Mäntylä kehui kiinalaisorganisaatiota

KHL / Haastattelu
Tuukka Mäntylä pelaa isossa roolissa Red Starin takalinjoilla.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viime kesänä nopealla aikataululla kokoon kasattu Kunlun Red Star vieraili lauantaina ensimmäistä kertaa Suomessa. Tuukka Mäntylä, yksi joukkueen seitsemästä suomalaispelaajasta, kehui Vladimir Jursinov jr:n johtamaa organisaatiota.

Kunlun pelasi Jokereita vastaan hyvin. Helsinkiläiset veivät kamppailun avausminuutteja, mutta kokonaiskuvassa kiinalaisjoukkue hallitsi kamppailua tasaviisikoin. Jokerit vei kuitenkin pisteet lähinnä ylivoimapelinsä turvin.

- Tiukkaa oli, mutta olimme vähän jäljessä. Pysyimme kuitenkin mukana ja oli meillä paikkamme. Jokereilla kuitenkin on enemmän rutiinia ja puolustivat hyvin, Tuukka Mäntylä huokaisi pelin jälkeen.

Red Star on menestynyt alkukaudella yllättävän hyvin, ja joukkue on kiinni itäiseen konferenssin pudotuspelipaikassa.

- Uudella porukalla on tietysti haasteensa, eikä meiltä kukaan mitään odottanut. Rimaa on tietysti pitänyt hilata ylös, kun olemme pärjänneet. Nyt taistelemme pudotuspelipaikasta. Sen takia pitää jo vähän miehiä kierrättääkin eikä vain kuormittaa samoja.

Kiinasta on pitkä matka moniin vieraspeleihin, joten Red Star vierasreissut kestävät toisinaan kauan. Raskas kuorma vaatii palautumista. Vladimir Jursinov jr:n valmennus onkin kiinnittänyt tähän huomiota ja myös tukiorganisaatio fysioterapioineen on kunnossa.

- Valmennukselta on ollut fiksua touhua, olemme saaneet aika paljon omatoimisesti huoltaa ja harjoitella. Toista se on monessa venäläisjoukkueessa, jossa voidaan pakolla aina vetää tunnin jää ja samat harjoitteet kaikille.

Kiinalaispelaajia tarvitaan lisää

Red Star on ollut alkukauden evakossa Shangaissa, kun jäähalli Pekingissä ei vielä täytä KHL:n vaatimuksia. Noin 28 miljoonan asukkaan Shanghai on valtava metropoli, jossa myös länsimaalainen löytää tarvitsemansa. Esimerkiksi huippuravintoloita kaupungissa on runsaasti. Liikennettä miljoonakaupungeissa luonnollisesti on reippaasti.

- Se (Shanghai) on paljon modernimpi paikka kuin täällä yleisesti luullaan. Ruoan kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, oikeastaan tosi hyvät ruoat on ollut.

- Shangaissa asumme hallin lähellä, eikä liikenne ole ollut ongelma. Pekingissä ehkä vähän enemmän. Siellä hotellilta harjoitushallille on 45 minuutin matka, ja se on vähän pitkä.

Suomalaiset naureskelevat usein kommunismiperäiselle byrokratialle, jota Kiinassakin riittää. Pelaajille asiat ovat hoituneet kuitenkin hyvin.

- Hienoja kaupunkeja ne ovat molemmat. Mitään yllätystä ei sinällään ole tullut: on tässä tullut kierrettyä ja avoimin mielin ollaan. Byrokratiaa tietysti riittää, mutta niin sitä on Suomessakin. Hirveästi emme toki voi asioitamme edes hoitaa, koska ei englantia niin paljon puhuta. Sinällään asiat ovat hoituneet hyvin puhelimitse, jos joku vain osaa kiinaa.

Red Starin peleissä halli on usein ammottanut tyhjyyttään, kun välillä trooppisestakin ilmastosta kärsivässä Shanghaissa ihmiset eivät ole löytäneet eksoottista lajia. Joukkueen mukana on muutama paikallinen pelaaja, mutta ainoastaan Zach Yuan täyttää jotenkin KHL-pelaajan raamit.

- Mielenkiinnon herättämiseksi tarvitsisimme lisää kiinalaispelaajia mukaan. Joukkueen alku tuli kuitenkin niin pian, että en edes tiedä, onko meillä vielä edes kaikki ykköskorin pelaajat mukana. Tämä on kova sarja tuon tason äijille. Mukava kuitenkin nähdä, että harjoitusleiriltä mukaan tulleet ovat kehittyneet valtavasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle