Mark in da crease – maalivahti ja rap-tähti

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Ruotsin alle 18-vuotiaiden maalivahti ei ole ainoastaan yksi kisojen kuumimmista maalivahdeista, vaan myös rap-tähti. Ainakin tulevaisuudessa.

Etukäteen Mark Owuya ei ollut kisojen tähtipelaajien joukossa, vaikka ruotsalaismaalivahti onkin Central Scouting Bureaun maalivahtirankingissa eurooppalaisten torjujien ykkönen. Nimet Tshrepanov, Esposito, Sutter ja Van Riemsdyk olivat päällimmäisinä kaikkien huulilla.

Itse kisoissa Owuya on alkuvaikeuksien jälkeen noussut Ruotsin suurimmaksi tukipilariksi. Toisessa ottelussa Slovakiaa vastaan hänet vaihdettiin pois kahden erän jälkeen, mutta sen jälkeen tuloksena on ollut kaksi nollapeliä.

Youtube

Mark Owuya Ruotsin Idolsissa vuonna 2006
[lue lisää]

– Avausottelu Suomea vastaan oli ok, Slovakiaa vastaan koko joukkue oli huono ja valmentaja teki virheen kun vaihtoi minut pois. En ollut niin huono, Owuya väittää.

Päävalmentaja oli luonnollisesti eri mieltä.

– Hän on näiden vuosien aikana pelannut ikäluokkansa maajoukkueessa 25 ottelua torjuntaprosentilla 95. Se Slovakia-ottelu oli huonoin niistä, kiekot pomppivat miten sattuu. Tein oikean ratkaisun, se herätti hänet taistelemaan, Ruotsin päävalmentaja, entinen maajoukkuepuolustaja Lars Lindgren kommentoi.

Jotain Owuyan tärkeydestä joukkueelleen kertoo se, että Ruotsin joukkueen peli on kulkenut samaa tahtia miehen omien otteiden kanssa. Avauspelistä Suomea vastaan tuli jatkoaikavoitto, mutta toisessa ottelussa Tre Kronor hävisi liki sensaatiomaisesti Slovakialle lukemin 6-3. Sen jälkeen joukkue on voittanut kaikki ottelunsa.

– Slovakia-tappio teki meille hyvää. Se herätti meidät siihen, että meidän on pelattava nöyrästi. Havaitsimme sen tarpeeksi ajoissa, jos olisimme selvinneet niistä peleistä leikitellen, olisi jatkossa tullut vaikeuksia, toteaa Owuya.

Kahden alan ammattilainen

Suomen Idols-finaaliin päässyt Kristiina Brask ei ole ainoa jääkiekkoileva musiikki-idoli. Mark Owuya osallistui Ruotsin vastaavassa ohjelmassa esikarsintoihin, ei pärjännyt, mutta nousi hyvien juttujensa ansiosta pinnalle. Huhujen mukaan taskussa on jo levytyssopimus.

Tampereella Owya on ihastuttanut soittamalla joukkueen hotellin aulabaarissa olevaa flyygeliä. Toisen huhun mukaan voitokkaan ottelun jälkeen Ruotsin pukukopissa on rap-esitys, jossa mukana on taitelijanimeä Mark in the Park kantavan Owuyan lisäksi koko joukkue.

– Totta se on. Teen sen siksi, että se on hauskaa, Owuya nauraa.

– Se rentouttaa koko joukkuetta, päävalmentaja Lindberg toteaa.

Moni urheilija on uransa jälkeen ryhtynyt laulajaksi, vastaavista on kokemuksia myös meiltä Suomesta. Harva urheilija kuitenkaan on menestynyt musiikkibisneksessä jo uran aikana.

Urheilun ja musiikin välillä taiteileva Owuya joutuu todennäköisesti jossain vaiheessa valitsemaan. Eräs Ruotsin Idols-tuomareista käski nuorukaisen keskittyä musiikin sijasta kiekkojen kiinniottamiseen, mutta nuorukainen ei tätä usko.

– Aion olla molempia, kuuluu vastaus kysymykseen tuleeko hänestä jääkiekkoilija vai muusikko.

Kaukalossa ugandalaisen isän ja venäläisen äidin poika antaa parhaillaan näyttöjä NHL-scouteille. Musiikkimoguleille näyttöjä annetaan musiikkivideossa, jossa 17-vuotias nuorukainen on porealtaassa bikiniasuisten naisten kanssa.

– Seuraavassa videossa on mukana Stanley Cup-pokaali. Ja naiset ovat alasti, Owuya lupaa.

Floridaan

Owuyaa kuvaillaan isokokoiseksi perhostyylin maalivahdiksi, jonka iso vahvuus on hänen itseluottamuksensa. Omaan lähitulevaisuuteensa mies kuitenkin suhtautuu nöyrästi, Djurgårdenin juniorijoukkueessa pelaava maalivahti ei vielä elättele toiveita läpilyönnistä miesten tasolla.

– Jos oikein hyvä tuuri käy, saatan pelata ottelun tai kaksi Elitserieniä ensi kaudella.

Edessä on myös tulevana kesänä todennäköisesti NHL-varaus. Mies itse arvioi, että NHL on realismia aikaisintaan kahden tai kolmen vuoden päästä, mutta osoitteissa on toivomuksia. Syyt kaupunkien välillä ovat tosin melko erilaiset.

– Haluaisin Buffaloon, koska Dominik Hasek pelasi siellä pitkään, Owuya kertoo ja virnistää perään.

– Todellisuudessa haluaisin kyllä Floridaan. Siellä on lämmintä ja kauniita naisia.

Ennen varausta ja NHL:ää on kuitenkin edessä MM-kisojen mitalipelit. Ruotsi voitti oman alkulohkonsa, joten se saa yhden ylimääräisen välipäivän päästyään suoraan välieriin.

– Torstaina harjoitellaan varmasti lujaa, huomenna ”chillaillaan” ja palautellaan. Kyllä siitä lisäpäivästä on hyötyä. Se auttaa meitä matkalla maailmanmestaruuteen, uskoo Owuya.

Iso apu sillä matkalla on luotettava maalivahti. Ruotsilta sellainen onneksi löytyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle