Matkalla Torontoon: "Muse" ei aio jäädä kotiin

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Aleksi Mustonen on ottanut isoa roolia Ilveksessä alkukaudella.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Hieman yllättäenkin Ilveksen ykkösketjuun noussut Aleksi Mustonen on vahvasti ehdolla myös vuodenvaihteen nuorten MM-kisajoukkueeseen. Jatkoaika kyseli kuulumisia 19-vuotiaalta pikakiitäjältä.

Vuoden 2015 alle 20-vuotiaiden MM-kisat pelataan todellisissa kiekkokaupungeissa Kanadan Torontossa ja Montrealissa. Jatkoaika esittelee syksyn ajan joka torstai potentiaalisia Suomen joukkueen kisapelaajia. Ensimmäisenä esittelyssä on Aleksi Mustonen.

Mustonen oli jo viime vuonna mukana kisajoukkueessa voittamassa Suomelle sen historian kolmatta nuorten MM-kultaa. Silloin Mustonen oli mukana jokerijuniorina, mutta siirtyi pian kisojen jälkeen Tampereelle Ilvekseen.

Malmön kultajuhliin päättyneiden kisojen aikaan Mustosella oli liigakokemusta alla vain 11 ottelua ja pistetili oli vielä avaamatta. Tällä kaudella tilanne on toinen: Mustonen aloitti kauden Ilveksen ykkösketjussa ja on takonut ensimmäisessä neljässä ottelussa jo kolme tehopistettä.

− On kyllä lähtenyt kausi ihan hyvin käyntiin. Olen päässyt pelaamaan paljon ja noin hyvien äijien kanssa, niin kyllähän siinä pisteitäkin tulee helposti.

− Olihan se vähän yllätys, että pääsin heti ykkösketjuun. Mutta haluan pelata paljon, niin toivottavasti myös pysyn siinä.

Vierellä ykkösketjussa pelaavat Sami Sandell ja Mark Hurtubise, ja kolmikon peli on toiminut alkukaudesta hienosti.

− Onhan se mukava pelata noin hyvien pelaajien kanssa. "Ässä" jakelee siinä ja Mark pistää kiekkoa pussiin. Itse pyrin luistelemaan vaan paljon ja antamaan kiekkoa heille, niin eiköhän siinä pisteitäkin samalla kerry.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto muutti täksi kaudeksi sääntöjä niin siniviivojen paikan kuin pitkäkiekkosäännönkin osalta. Mustonen on ainakin toistaiseksi tyytyväinen sääntömuutoksiin.

− Kyllä ne minun mielestäni on aika hyviä muutoksia. Kiekkoa pystyy heittämään vähän aikaisemmin päätyyn, ja kun olen itse suht' nopea, niin ehdin paremmin sitten kiekolle. Ja isommalla hyökkäysalueella pystyy pyörähtelemäänkin siellä paremmin.

Nuorten MM-kisojen kultajuhlat ovat Mustosella totta kai mielessä, mutta tulevat kisat eivät vielä valtaa ajatuksia.

− Ei niitä vielä ole kauheasti tullut mietittyä. Toivottavasti pääsen sinne pelaamaan. Olisihan se totta kai hienoa, hienoissa kaupungeissa ne kisat ainakin ovat.

Mustonen oli viime kaudella Malmön kisoissa kakkossentterin roolissa, mutta kiekollista vastuuta kantoivat pääasiassa muut pelaajat. Tällä kerralla tavoitteena on napata isompi rooli.

− Kyllähän isompi rooli olisi toiveissa. Sitä sieltä lähdetään hakemaan.

Pienikokoisen Mustosen vahvuus kaukalossa on ehdottomasti liike.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Valmentajalta satelee kehuja

Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola antaa Mustoselle kehuja hyvin sujuneen alkukauden jälkeen.

− Aleksi on kehittynyt valtavasti. Hänellä on myös varmasti helpompaakin pelata, koska on saanut alleen ehjän kesän ja päässyt tutustumaan äijiin enemmän ja enemmän. Hän on ollut haastavampi ja aktiivisempi kiekon kanssa kuin viime vuonna, mikä on ehdottomasti hyvä asia, Tuokkola suitsuttaa.

Mustosella on mittaa vain 172 senttimetriä, mutta hän pelaa silti melko fyysistä peliä ja pystyy haastamaan vastustajia erityisesti luistelullaan.

− Aleksin vahvuus on nopeus, sitä vahvuutta on pystyttävä tuomaan esiin. Hän pystyy olemaan kiekossa, haastamaan vastustajaa ja pystyy tekemään muille tilaa sillä, että pysyy kiekossa. Olen erittäin tyytyväinen siihen panokseen, mitä Aleksi tällä hetkellä joukkueelle antaa.

Tuokkola on myös positiivisella mielellä tulevia nuorten MM-kisoja ajatellen.

− Aika näyttää saako hän sieltä pelipaikan ja millaista roolia on tarjolla. Mutta jos näillä otteilla jatkaa ja menee tästä vielä eteenpäin, niin varmasti hän ottaa sen kisapaikan sieltä ja saa sen roolin minkä ansaitseekin.

» Lähetä palautetta toimitukselle