Mikko Kettunen haluaa nähdä, mihin Ketterän toiminta kehittyy tulevaisuudessa.

Topi Lainio

Mestaruuksia voittanut ja pettymyksiä kokenut Ketterä-ikoni haluaa nähdä imatralaisen kiekon tulevaisuuden: "Kukaan ei odottanut mitään"

Mikko Kettunen ei ehkä isolle kiekkoyleisölle sano nimenä juurikaan. Peruspuolustaja, oman roolinsa nöyrästi hoitava 28−vuotias imatralaislähtöinen Ketterä-kasvatti ei otsikoissa loista, mutta paikallisille hän on taatusti iso nimi.

Tällä kaudella runkosarjan 30 ottelussa yhden syöttöpinnan saalistanut ja kahdessa pudotuspelissäkin viilettänyt pakki on pelannut koko uransa Imatralla, lukuunottamatta Suomi-sarjan Titaaneissa kulunutta kautta 2012−13. Kettunen oli talvella Ketterän tavoin ennakkoluuloton. Joukkue pääsi Mestikseen takaportin kautta, kun viime kevään karsintasarja ei mennyt aivan putkeen.

Sarjanousija ei Mestiksessä kuitenkaan ollut mikään turistipoppoo, sillä Ketterä rynni runkosarjan kolmanneksi ja aina puolivälieriin ennakkoluulottomasti. Puolustipa Kettunen talvella omiaan nyrkein Peliittojen Niko Kivelän kanssa.

− Ennakkoluulottomuus kuvaa oikeastaan aika hyvin tätä hommaa. Lähdettiin ihan alusta, kukaan ei odottanut Ketterältä yhtään mitään ja lähdettiin tekemään omaa hommaa. Homma on toiminut ihan hyvin muutamia viimeisiä pelejä lukuunottamatta, Kettunen miettii.

− Ennakkoluulottomuus kuvaa oikeastaan aika hyvin tätä hommaa.

Ketterä ei tullut Mestikseen kumartelemaan. Mitään tai ketään.

− Kukaan ei odottanut mitään. Jos et jää sarjajumboksi - mitä suurin osa odotti - niin kaikki sitä parempi ovat plussaa, Kettunen pohtii.

Eteenpäin on menty

Mikko Kettusen nimi on imatralaisille taatusti tuttu. Pakki on pelannut Ketterässä kaikki uran edustus- ja junnupelit huomioiden yhteensä lähes 400 ottelua. Mikä on pitänyt puolustajan Imatralla?

− Ihmisen on hyvä olla täällä, mihin sitä lähtemäänkään, Suomi-sarjassa kahdesti mestaruutta juhlinut ja kerran hopealle taipunut puolustaja hymähtää.

Ketterässä on hyvä olla, vaikka Imatralla on tapahtunut viime vuosina paljon. Eikä aina välttämättä niin positiiviseen suuntaan - joukkue oli syvällä vielä pari vuotta sitten.

− Paljon on menty eteenpäin niistä, kun minä aloitin edustuksessa, 10 vuotta tulee täyteen, Kettunen myöntää.

− Olosuhteet ja koko organisaatio ovat menneet eteenpäin. Halua on katsoa jo tulevaan, että mihin tämä kehittyy vielä.

Ketterä oli tuloksellisesti syvällä Suomi-sarjassa kaudella 2012−13. Mutta kun tekeminen muuttui toimistoa myöten, alkoi joukkue menestymään. Esimerkiksi yleisömäärät nousivat ja kasvutarina huipentui lopulta kevääseen 2017. Suomi-sarjan mestari nousi Mestikseen.

− Paljon on asioita tapahtunut. Varmaan jossain vaiheessa tuli nuorennusleikkausta, panostettu urheilullisuuteen ja sitä kautta lähdetty rakentamaan uutta. Jäähyttelijöitä on heitelty pois, ja otettu tuoretta verta sisään joukkueeseen, Kettunen laskee.

Entä tulevaisuudessa? Mitä Kettunen uralta haluaa?

− Ei sitä oikeastaan mieti. Moni tulee Imatralle sinänsä ponnahduslautaa käyttäen, isompaa vastuuta hakemaan.

- Moni tulee Imatralle sinänsä ponnahduslautaa käyttäen.

− Pyrin pelaamaan mahdollisimman korkealla tasolla, mihin taidot riittävät. Tykkään pelata kiekkoa, olisi ollut vaikka Suomi-sarjassa Ketterä, niin olisin jatkanut. Tämä on mennyt paikkakuntakeskeiseksi, painottaa Kettunen, joka listaa uransa hienoimmiksi saavutuksiksi keväiden 2009 ja 2017 Suomi-sarjan mestaruudet.

Pettymykset opettavat

Ensi kauteen Ketterä lähtee täysipäiväisen Maso Lehtosen alaisuudessa. Kettusen tulevaisuus joukkueessa on auki, sillä sopimus päättyi jo imatralaisten osalta loppuneeseen kauteen 2017−18.

Tapahtui Kettuselle mitä hyvänsä, tietää hän, mistä Ketterä voi ammentaa jatkossa. Kuten päävalmentaja Maso Lehtonen filosofoi haastattelussa, on urheilu mahdollisuus. Tappiostakin voi ammentaa.

Mikko Kettusen mukaan Maso Lehtonen on kaukana "normaalista valmentajasta".

Topi Lainio

− Ainahan ne ovat yksittäisiä pettymyksiä, mutta ne opettavat tulevaisuuden varalle, Kettunen miettii viitaten esimerkiksi viime kevään Mestiksen karsintasarjaan, jossa Ketterä ei nousuun oikeuttaville sijoille yltänyt.

Ketterä on hyvissä käsissä, kun alle kolmekymppinen Lehtonen on penkin takana.

− Maso on kaukana normaalista (valmentajasta). Hän on ihmisläheinen, Maso on opintiellä ja halu kehittyä on kova.

− Maso on pelaajaläheinen. Pystyy heittämään vitsiä, eikä ole normaali pelaaja-valmentaja -suhde, missä on yksi herra ja hidalgo, joka on aina oikeassa ja päättää, miten tehdään, Kettunen kehuu.

Lue myös

Mestis-kauden parhaimmisto palkittiin − KeuPan mestaruuteen johdattanut Markus Jokinen keräsi kunniaa

MESTIS | 24.4.2018 20:00
Päättyneen Mestis-kauden parhaimmisto sai palkintonsa Mestiksen perinteisellä gaalaristeilyllä. KeuPa-hyökkääjä Markus Jokinen oli pelipaikkansa paras, ja hänet palkittiin myös koko sarjan parhaana pelaajana. lue lisää

Ketterän hyökkäykseen voimaa pohjoisesta

LIIGA | MESTIS | 18.4.2018 12:20
Kiekkokiertolaisena kauden 2017-18 viettänyt Aku Kestilä siirtyy Imatralle. lue lisää

Uusi aika alkoi syvältä − Ketterä ei lähtenyt pärjäämään Mestikseen "säkällä": "Uskottavuuden palauttaminen on ollut tärkein asia"

MESTIS | 27.3.2018 18:00
Kuka muistaa Suomi-sarjan jääkiekkokauden 2012−13? Se alkoi Mestiksen tämän kauden valopilkun eli Imatran Ketterän osalta kymmenen pelin tappioputkella, edeltävät harjoitusottelutkin päättyivät mollivoittoisesti. Peleissä kävi noin 150 silmäparia, eikä tuote ollut uskottava. lue lisää

Ketterän ensi kauden joukkue rakentuu − Lipiäinen ja Mesikämmen uusina vahvistuksina

MESTIS | 27.3.2018 17:03
Ketterä vahvisti ensi kauden hyökkäystään Valtteri Lipiäisellä ja puolustustaan Konsta Mesikämmenellä. Joukkue teki myös jatkosopimuksen usean pelaajan kanssa. lue lisää

Twitterin kautta bongattu Mestiksen valopilkun luotsi on ihmistuntija, joka hyväksyy virheet: "Siitä kaikki lähtee"

MESTIS | 23.3.2018 15:00
Ketterän puolivälieriin Mestiksen debyyttikaudella luotsannut täysipäiväinen päävalmentaja Maso Lehtonen on avoimuuteen ja vuorovaikutukseen pyrkivä ihmistuntija. Hän ei räyhää pelaajilleen kopissa häviöpelin jälkeen. Lehtosen Ketterässä saa mokata, muttei toistaa samoja virheitä, jos niistä ei opi. Vasta 29-vuotias päävalmentaja näkee, että urheilu on mahdollisuus. lue lisää

Kommentit

Mikko Kettunen

Ketterä #12 L p
s. 1990 Imatra
178CM / 80KG
SOPIMUS: 2018