekemään jääkiekossa mahdollisimman nopeasti, koska tilasta ja ajasta kentällä kuitenkin koko ajan taistellaan. Siksi jo harjoituksissa pitää päästä pelitempoon käsiksi.

Millaista on mielestäsi aktiivinen jääkiekko?

Se on sellaista, jossa pelaajat ennakoivat ja reagoivat muuttuviin tilanteisiin nopeasti yhdessä. Meillä on yhteinen päämäärä ja yhteinen suunnitelma. Nämä asiat tuovat ennakoitavuutta ja pelinopeuttakin.

Onko pelin aktivoittaminen trendi Liigassa?

Varmasti se on trendi. Suomessa halutaan enemmän mukaan kansainväliseen jääkiekkokehitykseen. Otan isoimmat vaikutukset aina NHL:stä, koska siellä on maailman parhaat pelaajat. Kun parhaat pelaajat pelaavat MM-kisoissa, kuten tänä vuonnakin heitä pelasi paljon Kanadan, Venäjän, Ruotsin ja USA:n joukkueissa, niin isossa kaukalossa heidän seuraaminen on paras oppimisen paikka valmentajalle. Se millä jokunen vuosi sitten pärjäsi, sillä ei enää pärjää. Tappara pelaa tällä hetkellä aivan loistavaa tasapainoista viisikkopeliä hyökkäys- ja puolustussuuntaan, se on heillä DNA:ssa. Olemme nyt opettelemassa eräänlaista Meidän peliä, missä on oikeus vähän venyttää viisikkoa. Aito Meidän peli on hyvin kaksivaiheista jääkiekkoa, jossa joko karvataan tosi lujaa tai otetaan viisikko kasaan ja odotetaan, että päästäisiin taas yhdessä hyökkäämään ja karvaamaan tosi lujaa. Nyt ehkä pelataan siten, ettei ole niin selkeitä vaiheita. On enemmän lupa pelaajilla mennä. Se tarkoittaa sitä, että työmäärä kasvaa. Pelaajien on siis oltava paremmassa kunnossa.

Onko aktiivinen jääkiekko parempaa kuin passiivinen?

Maailma muuttuu. Jos oli kolme–neljä vuotta sitten jossakin hyvä, niin se ei enää riitä, koska koko ajan kaikki kehittyy. Meidän peli oli aikoinaan hyvä asia, mutta maailma muuttuu.

Tulisiko Liigassa pelata aktiivisempaa peliä, jotta Suomi menestyy paremmin maajoukkuetasolla?

Kyllä. Ei maajoukkue voi pelata aktiivisempaa peliä, jos pelaajat eivät arjessa joudu luistelemaan ja kamppailemaan sekä ratkomaan tilanteita enemmän. Liiga on huippusarja, ja siellä pitää voittaakin. Siksi tässä tulee se dilemma: mielenkiintoinen ja voittava pitää olla, mutta Tamikin jo aikoinaan sanoi, kuka uskaltaa pelata aktiivista jääkiekkoa, koska siinä on riskinä itsensä pihalle pelaaminen ja väsyttäminen, sitä kautta otteluiden häviäminen. Olen silti sitä mieltä, että pitää uskaltaa pelata. A-maajoukkue voi tulevaisuudessa pelata aggressiivisemmmin, jolloin siellä pitää olla pelaajia, jotka ovat tottuneet pelaamaan sellaista peliä, koska ihminen on sitä, mitä se tekee.

Onko viihdyttävyys huomioitava arvo, kun teet taktisia päätöksiä?

Tässä hetkessä Oulun Kärppien vastuuvalmentajana ja tässä elämäntilanteessa, missä minä olen nyt, niin molemmat puolet pitää huomioida. Viihdyttävyys tarvitaan tähän tilanteeseen Suomi-kiekkoon kaiken tämän negatiivisuuden jälkeen, mitä viime vuonna MM-kisojen aikaan oli. Jääkiekko tarvitsee positiivista draivia, sillä tämä on ennen kaikkea mahtava ja suosittu laji, ja täällä on hienoja pelaajia. Lajilla on paljon harrastajia ja nuoria, jotka seuraavat lajia, joten me halutaan, että tänne halliin on kiva tulla senkin takia, että pelimme ovat mukaansatempaavia. Minun mielipide on siis se, että pitää olla myös viihdyttäviä pelejä.

