Leijona-luotsi Jalonen avaa teesejään - pääkäskijä luottavaisena Sotšiin

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kari Jalosen ura maajoukkuevalmentajana on alkanut hyvin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Onko järkevä ja monipuolinen pelin rytmittäminen Leijonissa jo historiaa, kun penkin takana seisoo vetäytyvästä prosenttikiekosta tunnettu Kari Jalonen? Jalonen avasi pelillisiä ajatuksiaan Jatkoajan haastattelussa.

Kari Jalosen Leijona-pestin tulikasteesta, Helsingin EHT-turnauksesta, on reilu kuukausi. Vaikka maajoukkuepeleistä onkin ollut taukoa, on Jalosella hommia riittänyt.

− Olemme olleet katsomassa pelejä ja pelaajia niin Suomessa kuin ulkomailla Ruotsissa ja Sveitsissä. Samalla olemme suunniteleet kevään MM-leiritysten ja MM-kisojen ohjelmaa, Jalonen kertoo.

Jalonen on ensimmäistä kertaa mukana maajoukkuevalmennuksessa. Aiemmin valmennusurallaan SM-liigassa ja KHL:ssä valmentanut Jalonen on pystynyt nopeasti sopeutumaan maajoukkuvalmennukseen.

− Onhan tämä hiukan erilaista kuin seurajoukkuevalmennus. Helsingin EHT-turnaus antoi kuitenkin hyviä kokemuksia. Hyvin yksinkertaisena tuotiin asioita pelaajille. Pelaajat olivat hyvin valmistautuneita, eikä juttuja tarvinnut paljoakaan harjoitella.

Kuukausi sitten Helsingin EHT-turnauksessa Leijonat sijoittui toiseksi, keräten kaksi voittoa ja yhden tappion. Päävalmentaja oli tyytyväinen omiensa esitykseen kotiturnauksessa.

- Isossa kuvassa oli paljon hyvää, mutta tietenkin tärkeintä on pelaajien sitoutuminen. Meidän vahvuus on se, että pelaajat ovat sitoutuneita Leijonien toimintaan.

Viime kaudella Leijonia valmentaneen Erkka Westerlundin tapaan Jalonen korostaa joukkuehengen merkitystä.

− Kyllä näen, että joukkuehenki ja Leijonat-henki ovat se ykkösjuttu. Pelilliset asiat tulevat seuraavana ja ne kyllä saadaan tässä kauden aikana kuntoon, hän kertoo.

Jääkiekossa ei kuitenkaan pelkkä hyvä joukkuehenki riitä. Joukkuehenki kulkee käsi kädessä pelillisten asioiden kanssa. Kumpaakaan ei sovi unohtaa. Pelillisesti Jalonen haluaa laajuutta ja leveyttä kaikilta neljältä ketjulta.

− Mun ajatus on se, että kaikki neljä kenttää pystyvät hyökkäämään ja tuottamaan peliä sekä tietysti myös puolustamaan. Meiltä pitää löytyä myös erityisosaamista ylivoimalle ja alivoimalle. Tarvitsemme erilaisia ja erityyppisiä pelaajia.

− Kansainvälisissä peleissä vauhti on kova. Meidän pitää pystyä myös kamppailemaan. Jääkiekko on ensisijaisesti kamppailupeli, Jalonen lisää.

Pelin rakenteet olivat hyvässä kunnossa jo Helsingin EHT-turnauksen ensimmäisissä otteluissa. Westerlundin jäljiltä rakenteita ei juuri lähdetty muuttamaan.

− Tiedetään ne muutamat peruspilarit, eikä me niitä hyvin toimineita asioita lähdetä muuttamaan. Olemme valmennuksen kanssa tuoneet myös omia juttuja ja saatu niitäkin näkyviin.

Hyökkäyspelaamisen rytmittäminen

Jalonen mielletään usein pystysuunnan jääkiekon valmentajaksi. Niin Kärpissä, HIFK:ssa kuin Lev Prahassakin hänen joukkueensa pelasivat vahvasti pystysuunnan peliä. Jalonen ei kuitenkaan ajattele jääkiekkoa pystysuunnan tai kiekkokontrollipelaamisen kautta.

− En lähesty jääkiekkoa tuolta kantilta. Mielestäni pelaajien pitää pelata omilla vaistoillaan. Valmentajan tehtävä on laittaa pelaajat samalle sivulle. Pelaajien tehtävä on sitten pelata.

Viime kaudella puhuttiin paljon siitä, että Westerlund heitti Jukka Jalosen pelillisen perinnön roskikseen, kun Leijonien pelaaminen painottui pystysuunnan pelaamiseen. Uusi päävalmentaja haluaa kuitenkin käyttää hyväkseen myös Jukka Jalosen ajatuksia omassa Leijona-joukkueessa.

− Kyllä meillä on pelissä myös Jukka Jalosen viisautta siitä, että peliä pitää pystyä rytmittämään. Mielestäni se ei ole poistunut nykypäivän jääkiekosta. Se, että pelataanko nopeasti vai palautellaanko, tulee taas pelaajilta, Kari Jalonen kommentoi.

− Minä uskon siihen, että reagoidaan pelin sisällä. Valmentaja tehtävä on luoda perusta joukkueen pelaamiselle, jonka mukaan viisikkopelaaminen toimii molempiin suuntiin, hän jatkaa.

Helsing EHT-turnaus oli "Kojon" tulikaste Leijonissa.
Helsing EHT-turnaus oli "Kojon" tulikaste Leijonissa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Hitailla variaatioilla hyökkääminen ei siis ole Jalosen joukkueessa kiellettyä. Jalosen pelillinen ideologia ei ole pelkkää pystyyn puskemista, vaan pelaajilla on vapaus kentällä reagoida tilanteisiin. Reagointi on tuttu sana jo Jukka Jalosen ajoilta.

Hyökkäspelaamisen rytmittämisen osalta nähtiin esimerkkejä Helsingin EHT-turnauksessa. Erityisesti avausottelussa Tšekkiä vastaan Leijonat hyökkäsi paljon hitaita lähtöjä käyttäen.

− No, Tšekki-peli tuli aika nopeasti, kun oli vain yksi harjoitus takana. Venäjä- ja Ruotsi-ottelut olivat sitten sitä peliä, mitä haluttiinkin saada näkyviin, Jalonen pohtii.

Viisikkopelaamisen voimalla

Leijonien pelaajamateriaali suhteessa muihin kärkimaihin on yleensä paperilla heikompi. Jalosella on kuitenkin tutut lääkkeet siihen, kuinka eroa kavennetaan kentällä.

− Viisikkona meidän pitää toimia koko ajan. Viisikkona pitää pystyä hyökkäämään ja ennen kaikkea reagoida puolustukseen, hän kertoo.

− Ei meidän tarvitse saada parhaita pelaajia, vaan jääkiekko on joukkuepeli. Tarvitsemme myös hyvät maalivahdit, joita Suomella on läpi historian aina ollut.

Oman tiiviin viisikkopelaamisen ohella pyritään myös iskemään vastustajan heikkouksiin ja toisaalta varautumaan sen vahvuuksiin.

− Saamme materiaalia vastustajan peleistä. Jos siellä on joitain toistuvia asioita, jotka meidän pitää pelaajille kertoa, niin kyllä me ne kerromme. Tietenkin tässä vaiheessa kautta keskitytään pääasiassa siihen omaan tekemiseen, Jalonen avaa.

Luottavaisena kohti Sotšin turnausta

Monesti Venäjän EHT-turnaukseen on lähtenyt nuori ja kokematon joukkue. Jalonen sai kuitenkin Sotšiin mukaan todella nimekkään ryhmän, jonka pelaajista suurin osa on MM-kisatasoa. Päävalmentaja lähtee syystäkin luottavaisin mielin tänään torstaina käynnistyvään turnaukseen.

− Kyllä ollaan hyvällä mielellä. Tyytyväisiä ollaan siihen, mikä määrä pelaajia saadaan ajettua sisään näiden kahden EHT-turnauksen aikana.

Suomi avaa turnauksensa torstaina, kun vastaan asettuu KHL-tähdillä varustettu isäntämaa Venäjä. Lauantaina on vuorossa Tšekki ja sunnuntaina Ruotsi.

» Lähetä palautetta toimitukselle