Lukon toimitusjohtaja Rajala: "Asioita olisi voinut ja pitänyt tehdä toisin"

LIIGA / Haastattelu
Rauman Lukolla oli juhlat vähissä kauden aikana.
Rauman Lukon kausi päättyi mestaruuden tavoittelun sijaan jo runkosarjassa. Sijalle 12 jääneet raumalaiset ovat ensimmäistä kertaa tällä vuosikymmenellä kokonaan pudotuspelien ulkopuolella. Tulevaisuudessa siintää urheilujohtajan nimittäminen, uusi päävalmentaja ja halliremontti.

Lukon heikko kausi kirvoitti runsaasti pettyneitä ja jopa tulikiven katkuisia puheenvuoroja. Kritiikin kohteeksi joutui pelaajiston ja seurajohdon lisäksi myös toimitusjohtaja Timo Rajala

Lähes vuosikymmenen Rauman Lukko Oy:n toimitusjohtajana toiminut Rajala ei peitellyt pettymystään Jatkoajalle antamassaan haastattelussa.

"Ei lähdetä viime kesän kaltaiseen vaihtorumbaan"

− Totta kai ollaan pettyneitä, että kausi päättyi tähän. Tavoitteet oli pelata loppupeleihin asti.

− Monia asioita olisi voinut tai pitänyt tehdä toisin. Lopputulos oli tämä, Rajala harmitteli.

Lukon pudotuspelihaaveiden kariseminen näkyi rankimmin ykkössentteri Aaron Gagnonin päästämisessä loppukaudeksi Sveitsin liigan Berniin. Kanadalaishyökkääjän lähtö myytiin ulospäin joukkueen herättämisenä, mutta ensisijaisesti päätös lienee syntynyt rahan vuoksi.

Gagnon oli yksi sarjan parhaiten palkattuja pelaajia ja hänen lähtönsä vapautti resursseja tulevalle kaudelle.

− Hänen lähtönsä vaikutti merkittävästi, Rajala kommentoi.

Miinukset kuitattuna

Urheilullisesti huonosti sujunut kausi aiheutti ylimääräistä päänvaivaa myös talouspuolella. Lukko oli budjetoinut 4000 hengen yleisökeskiarvon ja ainakin kaksi pudotuspeliottelua, mutta kumpikaan näistä ei toteutunut. Yleisömäärissä jäätiin jälkeen sadoilla katsojilla. Lisäksi Äijänsuolla ei pelata CHL-otteluita tulevalla kaudella.

Nämä loivat budjettiin loven, mutta Rajalan mukaan se on nyt ummessa. Lisäksi yhteistyökumppanien ja muiden sidosryhmien osalta ei ole havaittavissa perääntymistä.

− Nämä ovat tietty osuus budjetista. Yrityspuolella ollaan pärjätty sen verran hyvin, että olemme pystyneet paikkaamaan nämä miinukset.

Samalla Lukon tulevan kauden joukkueen rakentaminen on turvattu. Pelaajabudjetti pysynee samalla tasolla kuin viime kausina.

Pelaajamateriaalin osalta muutoksia on odotettavissa, mutta maltillisemmin kuin vuosi sitten.

− Jonkun verran tulee muutoksia, mutta ei samanlaista kuin viime kesänä. Ei lähdetä viime kesän kaltaiseen vaihtorumbaan.

Urheilujohtaja ja halliremontti

Lukko ilmoitti vuoden alussa, että se hakee organisaatioonsa urheilujohtajaa. Kyseinen pesti on ollut Pohjois-Amerikassa jo vuosia arkipäivää, mutta Suomessa urheiluasioihin liittyvä valta on edelleen paljolti valmentajan, toimitusjohtajan, pelaajakoordinaattorin ja hallituksen jakamaa. Pahimmassa tapauksessa urheiluasioista päättävät tahot eivät ole alansa ammattilaisia.

Urheilujohtajan toimenkuva on laaja ja siihen liittyy runsaan vallan lisäksi iso vastuu. Raumalla ollaan haikailtu pitkään kyseisen viran perustamisen perään.

− Kevään tai kesän aikana tulemme julkaisemaan nimen, kuten olemme ilmoittaneet, Rajala kommentoi urheilujohtajan nimittämiseen liittyen.

− Tällä hetkellä on muutamia kandidaatteja jäljellä prosessissa. Alkuvaiheessa oli paljonkin.

Muita sopimuksia on odotettavissa vasta pudotuspelien päättymisen jälkeen.

Yksi Lukon tulevaisuuden suurimmista sopimuksista ei kuitenkaan liity urheiluun. Sopimus koskee tulevaisuuteen kaavailtua halliremonttia, jonka tarkoituksena olisi saattaa Äijänsuon jäähalli täydellisesti areenaluokkaan.

Viimeksi hallia remontoitiin viime vuosikymmenen puolivälissä ja se valmistui syksyllä 2006. Tuolloin täydellisen muodonmuutoksen koki pääsisäänkäynti sekä jäähallin eteläinen sivu. Tulevassa remontissa tarkoituksena olisi remontoida pohjoinen sivu sekä toinen pääty, jotka ovat edelleen pääpiirteittäin samassa kunnossa kuin 1990-luvulla suoritetun remontin jälkeen.

Prosessi on vielä kuitenkin pahasti kesken.

− Se on suunnitteluvaiheessa. Lopullisia päätöksiä ei ole, että millä aikataululla se tapahtuu. Ei ainakaan tulevana eikä todennäköisesti seuraavanakaan kesänä.

Onko remontti odotettavissa tällä vuosikymmenellä?

− Mahdollisesti. Päätöstä ei ole vielä, koska se on niin monesta asiasta kiinni. Keskustelut ovat käynnissä kaupungin kanssa.

Lukko olisi remontin suurin hyötyjä. Äijänsuon jäähallin omistaja on Rauman kaupunki ja Rauman Lukko Oy on hallin suurin vuokralainen. Lukko tulee osallistumaan remontin kustannuksiin samalla tavoin kuin edellisen peruskorjauksen aikaan.

− Meidän osuus tulee olemaan merkittävä, jos remontti tullaan tekemään.

» Lähetä palautetta toimitukselle