Mestis-debytantti Nico Viksten torjui LeKille voiton

MESTIS / Haastattelu
Nico Viksten torjui kaikkiaan 26 kertaa.
Vasta 17-vuotias Ilveksen A-juniori Nico Viksten sai hälytyksen päivää ennen ottelua LeKin maalille. Nuorukainen hallitsi hermonsa hienosti ja aloitti Mestis-uransa voitolla.

LeKillä oli maalivahtipulmia ennen keskiviikon Kiekko-Vantaa kamppailua. Tapparan Juha Metsolan loukkaantuminen maanantaina Porissa tarkoitti sitä, että Lempäälässä vastuuta kantaneet Dominik Hrachovina ja Aaro Peltonen olivat Tapparan mukana Kuopiossa.

Muutama viikko sitten LeKin luukkuvahtina pitkään ollut Ilves-laina Lassi Yrjölä lähti hakemaan peliaikaa Pohjois-Amerikan USHL-juniorisarjasta. Kun vielä Kisan sopimusvahti Jerry Kaukinen kärsi vammoista sekä aloitti juuri armeijassa, oli Kisa ilman maalivahtia tiistaina.

Katseet kääntyivät Ilveksen A-nuorissa alkukauden pelanneeseen Nico Vikstenin. Lempääläläinen, mutta Ilveksen juniorikoulun kasvatti, pääsi pikahälytyksellä maalinsuulle.

− Eilen illalla sain tiedon, että pelaan Lempäälässä, Viksten kertoi.

− Ennen peliä ei juuri jännittänyt. Suurin ero miesten ja A-junioreiden välillä on pelivauhdissa, muuten on melko sama peli, tyytyväinen ja rauhallinen vahti pohti pelin jälkeen.

Ottelu alkoi vasta 17-vuotiaan debytantin osalta hyvin, sillä ensimmäiset torjunnat tulivat jo alussa ja hän pääsi hyvin peliin kiinni.

Viksten joutui kuitenkin antautumaan ennen erän puoliväliä, kun Severi Sillanpää täräytti Vantaan johtoon ylivoimalla. Osumassa Viksten oli hyvin poikittaisliikkeessä mukana, mutta kiekko livahti patjojen alta sisään.

Vantaa meni jo 2-0 johtoon avauserän lopulla, kun Nico Nurmikannan viivaveto yllätti Kisa-vahdin. Osuma livahti kilpikäden puolelta, mutta apuja ei juurikaan tullut Kisa-pelaajistolta.

− Kaksi ensimmäistä maalia olivat hyökkääjien huolimattomuutta. Ensimmäisessä ei olisi pitänyt antaa poikkisyötön mennä läpi ja toisessa he eivät ehtineet peittämään laukausta, antoi Vikstenille synninpäästön maaleista Kisa-luotsi Juha Juujärvi.

Toinen erä oli LeKin hallintaa eikä Viksten joutunut torjuntatöihin kuin kahdeksan kertaa. Muutamia vaarallisia maalille ajoja oli, mutta ongelmia ei ilmennyt.

− Oli mukavaa päästä pelaamaan! Ensimmäinen erä meni hieman katsellessa, sitten pääsinkin peliin paremmin kiinni, Viksten arvioi omaa suoritustaan.

Miehen kohokohta tuli kolmannessa erässä, kun Viksten esitti tärkeän torjunnan 2-2 tilanteessa Sillanpään päästyä yksin maalin eteen. Rauhallisesti tilanteen seurannut veräjänvartija vei kaksinkamppailussa voiton. Pian sen jälkeen LeKi karkasikin 5-3 voittoon.

Kaikkiaan Viksten torjui 26 kertaa, joista iso osa oli varmoja perustorjuntoja. Mukaan mahtui myös muutama paha maskin takaa tehty reaktiopelastus. Hän teki ottelussa sen tärkeimmän, eli antoi LeKille mahdollisuuden voittoon, minkä se myös käytti hyväkseen.

− Hän vaikuttaa kylmäpäiseltä kaverilta, jolla on hieno tulevaisuus edessä, kehui Juujärvi.

− Viikonloppuna lähden Ilveksen A-junioreiden matkaan Vaasaan, Viksten paljasti jatkosuunnitelmiaan.