Aleksi Rutanen on ollut joukkueensa kantava voima.

Petteri Äikäs petteri.aikas@jatkoaika.com

Mestis-tähdet tutuiksi: Rutanen uskoo yhteishengen voimaan − "Päätettiin, että nyt riittää läpsyttely"

Espoo Unitedin Aleksi Rutanen on tällä kaudella ollut yksi joukkueensa vahvimmista lenkeistä. Tähän mennessä tehot 12+13 iskenyt hyökkääjä jakoi Jatkoajalle mietteitään espoolaisten kuluneesta kaudesta.

Aleksi Rutanen on Espoo Unitedin 23-vuotias hyökkääjä. Nuoresta iästään huolimatta Rutanen on ehtinyt kokea jo paljon. Hyökkääjä on haalinut kiekko-oppia Espoon Kiekkoseurassa.

− Olisinko ollut neljän vuoden iässä, kun aloitin. Vanhemmat veivät mut kiekkokkouluun, siitä se sitten lähti, Rutanen muistelee.

Rutanen kuvailee itseään ennen kaikkea rehelliseksi, kovatahtoiseksi ja periksiantamattomaksi. Hän kokee, että edellä mainitut luonteenpiirteet auttavat häntä eniten jääkiekkoilijana. 

Hyökkääjä on käynyt läpi espoolaisen junioriputken. Juniorivuosina Rutanen on edustanut Bluesin juniorijoukkueita A-, B- ja C-tasolla. Rutaselta löytyy myös menestystä juniorijoukkueista, sillä hän on voittanut B-junioreiden suomenmestaruuden keväällä 2011. Mukaan mahtuu myös pari SM-hopeaa. 

Rutanen palasi kuluvaksi kaudeksi takaisin Espooseen. Tätä ennen hän kiekkoili TUTOssa, jossa hän voitti kaudella 2013−2014 Mestiksen pronssia. 

− TUTOssa viihdyin itse tosi hyvin. Siellä oli todella mukava porukka ja hyvät valmentajat. Se oli mulle todella hyvä paikka kasvaa pelaajana, hyökkääjä kertoo.

− Sain TUTOssa hyvin vastuuta, joten sen takia tulin paljon varmemmaksi. En tehnyt enää niin tyhmiä virheitä. Pystyn pelaamaan sen ansiosta paljon kypsempää peliä. Kehityin siellä aika kokonaisvaltaisesti. 

Ennen TUTOssa vietettyä aikaansa Rutanen nousi mukaan Bluesin liigajoukkueeseen kaudella 2012-2013, mutta liigajoukkueessa hän pelasi ainoastaan kaksi kamppailua. Rutanen toteaa, että kotiin palaaminen oli varsin selvä päätös, kun sellainen mahdollisuus tuli.

− Kun Espoosta tuli tarjousta ja osoittivat kiinnostusta, niin se oli varsin helppo päätös. Ei tarvinnut todellakaan kauaa miettiä, että tartunko tilaisuuteen. Kyseessä on kuitenkin kotipaikkakunta, että tosi kiva oli palata takaisin tänne. 

Espoo Unitedin kausi on ollut todella vaihteleva. Välillä joukkue liitää monen ottelun voittoputkessa ja toisinaan seura rypee syvissä vesissä, eikä juurikaan voittoja tule. Espoolaisten alkukausi alkoi mollivoittoisesti ja joukkue oli todella pitkään koko sarjan pohjilla. 

− Todella paha sanoa, se oli todella vuoristorataa, Rutanen toteaa alkukaudesta.

− Me ei pelattu niin tiiviinä, joten sen takia ehkä vähän lipsui. Heti kun saadaan viisikkoa paljon tiiviimmäksi, niin pelaaminen alkaa näyttämään paljon paremmalta.

Jos hankala alkukausi jotain osoitti, niin sen, että Espoo Unitedin ryhmähenki on hyvällä pohjalla.

− En usko, että vaikea alkukausi vaikutti juurikaan joukkueen ryhmähenkeen.

− Jokaista pelaajaa harmitti, että tappioita tuli, mutta jossain vaiheessa kuitenkin päätettiin, että unohdetaan huonosti mennyt alkukausi ja aloitetaan puhtaalta pöydältä. Se auttoi todella paljon ja tiivisti meitä joukkueena, Rutanen kertoo.

Ja kun jotain päätetään, se tehdään kunnolla. Omiin ongelmiin Espoossa ei jäädä vellomaan.

