Marjamäki nuorten MM-kisoissa: Suomi-kiekon tulevaisuus näyttää erinomaiselta

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lauri Marjamäki on vakuuttunut erityisesti nuorten suomalaispuolustajien tilanteesta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
A-maajoukkueen valmennusjohdon Lauri Marjamäki ja Jussi Tapola saapuivat nuorten MM-kisoihin Suomen kolmanteen otteluun. Kaksikko tekee paikalla pelaajatarkkailua ja tekee havaintoja siitä, mihin suuntaan jääkiekko on lajina menossa.

Leijonien päävalmentajalle Lauri Marjamäelle Buffalo on tuttu paikka. Marjamäki valmensi itse seitsemän vuotta sitten nuorten maajoukkuetta, kun ikäryhmän MM-kisat pidettiin Buffalossa.

Marjamäelle itselleen jäi hyvät muistot nuorten maajoukkueen päävalmentajan paikalta, vaikka joukkueen matka katkesi tuolloin ennen mitalipelejä.

− Nuorten päävalmentaja on yksi hienoimmista pesteistä, joita Suomessa on tarjolla. Täällä on lahjakkaita nuoria, joiden kanssa saa työskennellä.

Nuorten MM-turnausta Marjamäki hehkutti varauksetta. Tänä vuonna hänen mukaansa erityisen hienoa on, että Suomella on joukkueessa mukana monta ykköskierroksen varausta.

Samalla Marjamäki huomautti, että Suomessa ei muisteta laittaa juniorimaajoukkueiden asioita perspektiiviin. Esimerkiksi viime vuoden heikko menestys johti juttuihin, joiden mukaan suomalainen jääkiekko on kriisissä.

Marjamäen mukaan tästä ei voi olla kyse, jos samasta joukkueesta varataan seitsemän pelaajaa ykköskierroksella. Viime vuoden heikko menestys selittyy sen sijaan kokemattomalla ja nuorella joukkueella, jollainen Suomella on ollut myös vuosina 2013 ja 2015.

− Kokemus puhuu, 18-vuotiaiden kisoista 20-vuotiaiden kisoihin on niin iso steppi. Siinä on hirveä ero. Suomi-jääkiekko ei ole kriisissä, vaan kyllä meillä aika hyvin on pullat uunissa. 

− Suomessa on hyviä pelaajia kasvamassa meidänkin käyttöön jopa tälle kaudelle.

Turnauksissa toisaalta myös yhden pelin vaikutus sijoitukseen on suuri. Tämä on Marjamäen mukaan myös osa MM-kisojen hauskuutta.

− Kaikkea voi tapahtua. Se tästä tekee hauskaa, että kaikilla on mahdollisuus oikeaan aikaan ja päivään onnistua.

Nyt Marjamäki saapui seuraamaan nuorten otteita tutustuakseen pelaajiin paremmin. Etuna on, että turnauksessa näkee samalla kertaa pelaajia monesta eri maasta. Lisäksi kisareissulla tapaa paljon ihmisiä jääkiekkopiireistä ja saa käsityksen siitä, minne laji on menossa.

− Tämä on huippujääkiekkoa. Täällä ollaan jääkiekon alkulähteillä. Tässä on tietyllä tavalla sellaista raikkautta, ennakkoluulottomuutta ja pelivauhtia sekä hyvät pelaajat kentällä. Ne ovat ne tärkeimmät. Suomessa on hyviä pelaajia kasvamassa meidänkin käyttöön jopa tälle kaudelle, Marjamäki sanoi.

Tulevaisuus on kirkas

Marjamäki on pistänyt pelaajatarkkailumatkoillaan, että viisikon pelinopeus molempiin suuntiin on kasvanut. Lisäksi NHL:ssä pelaajat ovat entistä nuorempia ja nopeampia.

− Omaan silmääni isoin muutos on tapahtunut pakistossa siinä, millainen nykypäivän puolustajan profiili on. Pitää pystyä hakemaan päätykiekkoa, tulemaan paineen alta ja pystyä osallistumaan. Pakit tekevät aikamoista eroa tuohon pelaamiseen koko ajan.

Suomalaisen jääkiekon puolesta ei murroksesta huolimatta pidä olla huolissaan. Pelkästään nuorten maajoukkueessa on mukana viisi ykköskierroksella varattua puolustajaa. 

− On hienoa, että meillä kasvaa uusia puolustajia. Niistä meillä on ollut huutava pula, Marjamäki sanoi.

− Ei mene kuin kolme, neljä vuotta, niin meillä on aika hyvä tilanne A-maajoukkueessa.

Erinomaisia jääkiekkoilijoita on tulossa esimerkiksi vuosina 1994, 1998 ja 1999 syntyneistä pelaajista. 

Marjamäki epäilee, että pian A-maajoukkueeseen on jo ylitarjontaa laadukkaista pelaajista.

− Suomi-kiekon tulevaisuus näyttää erinomaiselta. Ei mene kuin kolme, neljä vuotta, niin meillä on aika hyvä tilanne A-maajoukkueessa. Aika hyviä pelaajia ei pakosti edes mahdu mukaan maajoukkueeseen. 

Suomen MM-kisaturnauksen osalta Marjamäki odotti vielä parempaa tunnetta, vaikka hyviä suorituksia on nähty jo tähän mennessä.

− Heillä ei ole vielä semmoista tunnetilaa. Tuntuu, että joukkue odottaa koko ajan, koska alkavat elää tuota tarinaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle