Loukkaantuminen sotki Rendulicin NHL-uran käynnistymistä – ”Ajattelin, etten ole vielä tarpeeksi hyvä NHL:ään”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kauden Pelicansissa aloittanut, sittemmin Vitjaz Podolskin KHL-rinkiin siirtynyt Borna Rendulic edustaa Kroatian maajoukkuetta.
Kuva © Mika Pukkinen
Borna Rendulic on kulkenut pitkän tien ammattilaiskiekkoilu-unelmansa perässä. Rendulicin kotimaassa Kroatiassa ei ole edellytyksiä nousta maailman kovimpien kiekkoilijoiden joukkoon, joka ajoi nuoren kroatialaishyökkääjän aikoinaan Suomeen.

Kroatian maajoukkueen kapteeni Borna Rendulic on syntynyt Zagrebissa Kroatiassa. Hän pelasi kaupungin jääkiekkoylpeydessä Medvescak Zagrebissa, mutta pakkasi kapsäkkinsä jo nuorena ja suuntasi Suomeen. Hän oli kuitenkin jo ennen Suomeen tuloaan ehtinyt pelaamaan lahjakkaana pelaajana muutaman miesten pelin kroatiassa.

Rendulic päätyi pelaamaan lopulta Seinäjoelle S-Kiekkoon. Se olikin melkoinen sattumien ketju, sillä ensin nuori kroatialainen meni harjoittelemaan Slovakiaan, josta Vierumäelle leirille, jonka kautta Ilvekseen try-outille ja lopulta Ilveksen kautta Seinäjoelle peliajan perässä.

Hiljalleen ura Suomessa lähti käyntiin, ja hän sai pelata A-nuorten SM-liigan pelejä ensin Ässissä ja tämän jälkeen HPK:ssa. Miesten Liiga-pelejä kertyi takataskuun lopulta liki sata kappaletta ennen kuin Rendulic sai mahdollisuuden mennä kokeilla kantimiaan Pohjois-Amerikkaan.

"Meillä oli hyvä mahdollisuus ottaa Japania vastaan voitto: johdimme sitä ottelua, mutta sitten sössimme sen"

− Suomessa on paljon hyviä kavereita ja ihmisiä, jotka ovat auttaneet urallani. Totta kai tulen joskus takaisin, Rendulic kertoo lausuen jälkimmäisen lauseen suomeksi.

Rendulic aloittikin tämän kauden Suomessa, mutta siirtyi sittemmin pelaamaan KHL:ää Vitjaz Podolskin riveihin. Tätä edeltävät kolme kautta kroatialainen oli viettänyt Pohjois-Amerikassa. NHL-pelejä hän sai lopulta pelata 15 kappaletta Colorado Avalanchen riveissä, joissa syntyivät tehot 1+1.

Kroatialaisen NHL-ura ei lähtenyt kuitenkaan käyntiin halutulla tavalla: heti ensimmäisellä kaudella hän joutui loukkaantumisen vuoksi sivuun neljäksi kuukaudeksi.

− NHL on tietysti unelmani vieläkin. Loukkaantuminen oli kuitenkin tietynlainen käännekohta Pohjois-Amerikassa. Päätin vielä kokeilla sen jälkeenkin, mutta kolmannen vuoden jälkeen ajattelin, etten ole vielä tarpeeksi hyvä NHL:ään. En kuitenkaan halunnut pelata myöskään AHL:ssä, joten siksi tulin Eurooppaan.

Colorado Avalanchea NHL:ssä edustanut Rendulic on tehnyt kaksi maalia IB-divisioonan MM-kisoissa.
Colorado Avalanchea NHL:ssä edustanut Rendulic on tehnyt kaksi maalia IB-divisioonan MM-kisoissa.
Kuva © Getty Images

Vitjazin kausi loppui KHL:ssä jo runkosarjaan, joten Rendulicilla on ollut enemmän kuin ruhtinaallisesti aikaa valmistautua IB-divisioonan MM-kisoihin. Kroatia aloitti turnauksen kahdella tappiolla kisaisäntä Liettuaa ja Japania vastaan. Kroatia oli lähellä yllättää Japanin, mutta sulatti kahden maalin johtonsa ja hävisi ottelun lopulta lukemin 4-3.

Liettuaa vastaan Kroatia lähti pelaamaan puolustuksen kautta.

− Tiesimme turnaukseen lähdettäessä, että Liettualla on parempi joukkue kuin meillä. Tiesimme, että meidän pitää onnistua puolustuspelissä hyvin. He saivat kuitenkin riittävät maalit. Se peli oli meille tietynlainen oppimiskohta ja tiesimme, että Japani on hieman erilainen joukkue mitä Liettua. Yritimme saada siinä pelissä enemmän maaleja aikaiseksi, mutta valitettavasti hävisimme sen pelin, Rendulic kertaa.

"Loukkaantuminen oli kuitenkin tietynlainen käännekohta Pohjois-Amerikassa"

Kroatia räjäytti kuitenkin pankin turnauksen kolmannessa ottelussaan, ja selätti selkeänä ennakkosuosikkina otteluun lähteneen Ukrainan.

− On mahtava fiilis. Mielestäni Kroatia ei ole koskaan aiemmin voittanut Ukrainaa, tai en ainakaan tiedä, koska niin olisi tapahtunut. Meillä oli hyvä mahdollisuus ottaa Japania vastaan voitto: johdimme sitä ottelua, mutta sitten sössimme sen. Nyt emme enää sitä tehneet, Rendulic myhäili.

Rendulic on täysin oikeassa siinä, että Kroatia ei ollut aiemmin Ukrainaa voittanut. Maat olivat ennen tämän vuoden IB-divisioonan MM-kisoja kohdanneet neljästi, ja Ukraina oli voittanut niistä jokaisen. Maalierokin näissä neljässä pelissä on väkevästi Ukrainan suuntaan: 25-1. Lähtökohtiin nähden siis kelpo suoritus kroatialaisilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle