Matikaisen uusi Pelicans on fyysinen, mutta turvallinen

LIIGA / Haastattelu
Petri Matikainen ottaa mallia KHL-mestareista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Petri Matikainen haluaa luoda Lahteen uudenlaisen joukkueen. Pelicans on kookas ja pelottava, mutta ilmapiirin on pysyttävä terveenä.

Pelicansin uusi päävalmentaja Petri Matikainen osallistui keskiviikkona Gagarin Cup -voittaja Mikko Koskisen kunniaksi järjestettyyn juhlaan. Rennon kesäisestä tunnelmasta huolimatta valmentaja malttoi jo kääntää katseensa syksyyn.

- Joukkue on omatoimisella jaksolla nyt. Meillä on kova kevät takana. Kymmenisen viikkoa olemme aloitelleet hommia, ja fiilis on oikein hyvä. Olemme päässeet eteenpäin kunnon suhteen ja keskustelleet arvoista sekä siitä, mihin suuntaan haluamme viedä tätä hommaa Lahdessa.

Matikaisen ensimmäinen päävalmentajan pesti oli juurikin Pelicansissa kaudella 2004-05, ja nyt maailmaa nähnyt mies palaa takaisin. Vuosien aikana Matikainen on hankkinut maineen sitoutuneena valmentajana, joka vaatii paljon pelaajilta. Kun jotain tehdään, niin se tehdään kuin viimeistä päivää.

Olemme menneet persoona edellä ja katsoneet, kuka sopisi joukkueeseen.

Joukkue vaikuttaa Matikaisen silmään valmiilta, mutta jotain tärkeää jääkiekkoilijat eivät olet vielä tehneet yhdessä - olleet jäillä.

- Tutustumisjakso on takana, ja elokuun alussa alkaa se oikea jäätoiminta. Joukkuekin on lähes kasassa: olemme saaneet palasia, jotka tuntuvat oikeilta. Olemme menneet persoona edellä ja katsoneet, kuka sopisi joukkueeseen. Tarkkaan en kuitenkaan vielä osaa analysoida kaikkien taitoja, koska emme ole olleet jäällä.

Oikeat palaset luovat uutta identiteettiä

Matikainen saa apuvalmentajakseen Pasi Nurmisen, ja duon yhteismaine on saanut lahtelaiset kiekkofanit ennakoimaan fyysistä kiekkoa pelaavaa joukkuetta. Matikainen myöntää, että "äijäkiekko" on sopiva termi kuvaamaan Pelicansia 2015-16.

- Kyllä meillä selkeästi on se tavoite, että pelaamme fyysisesti ja pakkimme ovat isokokoisia. Suojelemme toisiamme, emmekä halua vapaamatkustajia. Haluamme olla joukkue, kuten vaikka tuo viime kauden SKA, Matikainen sanoo viitaten Koskisen kommentteihin KHL-mestarijoukkueen yhteishengestä.

Yritteliäät ja kaikkensa antavat pelaajat saavat palkkansa Matikaisen Pelicansissa, vaikkei tilipussi olisi joukkueen suurin. Uusille johtajille on tontteja: viime kauden kapteeni Juha Leimu kyllä jatkaa, mutta esimerkiksi kolmella edelliskaudella kapteenistossa ollut Tommi Pakkolanvaara vaihtaa maisemaa.

Odotan, että isot johtajat ovat isoja ja muut tulevat perässä.

- Odotan, että isot johtajat ovat isoja ja muut tulevat perässä. Ennakkoluulottomasti odotan kuitenkin paljon myös muilta. Haluan, että koko joukkue johtaa. Meillä on iso rinki pelaajia, joilla on kaikilla nyt mahdollisuus näyttää. Meillä on ollut Heinolan Peliittojen kavereitakin mukana, ja heillä on täysi mahdollisuus saada peliaikaa Pelicansissa ensi kaudella, Matikainen kertoo.

Lahtelaisjoukkueessa pelasi viime kaudella myös Liiga-läpimurtoa tähyilleitä nuoria, kuten Hannes Björninen ja Eetu Sopanen. Myös heille Matikainen tarjoaa mahdollisuuksia isoonkin rooliin.

- Minulla on tilaa kenelle tahansa, joka haluaa urallaan eteenpäin, mutta sen on sitten näyttävä jokapäiväisessä tekemisessä jäällä ja kaikessa muussa. Minulla on avoimet ovet. Tavoitteenamme on saavuttaa identiteetti: haluamme olla liigajoukkue, joka pistää kaiken likoon joka ilta ja välittää toisistaan. Korostan henkistä ryhmäytymistä, jotta uskallamme olla sitä, mitä olemme, Matikainen maalailee.

"Ei pelon ilmapiirissä pysty kehittymään"

Pelicansin uusi identiteetti on asia, johon liittyen Matikaisella on sanottavaa. Paljon.

- Äijäkiekko ei tarkoita, että olemme vain vihaisia ja aggressiivisia, vaan peli on saatava pakettiin, jotta voimme pelata tasapainoista kiekkoa. Kun on selvä identiteetti, yksilöt voivat nousta esiin. Turvallinen ilmapiiri on hyvin tärkeä, jotta kaikista saadaan täysi potentiaali irti. Ei pelon ilmapiirissä pysty kehittymään. Tärkein tehtäväni on saada pelaajat uskomaan, että he pystyvät mihin vain.

Lahteen palaavan Matikaisen ympyrä sulkeutuu, mutta miksi mies valitsi seurakseen viime kaudella alavireisesti pelanneen Pelicansin?

- Lahti on hieno kiekkokaupunki. Kun mahdollisuus tuli, mietin sitä hyvin vähän aikaa ja koin mielenkiintoiseksi tällaisen prosessin, kun halutaan jotain uutta. Koin, että tämä voisi olla minulle paras paikka tällä hetkellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle