Lauri Marjamäki MM-kisoista verrattuna olympialaisiin: "Onhan tämä kovempi turnaus"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lauri Marjamäki tuli median eteen suoraan lenkiltä pelipäivän aamuna.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Suomen tuleva vastus keskiviikkona on isäntämaa Tanska. Leijonat on aloittanut miesten MM-kisat väkevästi voittamalla kolme ensimmäistä otteluaan maalierolla 23-2. 

Tanska on kuitenkin Suomen päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan kovin mahdollinen vastus tähän mennessä.

− Tulevat vapaapäivältä ja tietyllä tavalla hyvin eri luonteinen peli tulee. Tänään pitää puolustaa pidempiä pätkiä ja pitää olla äärimmäisen huolellinen kaikissa pienissä täytöissä omiin. Siellä on kuitenkin taitoa, he osaavat taikoa hyökkäysalueella hyviä asioita. Heidän kakkosylivoimansa on ollut tosi murhaava. 

Suomi pelasi edellisen ottelun edellisenä iltana, kun se kaatoi Norjan lukemin 7−0.

− Se oli tietyllä tavalla meidän hyvyyttäkin eilen. Ei paljoa annettu vastustajalle mitään. Koko ajan rytmi oli meillä ja kun heillä oli kiekko, eivät he päässeet hyökkäämään ollenkaan, kun olimme tiiviinä vieressä, Marjamäki analysoi.

Suomi on pelannut niin väkevällä tasolla, että Etelä-Koreasta, Latviasta sekä Norjasta ei ollut kovin kummoista vastusta Leijonille. 

Marjamäki painottaa, että Tanska on laadukkaampi joukkue.

− Kaikki nyt ymmärtävät, kun katsovat kokoonpanoja, että onhan se laadukkaampi vastustaja. Siellä on kuitenkin KHL:n kärkipelaajia. Kaikki ymmärtävät, että NHL-pelaajat ovat NHL-pelaajia, niin kuin huomataan meidänkin joukkueessakin.

Tanskan otteluissa on ollut halli melkein jokaisessa ottelussa täynnä. Isäntämaan kannattajat ovat pitäneet kovaa meteliä, vaikka Tanska olisikin ollut häviöllä suurinumeroisesti.

− Totta kai se on tärkeä kokemus meille. Totta kai haluamme vielä pelata kovissa peleissä, missä hallit on täynnä. Se on kokemuksena meille hyvä, Marjamäki pohtii.

Tasoerot maiden välillä

Tanskan MM-kisoissa on nähty monta murskajaista. Tasoerot ovat olleet huomattavia, eikä pienimmistä maista ole ollut vastusta isommilleen.

Marjamäki näkee NHL-pelaajissa eron.

− Mielestäni kärkimaat ovat aika laadukkaita joukkueita, kun heillä on hyviä NHL-pelaajia. Pienillä mailla ei heitä ole niin hirveästi, Tanska on poikkeus siitä. Heillä on yllättävän paljon hyviä NHL-pelaajia.

− Ehkä siinä se tasoero tulee. Tässä turnauksessa pelataan hyvin erilaista jääkiekkoa, tietyllä tavalla jääkiekon uutta tulemista ja iloisuutta, hän toteaa.

Vaikka Suomi on pelannut laadukkaalla tasolla tähän mennessä, ei se ole vähentänyt valmennuksen työtaakkaa.

− Tuntuu, että sellainen tietty huoli on koko ajan valmentajilla päällä. Olemme joukkueen kanssa aika kriittisiä pelaamista kohtaan, Marjamäki kertoo.

− Toisaalta hyvä, että olemme pystyneet aika laajalla materiaalilla menemään, eilenkin tasaisia oli peliajat. Ei tarvinnut kärkijätkiä peluuttaa 20 minuuttia. 

Yksi iso osa-alue, mikä kaipaisi parannusta on aloitukset. Suomi hävisi Latviaa vastaan aloitukset aika reilusti, mutta Norjaa vastaan Marjamäen mielestä ne olivat jo tasoissa.

− Niitä meidän pitää pystyä paremmaksi saamaan. Niihin nämä ottelut kuitenkin ratkeavat. Täytyy muistaa, että "Mikke" (Mikael Granlund) on pelannut kaksi vuotta laiturina. (Janne) Pesonen on pelannut laiturina eikä ole ottanut aloituksia, (Antti) Suomelahan on ollut selkeästi meidän paras aloittajamme.

− Ehkä se johtuu toistoista, mutta niitä jätkät ottavat koko ajan harjoitusten jälkeen. Ei se meille missään tapauksessa ongelma tule olemaan, hän jatkaa.

Meneillään olevissa MM-kisoissa on nähty liuta NHL-pelaajia. Etelä-Korean olympialaisissa niitä ei näkynyt ja se näkyi turnauksen tasossa.

− Onhan tämä huomattavasti kovempi tasoinen turnaus. Kun katsoo tämänkin lohkon Kanadaa ja Yhdysvaltoja, niin kyllä parhaat pelaavat siellä, Marjamäki päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle