Hunters-valmentaja uskoo porvoolaisuuden voimaan

Suomi-sarja / Haastattelu
Porvoossa sidotaan nauhoja menestystä varten.
Kuva © Antti Varonen
Porvoon Hunters kuuluu Suomi-sarjan yllättäjiin. Tiivis yhteishenki ja kotikaupungin pelaajista koottu runko on ollut joukkueen vahvuus runkosarjassa. Huntersia lähes 500 SM-liigapelin kokemuksella luotsaava Tero Määttä uskoo tiiviin ja taistelevan joukkuepelin kantavan joukkuetta myös pudotuspeleissä. Runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut Hunters kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella sarjakakkosen Joensuun Jokipojat.

Porvoon Huntersin pudotuspelipaikka varmistui jo hyvissä ajoin, mutta lopullinen sarjasijoitus selvisi vasta päätöskierroksella. Jatkoaika oli paikalla Porvoossa viikko ennen runkosarjan loppua Huntersin ja IPK:n välisessä ottelussa, jossa haastateltavaksi saatiin joukkueen päävalmentaja Tero Määttä

- Pudotuspelejä tavoiteltiin. En tiedä uskoivatko muut, mutta me ei nähty tätä tavoitetta mitenkään epärealistisena. Loppuun asti mennään ja katsotaan mihin rahkeet riittää.

- Emme pelkää ketään, on vastus kuka tahansa.

Joukkueen ehdoton vahvuus on ollut porvoolaisuus. Suomi-sarjan joukkueeksi seurassa on hämmästyttävän paljon omia kasvatteja. 

-  Joukkueessa pelaa 12 porvoolaislähtöistä pelaajaa ja kolme vuosia täällä pelannutta "puoliporvoolaista". 

Hunters oli varmistanut jatkopaikkansa jo ennen IPK-peliä, joka päättyi lopulta 3−6-tappiolukemiin. Ottelu oli Määtän ja muun paikalla olleen yleisön mukaan kauden pohjanoteeraus kotikaukalossa.

- Se oli meiltä kauden huonoin peli. Ensimmäiseen erään ei oltu valmistauduttu lainkaan. Pyrimme pelaamaan taistelevaa puolustuspeliä ja pystymme luomaan maalipaikkojakin. Olemme taisteleva ja sitkeä joukkue, mutta IPK-pelissä nämä vahvuudet loistivat poissaolollaan. 

Suomi-sarjan taso on tehnyt Määttään vahvan vaikutuksen. 

- Olen yllättynyt positiivisesti Suomi-sarjan urheilullisuudesta ja kilpailullisuudesta. Yhdestäkään illasta emme ole päässeet helpolla. Se kehittää pelaajia. Tässä sarjassa kuka tahansa voi voittaa kenet tahansa. Jokipojat, FPS ja Hermes ovat materiaaliltaan ylivertaisia, mutta hyvin olemme kärkiporukoita vastaankin pelanneet ja Jokipoikia vastaan voitot ovat menneet tasan 1−1. 

Hunters valmiina tosipeleihin

Huntersin kokoonpanossa pelasi kauden mittaan maalivahdit mukaan lukien 28 pelaajaa, joka on sarjan joukkueista vähiten. Tiivis yhteishenki on kannatellut joukkuetta ja kapeasta materiaalista huolimatta isommat loukkaantumishuolet ovat kiertänyt Runebergin kotikaupungin kaukaa. 

- Kaikki on valmiina pudotuspeleihin. Olemme vähiten pelaajia käyttänyt seura. Siirtorajalla ei edes harkittu hankintoja. Joulukuussa meille tuli yksi uusi kaveri, mutta muutoin joukkueen runko lyötiin lukkoon jo elokuun aikana. Se on meidän identiteettimme. Tällä samalla porukalla mennään loppuun asti. Onneksi ollaan isommilta loukkaantumisilta vältytty.

- Seurassa on kyllä imua ja meille on tullut pelaajilta noin 50 yhteydenottoa kauden aikana. Pääkaupunkiseudulla pelaajamassaa riittää ja sieltä päin niitä kyselyjä on tullut, mutta olemme joutuneet kieltäytymään. Porvoolaisuus ja pelaajat, jotka ovat selkeitä vahvistuksia on se meidän tapa, jolla ollaan joukkuetta rakennettu.

Määttää huolestuttaa eniten kärkipelaajien kuormittuminen ja takellellut ylivoimapeli. Huntersissa tehoista ovat vastanneet pääosin Tomi Roukala, Janne Nukarinen, Antti Paavilainen ja Arttu Leppä. Nelikko värkkäsi runkosarjassa kaikkiaan 64 maalia.

- Materiaalimme on tietysti rajallinen ja maalintekovastuu kasaantuu liikaa kärkipelaajien harteille. Ylivoimapelin on parannuttava. Teemme liian vähän maaleja ylivoimalla.

Maalivahtipeliin Määttä on tyytyväinen ja luottaa torjujiinsa täysin. Ari Ahokas on koko sarjan torjuntatilaston kuudennella sijalla torjuttuaan runkosarjassa 91.20 prosentin varmuudella. Torjuntavastuun Ahokas on jakanut Janne Karvosen kanssa, jolle koppi on tarttunut karvan alle 90 prosentin tarkkuudella.

- Maalivahtiosasto meillä on kunnossa. Alkukaudesta meillä oli kolme maalivahtia ja nyt on menty kahdella. Ei ole montaa peliä, missä maalivahtipeli olisi epäonnistunut.

Jatkopeleissä vastaan luistelee loukkaantumisista kärsinyt Jokipojat, joka ei välttämättä ole ylitsepääsemätön vastus Huntersille, sillä Jokipojat kaatui kertaalleen Porvoossa tammikuun puolella 4−3 ja joulukuussa Joensuussa käyty tiukka peli kääntyi Jokipojille 2−1-lukemin.

Noususysteemi hämmästyttää

Huntersin leirissä on ihmetelty ja hämmästelty Jääkiekkoliiton antamia nousukriteerejä. Hunters on valmis harkitsemaan Mestis-paikkaa, jos joukkue sen urheilullisilla saavutuksilla pystyisi ansaitsemaan. Niin sanottua villi kortti –paikkaa Hunters ei lähde hakemaan. Kaikki kortin edellyttämät epämääräiset kriteeritkään eivät ole selvillä. 

- Emme hae villiä korttia. Minulla on tietysti tarkoitus valmentaa mahdollisimman korkealla tasolla, mutta nyt tämä Mestis-mahdollisuus tuli seuralle liian äkkiä. Tietysti jos noustaisiin rehdisti urheilullisesti, niin sitten katsottaisiin tilannetta uudelleen. Kilpailullisella puolella nämä nousut pitää ratkaista, mutta ymmärrän, että taloudenkin pitää olla kunnossa. Ymmärrän molemmat kannat, jos näin poliitikkomaisesti saa vastata.

- Pitkällä tähtäimellä seuran toiminta arveluttaa, kun ei tiedä miten kriteerit muuttuvat. Toimintaa on hankala kehittää, kun ei tiedä missä mennään. Emme missään nimessä halua hypätä yhdeksi kaudeksi Mestikseen ja tehdä konkurssia. Täytyy kuitenkin muistaa Mestis-puheiden keskellä, että meidän ykköstavoite tälle kaudelle oli säilyttää sarjapaikkamme.

» Lähetä palautetta toimitukselle