Ovatko esimiehesi seurajohdosta esittäneet viihdyttävyystoiveita pelillisesti?

Ei ole toiveita, mutta olemme esittäneet nämä asiat, että millaista jääkiekkoa me aiomme pelata. Olemme kertoneet, ja he ovat näyttäneet peukkua. He ovat meidän kanssa samoilla linjoilla. Varmaan jos olisi kerrottu, että aiomme pelata ihan puolustusvoittoista peliä, niin voi olla, että sitten olisi tullut jotakin toiveita. Liiga-kiekossa voi minun mielestäni olla vähän enemmän tietynlaista kaaosta, jotta ihmisten on helpompi samaistua siihen. Mutta kuten sanottua, kaaoksen pitää olla jollain tapaa hallittua. Näin saadaan positiivista draivia lajin ympärille. Kuitenkin pitää muistaa, että silti pitää voittaa, sehän tästä tekeekin mielenkiintoista.

Onko päävalmentajan mielestäsi otettava huomioon kannattajien pelilliset toiveet?

Enhän minä voi mitään keskustelupalstoja lukea tai Facebookin kommenttikenttiä. Nyt kun olen vastuuvalmentaja. Kyllä me haluamme, että kannattajat voivat olla joukkueesta ylpeitä. Tavoitteena on, että kannattajat voisivat aidosti kannattaa joukkuetta silloinkin, kun tulee tappioita ja joukkueella menee huonosti. Joukkueen ilme olisi sillloinkin sellainen, että se ei ota taka-askelia, kaikesta näkisi, että joukkue pelaa silloinkin rohkeasti ja pyrkii voittamaan pelejä. Joukkueesta paistaisi tappioidenkin keskellä uhrautuminen ja kunnioitus Kärppiä kohtaan. Me halutaan näyttää jäällä, että me kunnioitetaan kannattajia. Meidän tehtävä on omalla pelaamisella saada kannattajien kunnioitus meille, eikä niin päin, että me pidetään sitä itseisarvona. Oulun Kärpillä on kuitenkin näillä resursseilla aina tavoitteena menestyä, joten ei tässä pelkkä hyvä esitys riitä tavoitteeksi, vaan tarkoitus on myös menestyä.

Onko voittaminen jääkiekkojoukkueen tärkein tehtävä viihdyttää yleisöä?

On se yksi tärkeimmistä, loppujen lopuksi siitä on kysymys, mutta se mikä johtaa voittamiseen, on valmentajan näkökulmasta vielä paljon mielenkiintoisempaa, sieltä se nautinto pitää tulla. Siitä arjesta, miten me pyritään yhteispelillä repimään kaikki irti ja olemaan vastustajia parempia. Ei kukaan lähde ammattilaisssarjaan sen takia, että olisi hyvä häviäjä.

Koetko joukkueesi esittävän tällä kaudella viihdyttävää jääkiekkoa?

Koen, varmasti esittää. Viihdyttävyys ilmenee kovana luisteluvoimana ja rohkeana hyökkäyspelinä. Puolustuspäässä viihdyttävyys on loppuun asti yrittämistä ja aggressiivista vastustajan kiekollista paineistamista. Alivoimalla ja ylivoimalla erikoistilanteet pitää saada plussan puolelle. Ilman plusmerkkistä erikoistilannepelaamista ei voi menestyä.

Mikä vastustajistanne pelaa aktiivisinta peliä?

En ole montaa vastustajaa vielä nähnyt, mutta Tapparan olen nähnyt pari kertaa, ja he pelaavat loistavasti. Sport pelasi meitä vastaan hienosti, tosi hyvin hyökkäsivät yhdessä. Eiköhän HPK jatka sillä samalla tiellä, mitä viime vuonnakin. Tuohon voisi mainita montakin joukkuetta, mutta pääsääntöisesti Tapparan tämän hetken vire on ollut silmiinpistävintä.

» Lähetä palautetta toimitukselle