Luisteluvirtuoosin aika Napapiirillä - "Tulee oikeasti se tunne, että nyt on lätkän aika"

MESTIS / Haastattelu
Jussi Pelto-Arvo on ollut vuodenvaihteen jälkeen entistä näkyvämpi pelaaja kaukaloissa.
Kuva © Timo Savela
Järvenpäässä varttunut Jussi Pelto-Arvo lähti pelaamaan Mestis-kartan pohjoisimpaan kolkkaan. Juniorivuosina esimeriksi Helsingin Jokereissa ja Kiekko-Vantaassa oppinsa saanut laituri onkin RoKin tärkeimpiä pelaajia hyökkäyspäädyssä.

Järvenpään Haukoissa jääkiekon aloittanut Pelto-Arvo kantaa kokemusta junioripeleistä KJT:stä, Kiekko-Vantaasta, Helsingin Jokereista ja Lahden Pelicansista. Aiempi kausi kului Suomi-sarjassa S-Kiekossa, ja ensimmäinen runkosarja Mestiksessä on nyt takana.

Laitahyökkääjä on pelaajan roolitus kaukalossa, tosin myös keskushyökkääjänäkin on juniori-ikäisenä pelattu. Nuoruuden idolikseen liukas laituri nimeää Boston Bruinsista tunnetun Ray Bourquen.

"Hyökkäyspäässä tietynlainen aggressiivisuus"

Vuonna 1993 syntyneellä pelaajalla on hyvä käsitys omasta pelaamisesta. Vahvuuksista puhuttaessa läpi kauden pelaajaa seuranneen toimittajan oli helppo nyökytellä.

− Vahvuutenani on luistelu, ja hyökkäyspäässä tietynlainen aggressiivisuus. Rannelaukauksen luen itselleni hyväksi osaamiseksi.

Kehittämisen varaa löytyi lyöntilaukauksesta. Alakerrassa täytyisi myös keksiä parempia ratkaisuja. Mies pelasi täyden runkosarjan, tuloksella 12 maalia ja seitsemän syöttöä.

− Lämärini ei ole vahvuus. En muista että olisin tehnyt kovin montaa maalia lämärillä, sitä tulee harvemmin käytettyä. Puolustuspelin lukeminen ja sijoittuminen oikein ovat myös haasteenani.

Ketjukaverit ja parhaimmat ottelut

Pelto-Arvo ajatteli, että parhaiten hän on saanut itsestään irti keskushyökkääjä Juhani Tammisen rinnalla. Toisena laiturina on ajoittain viilettänyt syyskauden vahvasti pelannut Henri Fomin, mutta lopulta ketjusta saatiin toimivampi hyökkääjäkolossi Harri Pälveen kanssa.

Muistoisimmat ottelut kaudella olivat TUTOa ja Hermestä vastaan. Niitä vastaan kentällä oli poikkeuksellisen paljon enemmän sähköä ilmassa.

− TUTOssa on hyviä pelaajia paljon. Hermes on myös sytyttävä, sekin oli viimevuonna Suomi-sarjassa. Hermestä vastaan on ollut pientä ekstravääntöä. Molemmilla joukkueilla on ollut suuri lataus otteluissa, kun molemmat olivat nousijajoukkueita, perustelee Pelto-Arvo.

Tammikuussa pelattu ottelu Hermestä vastaan oli miehen paras ottelu tilastollisesti.

− Kyllä varmasti se paras ottelu oli Hermestä vastaan. Voitettiin ottelu 8-3, ja sain tehtyä kolme maalia. Se on pisteiden valossa paras peli. Viimeisin TUTO-pelikin oli hyvä, siinä onnistuin monipuolisesti.

"Tulee oikeasti se tunne, että nyt on lätkän aika"

Järvenpäässä varttunut Pelto-Arvo on viihtynyt hyvin Rovaniemellä. Lappi Areenan lisäksi tutuksi on tullut Napapiirin joulukylä, ja porokin tuli lenkkeilypolulla vastaan.

− Kaupunkina tämä on tosi kiva. Mukavia ihmisiä, ja täällä ei vietetä niin hektistä elämää. Kaikki mitä tarvitsee, löytyy keskustasta. Ja täällä on kunnon talvi, siitä iso plussa. Tulee oikeasti se tunne, että nyt on lätkän aika.

Pelto-Arvo ajatteleekin, että puitteet ovat kiitettävät.

− Aika harvassa kaupungissa on tällä tavalla, että keskustan lähellä on urheilupuisto. Se on todella hyvä lisä mielestäni. Urkkakin (Lapin urheiluopisto) on ihan jäähallin vieressä. Rovaniemi on urheilukaupunki.

Paikallinen jalkapallokaan ei ole jätetty huomiotta. Nuorena myös viheriölläkin viilettänyt Pelto-Arvo oli tyytyväinen RoPSin hopeamitaliin.

− Se oli huikeaa, että ne sai sen hopean. Harmi ettei voittanut.

Joukkueen vahvuudet ja vaikeudet

RoKin vahvuuksista puhuttaessa puitteet saavat uudelleen maininnan. Jäähallin lisäksi muitakin urheiluaktiviteettejä löytyy ihan lähiympäristöstä.

− Jään ulkopuolelta puitteet, mitä meillä on käytettävissä. Se on todella hyvä vahvuus. Harvalla on Mestiksessä tällaisia mahdollisuuksia. Maastoa on myös lähellä, joten liikuntamahdollisuudet tulevat sieltäkin. Halli on tosi hyvä ja suhteellisen uusi.

Suuresta katsojamäärästä pelaaja antaa suuren kiitoksen faneille. Noin tuhat katsojaa ottelua kohden osoittautui kauden aikana enemmänkin rutiiniksi kuin poikkeukseksi.

− On ollut hyvä huomata, että tulee se tuhat katsojaa seuraamaan. Vaikka joukkueella oli vaikeita hetkiä, niin kuitenkin tulevat katsomaan.

Pelillisinä vahvuuksina avainasemassa on nuoruus ja nälkäisyys. Pelto-Arvo totesi valttikortiksi myös luistelunopeuden.

− Meillä on nuori joukkue, vähän ennakkoluulottomasti voidaan lähteä peleihin. RoKi on nälkäinen ja työläs. Kun tulin joukkueeseen niin pelityyli tuli aika nopeasti selväksi, että pelataan nopeaa ja aktiivista kiekkoa. Aktiivisuudella, nopeudella ja liikkuvuudella voidaan korvata hyvin monen muun joukkueen taitavuutta.

Rovaniemeläisjoukkueen nuoruus kääntyy myös vaikeudeksi. Kokoonpanosta löytyy monta pelaajaa vailla kokemusta Mestiksestä. Mies valitseekin joukkueensa tärkeimmäksi pelaajaksi kapteeni Henri Joki-Erkkilän, kuka on joukkueen varttunein ja kokenein.

− Kokemattomuudesta ollaan jouduttu maksamaan oppirahoja. Moni peli on hävitty yhdellä maalilla, ja ollaan hävitty vaikka on ollut hyvä johtotilanne. Meidän puolustuspelaaminen ei ole ollut ihan niin hyvää kuin hyökkäyspään pelaaminen. Siinä on ollut ero liian suuri.

Karsinnat seuraava etappi

Haastatteluhetkellä RoKin tulevasta vastustajasta ei ollut vielä tietoa. Pelto-Arvon ajatteli, että tulevalla vastustajalla ei ole niinkään merkitystä. Välimatkojen vuoksi kuitenkin toiveissa olisi, että haastajaksi ei tulisi Imatran Ketterä.

Pelaajan toive ei käynyt toteen, sillä vastustajaksi selvisi juurikin Ketterä. Perjantaina alkavien karsintojen kaksi ensimmäistä ottelua pelataan Rovaniemellä. Näiden jälkeen pelataan Imatralla, ja tarvittaessa kisaillaan vuorotellen paikkakuntien välillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle