Liigan pistepörssiä johtava Mika Pyörälä: "Kaukalon ulkopuolisessakin tekemisessä on ollut joukkueella petrattavaa"

LIIGA / Haastattelu
Pyörälällä on kausikortti tämän kauden Kärppien kultakypärään.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Mika Pyörälä on hirmuisessa pistetahdissa. 42 pistettä mättäneen Pyörälän jälkeen Kärppien toiseksi tehokkain pelaaja on puolustaja Shaun Heshka, joka on kerännyt tasan puolet Pyörälän pistemäärästä, eli 21 pistettä. Hyökkääjistä toiseksi eniten pisteitä tämän kauden Kärpissä on tehnyt Mikko Lehtonen, jolla on 17 pistettä.

Harvoin näkee sellaista joukkuetta tällä tasolla, jossa joukkueen paras pistemies on takonut kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin joukkueen toiseksi tehokkain pelaaja.

Mistä johtuu, että olet tällä kaudella tehnyt noin paljon pisteitä?

− En tiedä, mistä se johtuu. Alkukausi lähti hyvin liikkeelle, kun tuli onnistumisia. Koko kauden olen pysynyt terveenä, sen takiakin on pysynyt hyvä itseluottamus. Ja kun pelaa yli 20 minuuttia pelissä, niin sitäkin kautta tehoja tulee helpommin. Aina tarvitaan ripaus onneakin, että tehopisteitä tulee.

Pyörälälle kausi on ollut ilmiömäinen. 35-vuotiaana hän on tekemässä tällä tahdilla 40 prosentin parannusta aiempaan piste-ennätykseensä verrattuna. Kaudella 2006–2007 Pyörälä teki Kärpissä 45 pistettä, nyt hän on 63 pisteen vauhdissa, kun runkosarjasta on tasan kolmasosa pelaamatta. Uransa ehtoopuolella olevalle pelaajalle riittäisi tällaisen kauden jälkeen kuitenkin ottajia varmasti vielä muualtakin.

Mitkä ovat tulevien kausien suunnitelmasi?

− Minulla on tämän kauden jälkeen vielä kaksi kautta sopimusta Kärppiin. Sopimuksessa on ulkomaan optio.

Kiinnostaako sinua vielä lähteä ulkomaille pelaamaan?

− En ole vielä päätöksiä sen suhteen tehnyt. Noiden päätösten aika on sitten myöhemmin. 

Vieläkö Sveitsin pääsarja kiinnostaisi? Et ole aiemmin pelannut siellä.

− Kyllähän se kiinnostaa. Perheessä on kaksi lasta, toinen täyttää neljä vuotta ja toinen kuusi vuotta, tietenkin nämäkin asiat vaikuttavat.

Pelaatko kuitenkin loppukauden Kärpissä?

− Todellakin pelaan. Se on pääprioriteetti tällä hetkellä, että saataisin hinattua itsemme pudotuspeleihin. Ei tekisi mieli jo maaliskuun puolessa välissä lopettaa kautta.

Joukkueen kapteeni Lasse Kukkonen sanoi vähän aikaa sitten, että joukkueessa on ollut liikaa keskinkertaisuutta. Valmistautuminenkaan ei ole hänen mukaansa ollut optimaalista. Mitä mieltä olet tuosta Lassen kommentista? Onko tekemisessä petrattavaa myös kaukalon ulkopuolella, kun verrataan vaikka Lauri Marjamäen aikaan, vai onko kyse vain jäällä tapahtuvista asioista?

− Varmaan sekä että. Molemmin puolin on joukkueella ollut petrattavaa. Nyt on saatu enemmän harjoittelua yhdessä, varsinkin nuoriso on paiskinut kovasti hommia.

Lauantaina TPS:ää vastaan hattutempun tehnyttä Pyörälää on pidetty korvaamattomana pelaajana Kärpille. Oma kasvatti pistepörssin kärjessä vaikealla kaudella on ollut oululaisille kauden valopilkku. Juha Junno on aikonut tehdä kaikkensa, että hän saisi pidettyä Pyörälän hänen koko loppu-uransa ajan Kärpissä. Myös päävalmentaja Kai Suikkanen kehui Pyörälän kokonaisvaltaista pelaamista lauantain pelin jälkeen.

− Pyörälä tekee paljon muutakin hyvää kuin pisteitä. Ilman kiekkoa hän on meille arvokas pelaaja. Hän puolustaa hyvin ja tekee kaikkensa joukkueen eteen. Nuo asiat jäävät hieman varjoon nyt, kun hän tekee niin paljon pisteitä. Tietenkin tehopisteetkin ovat tärkeitä. Pyörälä on kuitenkin arvokas mies, vaikka ei tekisi maalejakaan. Nythän nuo pisteet ovat kuin kirsikka kakun päälle.

Pyörälältä itseltään kysyttäessä hänen erinomaisen kautensa salaisuutta vastaus on varsin mikapyörälämäinen.

− Täytin 35 vuotta, Pyörälä vastasi virnistellen.

» Lähetä palautetta toimitukselle