− Päätettiin yhdessä joukkueena, että nyt riittää läpsyttely. Aletaan pelaamaan oikeasti jokainen toisellemme. Ei anneta tämän kauden valua ohi, vaan aletaan yhdessä tekemään hommia. Se tiivisti meitä ja näin pelaaminen on parantunut koko ajan. 

Rutanen löytää selviä asioita, joissa heidän pitää vielä parantaa yhdessä joukkueena, jotta espoolaisseura pelaisi viime kauden tapaan kevään pudotuspeleisssä. 

− Meidän pitää olla vielä tiiviimpi omassa päässä. Nyt on ollutkin jo paremman näköistä, mutta kun saadaan vielä hyökkäyspelaaminen sekä erikoistilannepelaaminen kuntoon, silloin aletaan niitä pelejä voittaakin enemmän.

Hyökkääjä näkee, Espoo Unitedin suurimmaksi pelilliseksi vahvuudeksi kevään pudotuspelejä ajateltaessa tiiviin puolustuspelaamisen.

Rutanen on ollut espoolaisten yksi ilon aiheita mollivoittoisen alkukauden aikana. Hyökkääjä on onnistunut myös pisteiden teossa, ja täten nuorelle pelurille on sadellut paljon vastuuta. 

− Oma kauteni on ollut aika nousujohteinen ja siitä on ollut todella hyvä fiilis. Jokaisella oli vähän vaikeaa, mutta pikku hiljaa oma peli on alkanut paremmin kulkemaan. Olen pyrkinyt tekemään hommia enemmän ja olemaan terävämpänä maalin teossa. Sieltä on alkanut tulemaan tulosta. 

Espoolaispeluri nimeää joukkueen loppukauden tavoitteiksi aina päätyyn asti menemisen ja jokapäiväisessä arjessa hommien tekemisen, jonka jälkeen näkee, mihin se riittää. Henkilökohtaisella tasolla hän toteaa kehityskohteikseen luovuuden lisäämisen hyökkäyksissä.

Rutanen kertoo omaksi pelilliseksi vahvuudekseen monipuolisuuden pelaajana. Rutanen pystyy pelaamaan yli- ja alivoimalla ja pelaamaan niin sentterinä kuin keskushyökkääjänäkin.

Lue myös

Aleksi Rutanen: "Vähän onnekkaasti se kiekko pomppi sieltä putkista"

MESTIS | 5.11.2017 8:30
Lauantai-iltainen Espoo United-IPK -ottelu ei tarjonnut ainakaan kotijoukkueen maali-iloittelua, sillä espoolaisten ainoasta maalista vastasi espoolaislähtöinen hyökkääjä Aleksi Rutanen. Hyökkääjä pääsi puolittaiseen läpiajoon ja iski kiekon maaliin alivoimalla. lue lisää

Rutanen vahvistamaan Espoo Unitedin hyökkäystä

MESTIS | 8.5.2017 22:08
Espoo United on tehnyt 1+1-vuotisen sopimuksen hyökkääjä Aleksi Rutasen kanssa. lue lisää

Jäähdytysaineet vuosivat jäälle Vantaalla - pääkaupunkiseudun kamppailu siirtyy harjoitushalliin

MESTIS | 17.2.2018 16:44
Vantaan Trio Areenan putkiongelmat siirtävät Kiekko-Vantaan ja Espoo Unitedin välisen ottelun harjoitushalliin. lue lisää

Törkyhuutelu toi Summaselle kunnianloukkaussyytteen

MESTIS | 16.2.2018 11:26
Mestiksen Espoo Unitedia valmentaessaan Raimo Summanen haukkui silloista Hermeksen päävalmentajaa Antti Karhulaa pedofiiliksi. Nyt asia on edennyt oikeuslaitoksen rattailla. lue lisää

Syöttöpisteitä keräävä Forsström: "Maalin tekeminen maistuu silti maukkaammalle"

MESTIS | 27.1.2018 14:00
Espoo Unitedin kuluva kausi on sisältänyt monenlaisia vaiheita. Alkukauden haasteiden jälkeen näyttäisi siltä, että myös espoolaisten peli on alkanut kulkea pikkuhiljaa paremmin. Niin myös ensimmäistä kauttaan Espoossa pelaavan Juuso Forsströmin, joka on tällä hetkellä espoolaisten parhaita pelaajia. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Aleksi Rutanen

Espoo United #18 L h
s. 1994 Espoo
185CM / 80KG
SOPIMUS: 2018 (2019)