Leijona-kapteeni Jokinen: "Suuri kunnia!"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Jussi Jokinen saa kisoissa C-kirjaimen rintaansa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

– Kyllä se merkitsee minulle paljon. Se on iso kunnianosoitus olla tämän joukkueen ja erityisesti Suomen maajoukkueen kapteeni.

Kokenut arvokisapelaaja Jussi Jokinen, 32, palasi kymmenen vuoden tauon jälkeen Kari Jalosen valmennukseen. Jalonen valmensi Jokista viimeksi kaudella 2004–05 Oulun Kärpissä.

– On hän muuttunut siitä, kun viimeksi minua kymmenen vuotta sitten valmensi. Silloin hän valmensi Kärpät mestaruuteen ja minä lähdin siitä NHL:ään, Jokinen muistelee.

– Jaloselle on tullut vuosien saatossa lisää luottamusta omaan tekemiseensä ja se on auttanut häntä kasvamaan yhdeksi Suomen parhaista ja menestyneimmistä valmentajista. Erittäin kunnianhimoinen valmentaja ja hänen alaisuudessan kaikki tuntevat roolinsa.

Jokinen on nyt pelannut kolmessa ottelussa Suomen paidassa ennen perjantaina alkavia maailmanmestaruuskisoja. Jokisen mielestä joukkueen tekeminen paranee jatkuvasti.

– Minun mielestäni ollaan menty koko ajan eteenpäin ja eteenpäin, erityisesti viisikkopelaamisen suhteen. Tuo viimeisin peli oli meiltä selvästi paras.

– Joukkueemme vaikuttaa erittäin tasaiselta, saadaan neljä tasaista viisikkoa kokoon. Tiivis viisikkopelaaminen on se, jolla Suomi on ennenkin pärjännyt ja siihen luotetaan. Hyvä maalivahti ja sen edessä vahva joukkuepelaaminen. Ja mitä pidemmälle turnaus etenee, erikoistilanteiden merkitys kasvaa ja meidän pitää pystyä olemaan niissä vahvoja.

Jokisen on helppo nostaa joukkueesta yksin avainpelaaja muiden yläpuolelle, eikä se pelaaja ole kenellekään yllätys.

– Kenttäpelaajissa meillä ei ole mitään kunnon supertähteä, mutta onneksi sellainen saatiin tuonne maalinsuulle. Pekka (Rinne) on meidän alakerran lukko ja meidän tärkein pelaaja, sen varaan on hyvä rakentaa.

Rinne ei ole kisojen ainoa supertähti, sillä tällä kertaa kisoissa nähdään viime vuosiin nähden poikkeuksellisen suuri määrä huippupelaajia.

– Kyllä siihen vaikuttaa aina loukkaantumiset ja se, ketkä menevät pitkälle pudotuspeleissä. Esimerkiksi nyt kun Penguins putosi, niin sieltä tuli heti (Sidney) Crosby ja (Jevgeni) Malkin kisoihin. He ovat kuitenkin juuri nyt ne ykkös- ja kakkospelaajat koko maailmassa. Yleensä Penguins menee pitkälle, jolloin heitä ei kisoissa nähdä. Kyllä se on putoaminen aikaisin, joka vaikuttaa näissä asioissa paljon.

Jokinen nähtiin harjoituksissa pelaavan yhdessä seurajoukkuekaverinsa Aleksander Barkovin ja toisen Kärpistä maailmalle ponnistavan Joonas Donskoin kanssa. Suuria kehitysaskelia tällä kaudella Kärpissä ottanut Donskoi on Jokiselle tuttu pelaaja, vaikkeivat ole ennen samassa ketjussa pelanneet.

– Olen oppinut tuntemaan kaverin hyvin, kun olen kuitenkin viimeiset neljä tai viisi vuotta harjoitellut tuon joukkueen kanssa, jossa hän on ollut mukana. Silloin työsulun aika pelasimme samassa joukkueessa, muttei samassa ketjussa.

– Vahvasti osoittaa nuoli hänellä ylöspäin. Hän on monipuolinen pelaaja, kun pystyy tekemään sekä maaleja että peliä. Erittäin mukavaa pelata hänen kanssaan samassa ketjussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle