Maaleja hurjaan tahtiin latova Tanus aikoo entistäkin paremmaksi - "Voittaminen sytyttää aina"

MESTIS / Haastattelu
Tanus on ollut yksi Mestiksen näkyvimpiä pelaajia.
Kuva © Antti Varonen
Kuuma, kuumempi, Jonatan Tanus. Viime aikoina SaPKo-hyökkääjä on kylvänyt suurta tuhoa vastustajasta riippumatta. Uuden mahdollisuuden perässä Tapparasta SaPKoon siirtynyt Tanus onkin ollut yksi Mestis-kauden näkyvämpiä pelaajia.

Kokonaisvaltainen osaaminen yhdistettynä räjähtävään luisteluun ja tuhoa niittävään laukaukseen. Ovatko tässä ainekset Mestiksen maali- ja pistepörssin kuninkuuteen?

Kyllä ovat, jos katsoo niitä suorituksia, joita Jonatan Tanus on tähän asti esittänyt.

SaPKo lähti joulutauolle ansaitusti Mestiksen piikkipaikalta, mutta Tanuksen vauhti jatkaa vain kiihtymistään. Viidessä edellisessä ottelussa hyökkääjä on takonut seitsemän maalia ja yhteensä hurjat 14 tehopistettä.

− Voittaminen sytyttää aina. Jos ei sitä halua, niin sitten ei oikein pelistäkään tule mitään, Tanus kertoo päättäväisesti tahtotilastaan.

− Ollemme pystyneet joukkueena pelaamaan hyvin, ja neljästä kentästä on löytynyt ratkaisijoita, mies ei kuitenkaan nosta itseään jalustalle määräänsä enempää.

On silti kiistatonta, että Tanuksen panos on ollut korvaamatonta. Kuluneen kauden aikana 28 ottelussa Tanus on paukuttanut jo 21 maalia ja yhteensä 36 tehopistettä. Muuan Tomi Wilenius tarvitsi viime kaudella 22 maalin suoritukseensa 46 pelattua ottelua.

Pitkälti koko kauden joukkueen kultakypärää kantanut ketjukaveri Teemu Lepaus seuraa perässä samalla pistemäärällä mutta aimo annoksen maaleja vähemmän tehneenä. Kultakypärä koristaa taas Tanuksen päätä joulutauon jälkeisessä Jokipojat-ottelussa.

Viime kaudella jäällä dominoivat Wilenius ja Janne Kumpulainen. Nyt samaa virkaa toimittavat Tanus ja Lepaus, ja vielä astetta tehokkaampana. Myös Joona Monton panos on ollut ketjun kannalta keskeistä.

−  Totta kai ollaan pystytty auttaa joukkuetta voittamaan. Lepauksen ja Monton kanssa on kyllä peli kulkenut. 

Ihan kauden alusta lähtien kolmikko ei kuitenkaan ole yhdessä pelannut. Sekä Tanus että Lepaus pelasivat erikseen Monton kanssa, mutta ketju sai lopullisen muotonsa vasta marraskuun puolenvälin tienoilla.

− En alkukaudesta ollut Lepauksen kanssa ollenkaan. Vähän reilu kymmenen peliä, niin sitten päästiin samaan kenttään, ja siitä lähtien on kyllä mennyt hyvin. Ei ole montaa huonoa peliä tullutkaan.

Maalit seurausta kaiken kattavasta pelaamisesta

Viime kaudella Kuopiosta lähtöisin oleva Tanus iski LeKin paidassa 40 ottelussa 11 maalia. Nyt peliväline on löytynyt vastustajan verkosta jo lähes tuplasti enemmän.

− Siitä yläkaarelta askel lähemmäs, niin siinä alkaa olla jo ihan hyvät paikat, Tanus kuvailee unelmapaikkaansa laukoa.

Niille paikoille hyökkääjä on totisesti päässyt, ja jälki on ollut sen mukaista.

Maalit ovat seurausta työteliäästä, kokonaisvaltaisesta ja aukottomasta pelaamisesta kentän jokaisella osa-alueella. Siihen tähtää myös Tanus, joka pelaa itsensä jatkuvasti vaaralliseksi mutta hoitaa velvollisuutensa kiekottomana sekä puolustus- että hyökkäysalueella.

− Ihan yleinen hyökkäyspelaaminen ja kahteen suuntaan pelaaminen. Pystyy puolustaa sillä lailla, ettei omissakaan ole kauheasti kolissut, hyökkääjä kertoo vahvuuksistaan luistelun ja laukauksen lisäksi.

Vaikka kokonaisvaltaisessa pelaamisessa ei ole moitittavaa, juuri punalampun syttyminen edellisessä ottelussa ruokkii pelaajaa seuraavaan otteluun valmistautumisessa. Se on näkynyt myös Tanuksen otteissa: maaleja on tullut lähes joka toisessa ottelussa.

21 maalia eivät ole taatusti jääneet huomaamatta myöskään sarjaporrasta ylempänä. Liiga-jäille Tanus on päässyt urallaan vasta kahdesti, mutta kulunut kausi avaa varmasti portteja uusiin mahdollisuuksiin.

− Se on ihan selvä tavoite ollut kauden alusta lähtien, että pelataan Liigaa tulevaisuudessa. Sitä kohti pyritään koko ajan.

Kehittämisen varaa on kuitenkin aina. Tätä mieltä on myös hyökkääjä itse.

− Turha kenenkään on sanoa, että on valmis. Ei missään voi olla tarpeeksi hyvä. Kyllä niitä maaleja voi tehdä enemmän ja puolustaa paremmin.

Lähtökohdat kehittymiselle ja vieläkin paremmaksi pelaajaksi kasvamiselle ovat Tanuksella olemassa.

− Kokonaisvaltaisesti ihan hyvällä tasolla on peli. Ainakin sellaisella tasolla, että sitä on kiva työstää, ja on ilo pelata. Silloin yleensä pääsee eteenpäin ja kehittyykin, Tanus korostaa.

"Pelataan pelkästään voitosta"

Jonatan Tanuksen otteet ovat puhuneet vahvasti puolestaan. Tekojen lisäksi voitontahto ja nälkäisyys huokuvat myös miehen ajatusmaailmasta.

"Silloin ei ole millään muulla väliä"

Viime keväänä SaPKon tie pudotuspeleissä loppui varsin lyhyeen. Kokemukset ovat opettaneet joukkuetta, ja siitä osansa on saanut myös Tanus.

− Siellä tehdään kaikki sen eteen, että voitetaan joukkueena. Silloin ei ole enää millään muulla väliä. Pelataan pelkästään voitosta.

Kulunut kausi on näyttänyt, että jäällä pelaa entistä vahvempi pässilauma, joka pelaa huippuyksilöiden johdolla yhdessä joukkueena.

− 2−1-johto, niin siinä ei enää välttämättä maaleja haeta lisää, silloin puolustetaan ja lyödään kroppaa likoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle