Kevätaurinko häikäisee, mutta lomasta ei ole Metsolalla vielä tietoakaan.

Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Metsola IFK:sta: "Aina sytyttää, myös katsojat"

Jatkoaika tavoitti Tapparan ykkösmaalivahti Juha Metsolan pudotuspelien kynnyksellä. Maanantain aamujäiltä Metsola lähti toimituksen kanssa hetkeksi paistattelemaan kevätaurinkoon.

Tapparan alkukautta voisi kutsua ailahtelevaiseksi. Pitkän tappioputken kääntäminen voittoputkeksi olisi voinut olla jollekin joukkueelle mahdoton tehtävä, mutta Tappara pystyi siihen vaikean syksyn päätteeksi. Tapparan luottovahti Juha Metsola kommentoi kautta Jatkoajalle.

− Saimme hyvän loppukirin. Yhdessä päätimme, kun rämmimme, että ei se kauhean mukavaa hommaa ole ottaa turpaan pelejä. Joukkueen sisältä lähti muutos päivittäiseen tekemiseen ja asennoitumiseen, että oikeasti pistetään kaikki peliin.

Runkosarjan jälkeen oli hyvä kysyä aiemmin Jukka Rautakorven valmennuksessa olleelta Metsolalta yhtäläisyyksiä Jussi Tapolan valmennusmetodeihin nyt, kun runkosarja on takana.

− Paljon samoja asioita, he ovat paljon kuitenkin tehneet yhdessä hommia aikaisemmin. Varmasti Jussi on ottanut paljon vaikutteita Jukalta. Ehkä vähän kuitenkin rennompi lähestyminen Tapolan valmennuksessa, ja loppujen lopuksi mennyt ihan hyvin. Kuri ja vaatimustaso tulevat nyt enemmän pelaajilta itseltään.

Puolivälierissä vastaan luistelee Helsingin IFK 

Koska Tappara sijoittui runkosarjassa toiseksi, sai se odottaa puolivälierävastustajaansa Villi kortti -kierrokselta. HIFK voitti Ilveksen suoraan kahdessa ensimmäisessä ottelussa ja päätyi täten Tapparan vastustajaksi. Helppoa vastustajaa ei taida Tapparalla ollakaan, mutta kuinka paha vastus IFK sitten on ja olisiko joku muu joukkue ollut mielekkäämpi vaihtoehto?

"Paikalliskähinä olisi ollut hieno, niitä ei ole pudotuspeleissä kauhean usein"

− On varmasti paha vastus, vaikka heillä oli ehkä vähän vaikea runkosarjan loppu. Tiedämme, että heillä on ihan älyttömän kova nippu ja HIFK on aina paha, ei siitä pääse mihinkään.

− Varmasti hieno sarja tulossa, olen aina tykännyt pelata IFK:ta vastaan. Perinteikäs, yksi hienoimmista seuroista mitä tässä maassa on. Aina sytyttää, myös katsojat. Runkosarjassakin HIFK-peleissä Hakametsässä on hyvin väkeä, niin luulisi nytkin olevan.

− Ei sillä kuitenkaan ole oikeastaan merkitystä, että kuka tulee vastaan. Kaikki vastaantulevat on voitettava. Toisaalta totta kai Ilves olisi ollut hauska vastus, mutta sehän nyt ei ollut edes mahdollista heidän tulla meitä vastaan, ainakaan tässä vaiheessa. Paikalliskähinä olisi ollut hieno, niitä ei ole pudotuspeleissä kauhean usein.

Maanantaina aamujäiden jälkeen tavoitettu Metsola ei usko treenien juuri muuttuvan pudotuspelien vuoksi.

− Eiköhän mennä ihan samalla kaavalla, millä ollaan tähän asti menty. Jossain vaiheessa katsomme luultavasti vähän tulevaa vastustajaa. Vastustaja tuo aina oman elementtinsä, kun jokainen pelaa kuitenkin vähän erilailla. Pitää omaakin peliä sopeuttaa siihen sopivaksi, mutta se on sitten valmentajien homma, eikä oikeastaan koske minua millään lailla.

Metsolan peliaika puhututtaa, mutta luotto muihin maalivahteihin on miehellä kunnossa

Metsolan peliaika on puhuttanut koko kauden. Kukaan muu Liigan maalivahdeista ei ole saanut yhtä paljon peliaikaa kuin hän. Lukon Ryan Zapolski tulee maalivahtien peliminuuteissa toisena.

− Olen sanonut, että pelaan vaikka kaikki pelit. Ei riitä luonto siihen, että menisin pyytämään huilia. Valmennuksen on sanottava, että huilataan, jos heistä siltä tuntuu. Totta kai kysyvät ensin, että onko ok, jos huilaat vaikka tuon ja tuon pelin ja onhan se ok. Kiva kuitenkin, että on saanut pelata.

− Sitten, kun istut siinä penkillä huilaamassa, tulee sellainen fiilis, että olisi se nyt kuitenkin ollut kivempi olla itse pelaamassa. Hyvin ovat kuitenkin molemmat (Aaro Peltonen ja Dominik Hrachovina) pelanneet, joten saa ihan rauhallisilla mielillä olla ja katsella. Ei tarvitse miettiä, että vaihdetaankohan molaria tai jotain vastaavaa, kun ei sellaista kuitenkaan tapahdu.

Kaksi hopeaa ja muita palkintoja

Metsola voitti tällä kaudella Legendojen tähtien ykköspalkinnon. Torstaina runkosarjan viimeisessä ottelussa palkinnon hänelle ojensivat Tappara-legendat Timo Jutila, Janne Ojanen ja Timo Susi.

− Oli hienoa, kun sellaiset äijät olivat palkintoa antamassa. Oli kiva palkintokin. Henkilökohtaiset palkinnot vaan ovat vähän sellaisia kivoja plussia, jos niitä sattuu saamaan, mutta ei niistä hirveästi mitään apua ole.

Palkintoihin kun sai aiheen käännettyä, niin kysyimme Metsolalta, että alkavatko hopeat jo riittää.

− Kyllä ne minun puolestani riittää. Kulta on kuitenkin kovan työn takana. Hopeaa ei nyt enää haluaisi, mutta koitamme päästä ainakin sinne finaaleihin taas. Se olisi kova juttu.

− Yritetään alkuun kuitenkin hoitaa tämä yksi sarja ensin. Ei auta miettiä muuta kuin perjantaita. Pitkä matka ottaa edes neljä voittoa ensimmäisestä sarjasta.

Onnistua vaiko epäonnistua?

Urheilijat monesti pelkäävät epäonnistuvansa tai tuottavansa pettymyksiä valmentajille, faneille, joukkueelle, läheisille ja ennen kaikkea itselleen. Metsolaa ei epäonnistuminen pelota.

− Ei sitä mieti, eikä sitä ajattele tai pelkää, mutta eihän sitä tietenkään haluakaan ja aina on epäonnistumisen mahdollisuus olemassa. Hienoja pelejä pelataan, sitä jotenkin pystyy hukkumaan siihen peliin, eikä siten mieti lopputulosta.

− Sinä pystyt vaan olemaan siellä ja pelaamaan, nämä ovat kuitenkin niin paljon mukavampia pelejä kuin nuo runkosarjapelit. On tunnelmaa ja pelaamiseen vaan keskittyy niin, ettei ehdi miettimään mitä tapahtuu. Sitä katsellaan sitten jälkikäteen mitä tapahtui ja onnistuiko vai epäonnistuiko.

Jos jotain, niin tällä maalivahdilla riittää sekä ihailijoita että sulamis-puheita viljeleviä epäilijöitä. Faneille Metsola lähetti pudotuspelien kynnyksellä kuitenkin iloiset terveisensä.

− Tulkaa heti alusta asti katsomaan halliin. Viime vuonna ensimmäiset kierrokset olivat minun mielestäni vähän hiljaisia täällä. Alusta asti vaan täysillä, kun vaikka pitkälle asti toivotaan ja yritetään mennä, niin ei sitä ikinä tiedä, esitti Metsola toiveensa hymyillen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Kysymys omasta roolista sai Zaborskyn hiljaiseksi − Ässät-Lukko-pelit Tampereen paikallisia isompi juttu

LIIGA | 20.10.2017 21:54
Tappara höykytti paikallisvastustajaansa Ilvestä karuin nimeroin kauden toisessa kohtaamisessa. Kirvesrintojen hyökkääjä Tomas Zaborsky viimeisteli yhden osuman. Slovakki väisti kysymyksen roolistaan joukkueessa. lue lisää

Tappara iloitteli, Repo kaipailee maaleja: "Katsotaan, heiluvatko ollenkaan"

LIIGA | 20.10.2017 21:53
Sebastian Repo kaipaili Tapparan murskavoitosta huolimatta pikaisesti myös henkilökohtaisia onnistumisia. Lisäksi hyökkääjä kertoi myös kokemuksistaan Florida Panthersin NHL-leirillä. lue lisää

Järvinen uskoo Tapparaan ja itseensä tukkoisuudesta huolimatta − "Silloin me muut nostamme päämme"

LIIGA | 17.10.2017 21:41
Tappara tahkosi erittäin vähämaalisen ottelun Sportia vastaan. Vasta Otso Rantakarin jatkoaikaosuma ratkaisi voiton kohtalon kotijoukkueen eduksi. lue lisää

Tapparan tehottomuus jatkuu, Turussa taotaan täysosumia

LIIGA | 17.10.2017 9:00
Tiistain Liiga-kierroksella maistuvia kertoimia tarjotaan muun muassa Tapparan nihkeän maalitehtailun jatkumiselle. Turussa puolestaan TPS:n ja Ässien odotetaan takovan osumia enemmänkin. lue lisää

Kauttaan aloitteleva Järvinen: "Otetaan voitosta energiaa ja itseluottamusta"

LIIGA | 13.10.2017 21:28
Tappara nappasi perjantaina kovan päänahan, kun se päätti Kärppien viiden ottelun mittaisen voittoputken. Jan-Mikael Järvinen nappasi myös kauden ensimmäisen tehopisteensä. lue lisää

Kommentit

Juha Metsola

Amur #77 L mv
s. 1989 Tampere
177CM / 71KG
SOPIMUS: 2018